Faceți curățenia de primăvară? Nu uitați de amprenta dvs. digitală


Iată câteva sfaturi rapide și ușoare pentru a vă ajuta să vă puneți la punct aspectele ce țin de securitate cibernetică și să vă păstrați amprenta digitală cât mai curată.

Probabil ați mai auzit expresia „amprentă digitală”, dar știți cu adevărat la ce se referă? Conținutul publicat de dvs. pe rețelele sociale, diverse tranzacții de plată online, istoricul locațiilor, e-mailurile trimise, mesajele expediate prin intermediul platformelor de mesagerie instantanee și utilizarea pașapoartelor - acestea sunt doar câteva dintre datele care alcătuiesc amprenta dvs. digitală.

În funcție de modul în care abordați confidențialitatea dvs. pe internet și de obiceiurile ce țin de socializare, aceste date ar putea fi colectate și utilizate pentru a crea un portret cuprinzător al dvs., date care ar putea fi utilizate fraudulos de rău voitori pentru tot felul de scopuri nefaste sau ar putea fi vândute pe piețele de pe dark web. Dacă aveți tendința de a da partaja conținut în mod excesiv, informațiile ar putea fi utilizate în mod abuziv de către un stalker online, cyberbullies sau escroci. Dacă sunteți încă sceptic, amintiți-vă de următoarea zicală: „toată lumea poate fi o țintă”.

Vestea bună este că există pași simpli pe care îi puteți face pentru a vă pune la punct viața digitală. Nu trebuie să deveniți un pustnic; este vorba mai mult de a face alegeri inteligente și de a găsi un echilibru între confidențialitate și comoditate.

Analizați-vă conturile din rețelele de socializare și setările de confidențialitate

Primul dvs. pas este să faceți o analiză aprofundată în setările de confidențialitate ale conturilor de social media; acest lucru presupune filtrarea persoanelor care vă pot vedea conturile și a cantității de informații pe care le pot vedea. Acest pas poate arăta în primă fază descurajator, pentru că trebuie să sortați printr-o listă de setări diferite și fiecare platformă poate să o aibă setări  ... cu toate acestea, merită efortul.

Următorul pas este să analizați toate postările dvs., atât din trecut, cât și din prezent; nimeni nu are nevoie să știe cu adevărat despre brunch-ul pe care l-ați avut cu prietenii în 2009 într-o călătorie la Florența. Ar putea fi o sarcină plictisitoare, mai ales că este posibil să aveți ani de postări de verificat, dacă ați fost foarte activ pe rețelele de social media. Cu toate acestea, odată ce ați făcut acest exercițiu, s-ar putea să vă gândiți de două ori înainte să postați în viitor. Pe lângă faptul că vă ajută să vă reduceți amprenta digitală, postările șterse sau arhivate nu vor mai reveni ca amintiri în notificările dvs., pentru a vă bântui în viitor.

După ce ați sortat postările și v-ați securizat profilul utilizând setările de securitate și confidențialitate, este timpul să faceți un pic de curățenie în lista de prieteni. S-ar putea să pară un pic drastic, dar de fapt este vorba mai mult de păstrarea în listă a acelor persoane care doriți să fie la curent cu postările și profilul dvs. personal. Începeți prin îndepărtarea străinilor pe care nici nu vă amintiți că i-ați adăugat în listă, apoi treceți la cunoștințele pe care nu le știți prea bine sau la persoane cu care nu vorbiți și așa mai departe. Dacă vă gândiți „ce e rău în a păstra străinii care-mi văd postările?”... ei bine, postările dvs. pot dezvălui multe. Într-unul dintre exemplele mai recente, niște infractori cibernetici au reușit să pună cap la cap obiceiurile celebrităților, monitorizându-le conturile de Instagram, astfel încât să le poată jefui casele.

Verificați alte conturi pe care le aveți - și ștergeți-le pe cele pe care nu le folosiți

Majoritatea oamenilor au zeci sau poate sute de conturi online. Probabil v-ați înregistrat pe diverse site-uri de cumpărături pe care probabil le-ați folosit o dată sau de două ori sau ați descarcat diferite trackere de fitness, aplicații de gătit, jocuri, etc. Fiecare platformă stochează probabil diferite tipuri de informații, de la nume, data de naștere și măsurători ale corpului până la numere de telefon.

Pentru a simplifica lucrurile, de obicei ne creem un cont folosind opțiuni de conectare simple (SSO), cum ar fi conturile de socializare sau adresele noastre de e-mail. Probabil că nu ați păstrat în minte sau fizic o listă a tuturor serviciilor, magazinelor sau aplicațiilor la care v-ați înscris de-a lungul anilor, așa că aici poate fi utilă opțiunea SSO. Fie că ați folosit Google, Facebook sau Conectați-vă cu Apple, toate vă oferă opțiunea de a analiza ce aplicații terțe au acces la cont. Puteți utiliza această listă pentru a șterge conturile pe care nu le utilizați sau care nu merită păstrate. Cu toate acestea, dacă nu ați folosit niciuna dintre opțiunile SSO pentru a vă înscrie la diverse conturi, dar ați folosit în schimb adresa dvs. de e-mail, puteți căuta toate serviciile pe care le utilizați căutând în căsuța de e-mail termeni precum „dezabonare”, „conectare” sau „bun venit”.

Revizuiți abonamentele la newslettere

Întrucât am menționat deja căutarea prin căsuța de e-mail, un alt mod prin care vă puteți reduce amprenta digitală este dezabonarea de la diverse buletine informative pe care le-ați primit. O mulțime de abonări la newslettere încep prin crearea unui cont pentru diverse servicii sau piețe online, care utilizează e-mailuri pentru a vă bombarda cu diverse oferte de reduceri la articole sau abonamente în aplicație. Sunt date suplimentare pe care companiile le au despre dvs., care ar putea cădea pe mâini greșite.

Să fim sinceri: majoritatea oamenilor nu citesc literele mici atunci când se înscriu la un serviciu, ci doar dau click automat pe ceea ce îi face să treacă cel mai rapid peste acel pas. Prin urmare, aceste persoane ajung cu sute și sute de e-mailuri care aterizează în căsuța de e-mail, pe care, desigur, nu le vor citi. Așadar, după ce v-ați dezabonat, o mișcare inteligentă ar fi crearea unei adrese de e-mail dedicate pe care o veți folosi pentru achiziții unice. Acest lucru aduce două avantaje - primul este că e-mailul principal este rezervat pentru lucrurile importante, iar celălalt: veți avea o prezentare generală a tuturor conturilor de achiziție unice sub „un singur acoperiș”, cu datele dvs. ținute în siguranță în altă parte. Alternativ, atunci când vă înscrieți pentru ceva ce doriți să folosiți o singură dată, puteți utiliza unul dintre adresele de e-mail secundare, dedicate pentru aceste tipuri de abonări - încercați să căutați „throwaway email reviews” pentru mai multe recomandări.

Sfaturi bonus

Minimizarea amprentei digitale nu se rezumă doar la sfaturile menționate anterior. Un alt pas important pe care l-ați putea face este să utilizați o rețea privată virtuală (VPN). VPN-urile funcționează ca tunele criptate pentru traficul dvs. pe internet, păstrând obiceiurile dvs. de navigare private de ochii curioși și împiedicându-vă să fiți urmărit. Ca un avantaj suplimentar, acestea sunt utilizate și de companii pentru a permite angajaților care lucrează la distanță să acceseze rețele securizate.

Dacă locuiți în Uniunea Europeană, puteți apela, de asemenea, la legea care vă oferă dreptul de a fi uitat. De exemplu, puteți seta Google pentru a elimina anumite informații completând această cerere de eliminare a informațiilor dvs. personale. De asemenea, puteți utiliza Google’s Privacy Checkup și alte instrumente pentru a vedea ce date sunt urmărite și pentru a le elimina. Dacă tot sunteți aici, ar trebui să parcurgeți și verificarea confidențialității Facebook. Și dacă sunteți interesat să vedeți ce informații a stocat despre dvs. Facebook sau alte rețele de socializare, de exemplu Twitter, puteți descărca o copie a tuturor informațiilor pe care le stochează.

Pentru a rezuma, deși misiunea de a reduce la minimum amprenta dvs. digitală poate părea la început dificilă, merită efortul și veți fi recunoscători pentru confidențialitatea pe care ați câștigat-o.

Amer Owaida April 19, 2021

Lasa un comentariu