A fost emis un avertisment în legătură cu escrocheriile care anunțau vaccinuri false COVID-19, solicitând plăți în Bitcoin


Nici banii, nici criptomonedele nu pot cumpăra fericirea sau un vaccin adevărat COVID-19.

Interpol și divizia Homeland Security Investigations al Statelor Unite (HSI) s-au alăturat valului de avertismente cu privire la campaniile online care circulă împotriva falselor vaccinuri COVID-19, deoarece infractorii cibernetici încearcă din ce în ce mai mult să exploateze programele de vaccinare ale statelor.

„Deoarece tot mai multe grupuri criminale produc, distribuie și vând vaccinuri false, riscurile pentru public sunt clare: acestea pot include cumpărarea unui produs care nu numai că nu protejează împotriva COVID-19, dar prezintă un pericol grav pentru sănătate dacă este ingerat sau injectat. „Astfel de produse nu sunt testate, reglementate sau verificate pentru siguranță”, se arată în avertisment.

Vaccinurile COVID-19 aprobate sunt supuse unor practici științifice și de reglementare stricte și sunt distribuite și administrate numai de către furnizorii naționali de asistență medicală. Prin urmare, dacă dați peste o ofertă de a le cumpăra online și nu așteptați să primiți doza de la furnizorul național de asistență medicală, veți comanda cu siguranță un produs fraudulos.

Cu siguranță, campaniile care implică tot felul de promisiuni false în legătură cu tratamentele și vaccinurile COVID-19 nu sunt nicidecum noi. „Încă de la începutul pandemiei, infractorii au vizat temerile oamenilor pentru a câștiga bani rapid. Vaccinurile false sunt cele mai recente dintre aceste escrocherii, motiv pentru care Interpol și HSI avertizează publicul să fie mai vigilent ”, a declarat șeful Interpol, Jürgen Stock.

Deși inițial infractorii cibernetici au asaltat internetul cu diverse escrocherii pe tema coronavirus, inclusiv prin imitarea Organizației Mondiale a Sănătății și prin crearea unor piețe false pentru a vinde bunuri cu cerere ridicată, cum ar fi măștile sanitare, știrile despre vaccinuri i-au determinat să își schimbe abordarea către escrocheriile bazate pe tema vaccinării.

Piețe false

Infractorii cibernetici și-au intensificat eforturile prin crearea de site-uri web contrafăcute care se prezintă drept organizații naționale sau globale legitime ce oferă opțiunea de a pre-comanda vaccinurile COVID-19 și de a plăti cu Bitcoin.

Pentru ca oferta lor să pară cât se poate de legitimă, infractorii folosesc sigle înregistrate ale marilor companii farmaceutice implicate în fabricarea vaccinurilor COVID-19 aprobate. Interpol suspectează că site-urile false sunt folosite pentru a efectua atacuri de phishing, precum și pentru a păcăli victimele naive să doneze sume de bani unor organizații caritabile inexistente.

Dincolo de pierderea banilor, potențialii cumpărători pot deveni vulnerabili în fața altor probleme, inclusiv riscurilor pentru sănătate și furtul de identitate. De exemplu, în decembrie, HSI a închis două site-uri web care se dădeau drept companii de biotehnologie ce ofereau tratament COVID-19, dar în realitate colectau informații personale care puteau fi utilizate în orice fel de fraude și infracțiuni.

Actorii rău intenționați și-au concentrat atenția asupra diferitelor companii farmaceutice și organizații implicate în producerea și aprobarea dezvoltării vaccinurilor, mergând chiar până la impersonarea Agenției Europene pentru Medicamente.

Cum să rămâneți în siguranță

Deoarece mulți dintre noi ne așteptăm cu nerăbdare rândul la vaccin, am compilat câteva sfaturi pentru a vă proteja împotriva escrocheriilor realizate de infractorii cibernetici.

  • Aveți grijă la orice mesaj nesolicitat care vă oferă spre cumpărare vaccinuri, mai ales dacă vor să plătiți cu criptomonede sau dacă vi se solicită datele personale.
  • Consultați autoritatea locală de asistență medicală și sursele guvernamentale oficiale pentru informații actualizate despre programul de vaccinare.
  • Dacă primiți un e-mail provenit de la o organizație oficială, verificați site-ul acesteia și contactați-o prin canalele oficiale pentru a stabili dacă a trimis cu adevărat e-mailul.
  • Evitați să faceți clic pe linkuri sau să descărcați atașamente din e-mailuri care provin dintr-o sursă necunoscută pe care nu o puteți verifica independent.
  • Utilizați o soluție de securitate completă, care include protecție împotriva spam-ului, încercărilor de phishing și altor amenințări.
  • Activați autentificarea cu doi factori pentru cele mai sensibile conturi.
Amer Owaida March 26, 2021

Lasa un comentariu