Android 12 vă va oferi mai mult control asupra tipului și cantității de date pe care le partajați cu aplicațiile


Caracteristici precum un nou tablou de bord pentru confidențialitate și o locație mai bună, controlul microfonului și camerei sunt toate destinate să reducă obiceiurile aplicațiilor de a accesa în mod fraudulos datele.

Odată cu lansarea oficială a Android 12, Google a prezentat o serie de îmbunătățiri de securitate și confidențialitate pe care utilizatorii le pot experimenta odată cu lansarea noii versiuni a sistemului mobil de operare. Noua iterație Android promite să ofere utilizatorilor mai mult control și transparență asupra modului în care sunt tratate datele lor.

„Android investește, de asemenea, în minimizarea acordării de permisiuni, astfel încât aplicațiile să aibă acces doar la datele de care au nevoie pentru funcțiile pe care le oferă”, a declarat Google.

Ce este nou la Android 12?

În primul rând, tabloul de bord de confidențialitate (Privacy Dashboard), care oferă o imagine de ansamblu clară și simplă asupra accesărilor locației, microfonului și camerei dispozitivului provenite din aplicații, în ultimele 24 de ore.

Android 12 va adăuga, de asemenea, indicatori care arată utilizatorilor în timp real ce aplicații accesează camera și microfonul. Indicatorii apar în colțul din dreapta sus al afișajului ori de câte ori o aplicație accesează camera, microfonul sau ambele.

„Prin simpla accesare a Setărilor Rapide (Quick Settings), utilizatorii pot vizualiza aplicațiile care accesează datele lor. Dacă accesul este nejustificat, utilizatorii pot naviga rapid la pagina de permisiuni a aplicației pentru a revoca permisiunile ”, se arată în descrierea noilor funcții.

Google introduce, de asemenea, comenzi de comutare care vor permite utilizatorilor să blocheze ușor și rapid accesul aplicației la microfoanele și camerele dispozitivelor. Ca măsură de siguranță, apelurile de urgență sunt scutite de noile îmbunătățiri de securitate și confidențialitate.

Locația aproximativă, o altă funcție de confidențialitate nouă și la îndemână, va oferi utilizatorilor posibilitatea de a împiedica aplicațiile să acceseze locația exactă a utilizatorului. Nu toate aplicațiile care solicită permisiunea de urmărire a locației dvs. trebuie să cunoască astfel de detalii. De exemplu, deși o aplicație de navigare trebuie să știe locația exactă, o aplicație meteo poate funcționa doar cu locația aproximativă.

Noua versiune îmbunătățește, de asemenea, siguranța datelor copiate în clipboard, deoarece utilizatorii tind să copieze și să păstreze în clipboard tot felul de date sensibile, inclusiv informații private sensibile, cum ar fi adrese și parole. Începând cu Android 12, utilizatorii vor primi o notificare ori de câte ori o aplicație citește informații din clipboardul dispozitivului lor.

În plus, pentru a optimiza performanța, stocarea și siguranța dispozitivului, Google adaugă hibernarea aplicațiilor, care va pune în modul sleep aplicațiile care nu au fost utilizate de perioade lungi de timp. „Sistemul nu numai că revocă permisiunile acordate anterior de utilizator, ci și oprește forțat aplicația și recuperează memoria, stocarea și alte resurse temporare”, a spus Google.

Deși nu există o dată specificată pentru lansarea Android 12, pe baza tendințelor anterioare, consumatorii se pot aștepta ca lansarea să înceapă în această toamnă. Pentru cei dintre voi care abia așteaptă să încerce noile funcții, Google a lansat Beta 1 a noului sistem de operare. Puteți verifica dacă dispozitivul dvs. este eligibil pentru beta folosind acest ghid.

Android deține în prezent aproape trei sferturi din piața sistemelor de operare mobile; cu toate acestea, adoptarea de noi versiuni este destul de lentă, Android 11 reprezentând doar 12% din toate versiunile de Android utilizate.

Amer Owaida May 24, 2021

Lasa un comentariu