Fraude PayPal: ce ar trebui să știe comercianții


De la plăți în plus până la escrocherii legate de expediere, care sunt cele mai frecvente amenințări la care ar trebui să fie atenți comercianții care utilizează PayPal?

Cu un volum total de plăți de 247 miliarde USD, PayPal rămâne unul dintre cei mai populari furnizori de servicii de plată online, fiind prima opțiune a brand-urilor de renume și a unei multitudini de afaceri mai mici. Acest gigant se mândrește cu 28 de milioane de comercianți înregistrați pe platforma sa.

Cu toate acestea, în comparație cu brand-uri importante precum Sony sau Microsoft, furnizorii mai mici, în special cei care vând online articole ca o operațiune secundară de business, nu își permit luxul de a avea o armată întreagă de profesioniști în securitate cibernetică care să le consolideze siguranța. Drept urmare, vânzătorii online mici sunt mult mai vulnerabili la diferite forme de fraudă și atacuri cibernetice.

Plățile în exces

Una dintre cele mai populare fraude cu care vor trebui să se confrunte vânzătorii online sunt înșelătoriile legate de plățile în exces. În acest scenariu, escrocul care se dă drept un client obișnuit va plăti via PayPal o sumă ce depășește prețul comunicat de vânzător. Apoi va anunța comerciantul în cauză că s-a produs o eroare și că a plătit o sumă mai mare pentru produsul achiziționat, cerându-i în cele din urmă acestuia să îl despăgubească cu diferența. Mai departe, escrocul va contacta PayPal și va depune o plângere invocând diverse motive, cum că produsul livrat ar fi de calitate inferioară sau că, de fapt, clientul n-ar fi cumpărat nimic și contul i-ar fi fost compromis. În cazul ultimei situații descrise, ați putea pierde atât banii, cât și bunul respectiv, dacă escrocul devine eligibil pentru o rambursare integrală.

Alternativ, fraudatorul ar fi putut foarte bine să folosească un cont PayPal sau un card de credit compromis. Dacă și când titularul contului/cardului își dă seama că a existat o activitate neautorizată în conturile sale, acesta va raporta incidentul, iar dumneavoastră veți pierde atât bunul achiziționat cât și cuantumul plății efectuate, precum și costurile de expediere.

Din când în când pot să apară erori reale, însă în cazul plăților în plus e mai bine să existe întotdeauna prudență. Cel mai adesea, o plată excedentară ar putea fi semn clar de fraudă, astfel încât cea mai bună cale de acțiune este anularea comenzii.

Este - sau nu - livrat?

Există diferite forme de tactici de înșelătorie legate de expediere la care recurg fraudatorii, toate având un singur scop comun - acela de a crea o pagubă în portofel. Spre exemplu, un escroc poate încerca să-l convingă pe comerciant să folosească contul de expediere al escrocului, deoarece s-ar putea obține o reducere sau un preț mai bun, decât la unul dintre serviciile obișnuite de livrare. Cu toate acestea, dacă vânzătorul este acord cu acest lucru, escrocul poate solicita cu ușurință serviciului de expediere să redirecționeze livrarea către o altă adresă; acest lucru le permite să deschidă ulterior o reclamație și să susțină că bunurile nu au fost niciodată livrate. Vânzătorul nu are o dovadă a livrării, iar operațiunea îi aduce multiple pagube - nu mai are produsul, a acoperit taxele de expediere și trebuie să despăgubească produsul ce n-a fost livrat la adresa agreată inițial, deși, de fapt, produsul a fost expediat.

Un articol pe aceeași temă: Utilizatorii PayPal vizați într-o nouă campanie de phishing prin SMS

O altă tactică de înșelătorie obișnuită este cea de redirecționarea unui colet. Escrocul furnizează intenționat o adresă de expediere greșită și monitorizează cu atenție informațiile de tracking online. Odată ce compania de transport adaugă un update cum că pachetul nu a putut fi livrat, escrocul o contactează cu adresa „corectă” și primește produsul. Deoarece nu există dovezi de livrare, se derulează același scenariu amintit anterior, iar comerciantul rămâne din nou cu pagube.

Pentru a vă proteja împotriva acestor tipuri de escrocherii, cel mai bine este să vă conectați la contul dvs. de expediere și să evitați transferul de bani către o persoană pe care nu o cunoașteți. De asemenea, trebuie să expediați întotdeauna produsul la adresa indicată de cumpărător în pagina Detalii tranzacție. În plus, puteți contacta compania de transport și să interziceți ca destinatarul să redirecționeze livrările.

Clasicele campanii de phishing

Având în vedere că PayPal este una dintre cele mai impersonate mărci în escrocheriile de phishing, este foarte posibil ca un comerciant care utilizează serviciile lor să devină ținta tentativelor de phishing. Într-un scenariu obișnuit, vânzătorul va primi un e-mail prin care e informat de suspendarea contului său PayPal, ceea ce poate genera suficientă panică în cazul în care contul este una dintre sursele sale majore de venit. Mesajul în cauză poate cita diverse motive, inclusiv faptul că a existat o activitate neobișnuită în cont și e-mailul poate părea legitim, din toate punctele de vedere, fiind atât de bine pus la punct încât să pară foarte real. Pentru ca vendorul să-și pună din nou contul în funcțiune, va trebui să parcurgă pașii descriși în e-mailul fraudulos, care este de regulă un truc pentru a subtiliza date sensibile de conectare la cont. Dacă ținta cade în capcana întinsă, escrocul va obține acces la aceste date: adresa de e-mail, parole și multe altele sau, alternativ, fraudatorul poate include în e-mail un link care va descărca malware pe dispozitivul victimei.

Este întotdeauna recomandat să analizați atent orice e-mail nesolicitat pe care îl primiți, în special cele care par a conține solicitări și alerte la nivel de cont client. Dacă aveți îndoieli, puteți contacta întotdeauna compania direct prin formularele oficiale de contact de pe site-ul lor web. Folosirea unui filtru spam și a unei soluții de securitate actualizate și de încredere ar trebui să vă protejeze și de majoritatea amenințărilor de phishing.

Concluzia

Deși această listă nu acoperă toate tipurile de escrocherii pe care le puteți întâmpina ca vânzător care utilizează servicii PayPal, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente, care vă vor oferi o idee generală despre aspectele la care trebuie să aveți grijă. Cel mai important lucru este să rămâneți vigilent și să priviți cu suspiciune orice situație ieșită din comun. Verificați întotdeauna cu atenție orice e-mail primit, fie că este vorba de o cerere specială sau de un e-mail nesolicitat.

 

Amer Owaida March 16, 2021

Lasa un comentariu