Feriți-vă de escrocheriile referitoare la vaccinul COVID-19 și de dezinformare


Debutul procesului de vaccinare este un pas important în lupta globală împotriva pandemiei, dar este, de asemenea, un subiect fierbinte exploatat de către escroci și persoanele care dezinformează.

Lansarea procesului de vaccinare anti-COVID-19 se mișcă cu o viteză tot mai mare, aducând speranța că vom putea vedea sfârșitul pandemiei și vom reveni la viața normală mai devreme decât am sperat. Totuși, această oportunitate nu a fost trecută cu vederea de către escrocii întreprinzători, care își doresc să înregistreze profituri de pe urma efortului de distribuire a vaccinului, apelând la oferte false și e-mailuri frauduloase.

Să facem o analiză și să ne uităm la unele dintre campaniile în care infractorii cibernetici încearcă să subtilizeze internauții de informațiile lor personale și de bani sau să răspândească afirmații nefondate despre vaccinuri.

Oferte de afaceri frauduloase

O tactică obișnuită implică prezentarea a diverse modalități prin care oamenii ar putea profita de pandemie și de lansarea vaccinului. Aceste escrocherii se concentrează de obicei fie pe vaccinurile COVID-19 în sine, fie pe tehnologia utilizată pentru fabricarea sau stocarea acestora.

În primul exemplu de mai jos, infractorul cibernetic se dă drept un angajat al unei companii farmaceutice, ceea ce înseamnă că este implicat cumva în eforturile de producție a vaccinurilor. Pentru a încuraja un anumit grad de încredere, infractorul se prezintă ca lucrând pentru Whitman Laboratories, o adevărată companie farmaceutică britanică care nu este implicată într-un astfel de comportament malițios. Mai mult, acest escroc optează, de asemenea, pentru un furnizor de e-mail criptat în locul obișnuitelor adrese de Gmail sau Hotmail.

Dincolo de cele două puncte menționate mai sus, restul e-mailului poartă toate semnele distinctive ale unei înșelăciuni - sunt puține detalii, probabil pentru a solicita un răspuns din parte respondentului și are greșeli gramaticale și alegeri stilistice ciudate. De asemenea, este demn de remarcat faptul că aproape toate negocierile de vânzare ale vaccinului COVID-19 se fac direct între producători și guverne, așa că un asistent de cercetare care apelează la potențiali clienți ar trebui să ridice cel puțin câteva semne de întrebare.

Între timp, al doilea exemplu ar putea fi considerat opusul primului. Fraudatorul din spatele acestui e-mail pretinde că vinde unități de congelare de laborator, de care unele vaccinuri într-adevăr au nevoie, astfel încât să nu înceapă să se degradeze. În acest caz, escrocii și-au făcut temele și s-au străduit să facă e-mailul să pară cât mai plauzibil posibil, adăugând chiar și câteva expresii de marketing. Pe de o parte, producătorul există, are aproape toate certificatele atașate în e-mail și, chiar fabrică congelatoarele promovate în mail, în diferite dimensiuni.

Pe de altă parte, capcanele clasice ale escrocheriilor sunt vizibile în mod clar: subiectul are o formulare bizară și este conține numele companiei scris în mod greșit, modul de salut este general, impersonal și este adesea văzut în înșelătoriile obișnuite; e-mailul este plin de greșeli gramaticale și nu are o semnătură. În plus, produsul oferit se concentrează pe o piață foarte nișată - aceste congelatoare sunt rareori găsite în cabinetul unui medic sau chiar în majoritatea spitalelor sau a farmaciilor.

Plăți false COVID-19

O altă tactică frecventă se bazează pe poziția de autoritate a sănătății care este direct implicată în lupta împotriva pandemiei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost printre autoritățile cele mai imitate în diferite campanii de înșelătorie legate de COVID-19, escrocii - deghizându-se în reprezentanți și angajați ai OMS - încercând să disemineze aplicații false sau să pretindă că oferă informații importante.

Cu toate acestea, OMS nu este în niciun caz singura autoritate impersonată; în exemplul următor, escrocii se prezintă ca reprezentanți ai Centers for Disease Control and Prevention din SUA (CDC). Aici, fraudatorii obțin de fapt anumite informații - CDC are într-adevăr un centru de operațiuni de urgență și are programe care funcționează în tandem cu partenerii de sănătate publică. Cu toate acestea, odată ce examinați în continuare e-mailul, semnele că o înșelătorie este în mișcare sunt mai mult decât evidente. Dacă sunteți unul dintre partenerii CDC, probabil că sunteți conștienți de misiunea sa și nu aveți nevoie de un memento și, cel mai probabil știți deja că mai multe vaccinuri au fost deja dezvoltate, testate, iar unele au fost deja aprobate.

Dincolo de asta, formatarea e-mailului este un semnal de alarmă – e-mailul este plin de greșeli de scriere, are structuri de propoziții ciudate și, cel mai important: mesajul nu are detalii despre motivul pentru care partenerul ar trebui să primească acea plată. Un alt lucru care iese în evidență este numele persoanei responsabile de plată; în timp ce David W. Archey este un agent real care lucrează pentru Biroul Federal de Investigații (FBI), nu există niciun motiv pentru care această persoană ar trebui să fie desemnată responsabilă cu livrarea plăților de la o altă agenție federală.

Teoriile conspirației din abundență

Oricât de mult am dori să negăm existența teoriilor conspirației și înșelătoriilor, internetul este astăzi plin de ele. Dacă ați căuta mai aprofundat, probabil că ați găsi falsuri virale pentru aproape orice subiect; în prezent, înșelăciunile din jurul vaccinurilor COVID-19 sunt în prim plan.

Acestea oferă, de asemenea, o oportunitate de a trimite nenumărate e-mailuri care conțin o mulțime de link-uri care pretind că dezvăluie „adevărul”, care constă, de obicei, în luarea unei știri sau a unui videoclip și cosmetizarea acestuia pentru a se potrivi cu narațiunea lor. Alternativ, o tactică obișnuită este luarea a ceea ce se spune în spațiul public și denaturarea, citarea greșită sau încadrarea în mod neadecvat a acelei informații, astfel încât „produsul final” să sune total diferit în comparație cu originalul. Toate acestea se fac cu scopul de a produce o informație șocantă și de a convinge oamenii să facă clic pe linkuri.

Un astfel de e-mail spam folosește un interviu real cu Bill Gates, care este editat în mod înșelător, astfel încât să reprezinte greșit opiniile sale. De asemenea, difuzează diferite falsuri care se bazează pe afirmații nefondate din diverse surse pentru a-și „demonstra” ideea, inclusiv videoclipuri care răspândesc credințe greșite despre vaccinuri și sunt disponibile atât pe YouTube, cât și pe un site de găzduire video, care este deosebit de popular printre extremiști și furnizorii de povești false.

În plus, e-mailul face referire, de asemenea, la compuși chimici reali și brevete care pot fi, de asemenea, căutate în mod liber pe internet. Din nou, acestea sunt folosite doar pentru că se încadrează frumos în narațiune și se dorește să fie suficient de interesante pentru a atrage cititorii să facă clic pe link.

Un alt e-mail de același tip se învârte în jurul unui nou brevet înregistrat de Microsoft. Întregul e-mail este construit în jurul numărului simbolului fiarei care coincide cu numărul de publicare al brevetului. Dar fiți siguri că o căutare rapidă pe portalul IP al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) dezvăluie că ceea ce a patentat gigantul tehnologic din Redmond este doar un sistem de criptomonede. Niciunul dintre aceste e-mailuri nu este rău intenționat, dar poate fi clasificat drept păcăleală pe internet, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la vreo predicție fatalistă.

Nu este recomandat de medici

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele de escrocherii pe teme de vaccin pe care le-ați putea observa și puteți fi siguri că escrocii întreprinzători își vor dubla eforturile pe măsură ce lansarea vaccinului continuă. De asemenea, având în vedere creșterea rapidă a noilor variante de coronavirus, nu ar fi surprinzător să vedem că apar în escrocherii cu tematică COVID-19. Unul dintre cele mai simple moduri de a vă menține în siguranță este utilizarea unei soluții de securitate de încredere, care include un filtru antispam. Cu toate acestea, dacă primiți un e-mail nesolicitat de la cineva pe care nu îl cunoașteți: fiți întotdeauna foarte vigilenți și examinați-l pentru a vedea semnele unei înșelăciuni, inclusiv cele descrise mai sus.

În plus, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă protejați de diferite încercări de înșelătorie:

  • Evitați să dați clic pe linkuri sau să descărcați fișiere pe care le-ați primit prin e-mail dintr-o sursă pe care nu o cunoașteți și pe care nu o puteți verifica independent.
  • Dacă ați primit un e-mail provenit de la o organizație oficială, verificați site-ul oficial al acestuia și contactați-i folosind informațiile lor oficiale de contact pentru a stabili că v-au trimis într-adevăr acele informații.
  • Analizați ofertele de afaceri frauduloase care par prea bune pentru a fi adevărate sau ofertele de la expeditori neverificați.
  • Utilizați o soluție de securitate de renume cu mai multe straturi, care include protecție împotriva spamului, încercărilor de phishing și a altor amenințări.

Amer Owaida February 17, 2021

Lasa un comentariu