Sfaturi pentru învățarea la distanță în siguranță


Deoarece școlile și elevii continuă să lupte cu riscurile cibernetice foarte reale ale sălilor de clasă virtuale, vom împărtăși câteva sfaturi pentru protejarea datelor și a confidențialității copiilor.

Pandemia COVID-19 este în continuă desfășurare, elevii și studenții continuând să învețe de la distanță și să se concentreze asupra educației lor din confortul propriilor case. În timp ce se apropie un alt semestru în care nu este încă sigur dacă vor studia de acasă, copiii, părinții și profesorii fac tot ce le stă în putință în circumstanțele date.

Educația la distanță vine cu propriul său set de provocări, în special în ceea ce privește confidențialitatea datelor, dar acestea nu sunt imposibil de gestionat, presupunând că toată lumea se implică și își face partea. În această Zi a Confidențialității Datelor (Data Privacy Day), cunoscută în Europa sub numele de Data Protection Day, ne uităm la unele dintre modalitățile prin care profesorii și părinții pot face din sala de clasă virtuală un spațiu sigur care protejează confidențialitatea copiilor și a datelor acestora.

Alegeți instrumentele potrivite

Unul dintre elementele cheie pentru adresarea corectă a educației la distanță este alegerea instrumentelor adecvate pentru predarea și învățarea online. Având în vedere acest lucru, aplicațiile ar trebui să respecte reglementările de confidențialitate și securitate necesare pentru a proteja datele elevilor. Aceasta înseamnă că, atunci când decideți asupra platformei pe care o veți utiliza, este mai bine să vă bazați pe furnizori de renume care au o experiență verificabilă și care înțeleg nevoile instituției dvs.; de exemplu, Google Workspace, Microsoft Teams sau Zoom for Education sunt toate platforme utilizate pe scară largă în educația la distanță.

În același scop, instituțiile pot analiza alte aplicații suplimentare pe le-ar putea utiliza în folosul studenților, cu toate acestea, nu toate soluțiile dedicate acestui mod de învățare sunt potrivite. Înainte de a opta pentru o soluție, ar trebui să efectuați o analiză profundă a modului în care gestionează datele utilizatorilor, care sunt Termenii și Condițiile sale și Politica de Confidențialitate și dacă acestea au fost verificate riguros sau chiar aprobate de autorități.

Una dintre abordările de predare la distanță care ar trebui evitate sunt rețelele sociale, deoarece aceste platforme nu sunt orientate spre predare și pot deschide calea către alte probleme. De asemenea, este posibil ca unele dintre aceste platforme să nu respecte standardele de protecție a datelor destinate copiilor; între timp, o altă problemă este că utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a crea un profil, cel puțin în teorie. De asemenea, trebuie să țineți cont de riscurile pe care le prezintă în special rețelele sociale, cum ar fi cazurile de hărțuire cibernetică sau prădători care se ascund în umbră. Și să nu uităm de cantitatea de date colectate pentru publicitatea direcționată.

Instituiți măsuri de protecție a datelor și instruiți personalul

Deși alegerea aplicațiilor corecte care respectă reglementările privind protecția datelor pentru copii este un început minunat, instituțiile de învățământ trebuie să introducă măsuri și politici solide de protecție a confidențialității datelor. Acesta ar trebui să fie rolul administratorilor IT care vor decide ce aplicații și programe ar trebui utilizate în funcție de nevoile profesorilor și ale corpului studențesc, precum și de cerințele de securitate.

Administratorii IT ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe crearea unui spațiu de stocare sigur pentru datele studenților, inclusiv examenele, notele, practic orice ar putea conține orice tip de date care ar putea fi furate sau utilizate în mod abuziv. O altă opțiune demnă de luat în considerare este instituirea utilizării unei soluții de rețea privată virtuală (VPN) pentru a adăuga un strat suplimentar de securitate la accesarea aplicațiilor și a datelor găzduite pe serverele școlii. În plus, fiecare membru al personalului ar trebui să urmeze o pregătire adecvată cu privire la modul de utilizare a aplicațiilor și ce opțiuni de confidențialitate ar trebui să fie activate pentru a preveni scurgerea oricăror date private și a împiedica persoanele străine să intre la cursurile online.

Educați copiii cu privire la internet

Având în vedere că majoritatea educației și socializării se face online în urma pandemiei COVID-19, este necesar să învățați copiii abilitățile de care vor avea nevoie pentru a rămâne în siguranță și de a fi totodată respectuoși, în timp ce interacționează cu ceilalți pe internet. Atât părinții, cât și profesorii ar trebui să le facă cunoscute minorilor amenințările din lumea online. Aici putem include riscul de a fi expus la conținut neadecvat pe rețelele sociale și hărțuirea cibernetică (cyberbullying).

Cyberbullying-ul în special, ar trebui adresat cu promptitudine, întrucât toată interacțiunea are loc online, iar copiii ar putea să nu fie conștienți de cât de dureros ar putea fi comportamentul dacă chiar ei participă la astfel de acțiuni online. Într-adevăr, efectul de dezinhibare online este un fenomen bine documentat, în care oamenii spun și fac lucruri online pe care nu le-ar spune în viața reală și nu vor simți remușcări pentru acțiunile lor, deoarece nu pot vedea efectele acțiunilor lor. Prin urmare, este crucial să le explicăm copiilor că agresiunea, atât în ​​viața reală, cât și în cea online, are consecințe și că ar trebui să nu adopte niciodată un astfel de obicei.

Un alt aspect cheie pe care copiii ar trebui să-l învețe în era digitală este un mod de adresare politicos atunci când interacționează deopotrivă cu colegii sau cu persoane mai în vârstă. Asta include respectul atunci când comentează, socializează sau chiar se joacă online - atunci când se joacă, emoțiile tind să crească și limbajul abuziv este adesea folosit. Safer Kids Online este o sursă excelentă de informații, în special pentru părinții care doresc să adopte o abordare mai practică în educare generației actuale de copii.

Părinți mai implicați

Vorbind de părinți care adoptă o abordare mai practică, aceștia ar trebui, de asemenea, să fie implicați în configurarea dispozitivelor și aplicațiilor pe care copiii lor le vor folosi pentru a beneficia de o educație la distanță. Deși este adevărat că, în zilele noastre, copiii sunt mai pricepuți din punct de vedere tehnic decât cei ai oricărei generații anterioare, totuși pot face greșeli și pot descărca o versiune falsă a unei aplicații de care au nevoie și, astfel, infestează un computer sau alt dispozitiv cu malware. Cu toate acestea, în loc ca părinții să descarce singuri toate aplicațiile, ei ar putea să-și implice copiii și să-i învețe obiceiuri de descărcare sigure, ceea ce i-ar putea ajuta pe termen lung.

Deși atitudinile părinților față de soluțiile de control parental pot varia, este un lucru care nu ar trebui evitat, mai ales că cei mici petrec acum mai mult timp online decât oricând. Într-adevăr, pe lângă sarcinile lor școlare, viața socială a copiilor este adesea limitată la cea online și, întrucât acesta este cazul, este mai sigur să urmăriți cu cine interacționează și cum. De exemplu, FBI a avertizat că cei mici au avut un risc mai mare de a întâlni diverse tipuri de infractori online în timpul pandemiei.

Concluzie

În timp ce pandemia va dispărea în cele din urmă, predarea la distanță este de domeniul prezentului și poate că va rămâne cu noi pentru ceva timp sub o formă sau alta. Fie că sunteți părinte, profesor sau administrator IT, puteți folosi sfaturile din acest articol pentru a crea un mediu de predare la distanță mai sigur și pentru a încuraja obiceiuri mai bune de securitate cibernetică în rândul personalului și al elevilor.

Pentru a afla mai multe despre mai multe pericole cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în care nu numai tehnologia poate ajuta, accesați Safer Kids Online.

Amer Owaida January 28, 2021

Lasa un comentariu