5 escrocherii obișnuite care vizează adolescenții – cum să rămâneți în siguranță


De la super oferte cu produse de marcă, la locuri de muncă part-time prea bune pentru a fi adevărate, iată cinci scheme comune pe care le folosesc infractorii cibernetici pentru a înșela adolescenții, pentru a le subtiliza banii sau datele personale sensibile.

Majoritatea adolescenților, deși nu sunt la fel de ușor de manipulat precum cei mici, se pot lăsa ademeniți la un moment dat de diferite influențe externe. Probabil că ați experimentat numeroasele suișuri și coborâșuri pe care viața de adolescent le oferă și este deci posibil să admiteți ușor că mai ales ei pot cădea pradă uneori naivității dacă manipularea digitală este foarte atent orchestrată. Încrederea în bunătatea semenilor, inocența și naivitatea tinerească îi fac o țintă valabilă pentru fraudatorii fără scrupule, care doresc să le fure banii sau datele personale.

Vom enumera mai jos câteva escrocherii comune care vizează adolescenții și vom indica pe scurt la ce aspecte corelate lor merită să aibă grijă. Dacă sunteți părinte, vă recomandăm să împărtășiți aceste sfaturi copiilor dvs. pentru a-i ajuta să rămână în siguranță online.

  1. Escrocheriile derulate în rețelele sociale

Având în vedere că rețelele sociale sunt locul relaxare digital preferat de majoritatea adolescenților, este firesc ca infractorii cibernetici să încerce să-i vizeze acolo unde își petrec cea mai mare parte a timpului. Escrocheriile din rețelele de socializare iau o varietate de forme și dimensiuni, deci nu există un model unic. Unele dintre cele mai frecvente tehnici malițioase se prezintă ca legături web (dubioase la o privire mai atentă) către articole tip tabloid, cu titluri șocante despre vedetele preferate de tineri, cu toate acestea, după ce un simplu click pe un astfel de link, veți fi cel mai probabil redirecționat către o destinație web rău intenționată.

Alternativ, escrocii virtuali își pot contacta victimele prin mesaje directe transmise în rețelele sociale, care conțin  oferte de participare la concursuri sau tombole, dar, din nou, link-ul partajat va redirecționa și în acest caz adolescentul către un site web fraudulos care fie le va infecta dispozitivul cu programe malware, fie va încerca să le subtilizeze datele sensibile prin tehnici de inginerie socială și nu numai.

  1. Super promoțiile cu produse de lux

O altă înșelătorie obișnuită care proliferează în mediul online, inclusiv prin reclame false postate pe rețelele de socializare, implică oferte de vânzare cu bunuri de lux la prețuri ridicol de mici. Pentru ca ofertele în cauză să fie irezistibile pentru adolescenți, escrocii încearcă să propună mărci și bunuri care atrag puternic, cum ar fi pantofi sport în ediție limitată care în general sunt prea scumpi pentru bugetul lor, haine de brand care sunt greu accesibile cu un salariu normal sau clasicele oferte ale unor magazine false care comercializează imitații Ray-Ban.

Înșelătoria constă în crearea unui site de vânzare fals care oferă o gamă largă de astfel de bunuri; cu toate acestea, odată ce ați terminat achiziția, veți primi fie un produs clonă, de calitate îndoielnică, fie nimic. În cel mai rău caz, dacă ați partajat informațiile despre cardul dvs. de credit, infractorii cibernetici vor epuiza fondurile dvs. bancare.

  1. Escrocheriile ce vizează bursele școlare

Pe măsură ce absolvirea liceului se apropie, adolescenții sunt preocupați de un alt pas important din viață; obținerea unei diplome universitare. Căutarea unor burse care putea acoperi, cel puțin parțial, taxele de școlarizare devine deci un pas important. Escrocii încearcă să păcălească studenții care caută ajutor financiar prin crearea de burse frauduloase, care iau diferite forme.

De exemplu,  programele de burse false, interpuse de raufăcători online, vor cere deseori solicitantului să plătească o „taxă de înregistrare”, în contextul real în care nu există nicio astfel de bursă, iar fraudatorul va încasa evident taxa. Alternativ, înșelătoria poate lua uneori forma unei tombole de burse, care va solicita " fericitului câștigător" să plătească fie o „taxă de procesare”, fie o „taxă de achitare a cheltuielilor”, evidențiind costurile fiscale necesare acordării bursei, dar în cele din urmă deznodământul va fi același.

  1. Escrocheriile cu oferte minune de angajare

Să fi adolescent înseamnă să ai un set variat de interese: de la a merge la concerte și a călătorii, până la a fi un sneakerhead sau un fashionist. Nu este tocmai un lucru ușor de realizat când ești tânăr, mai ales că nu poți acoperi totul cu bugetul primit de la părinți. Deci, în mod natural, ați putea fi tentat să căutați la un moment dat un loc de muncă cu jumătate de normă pentru a vă acoperi cheltuielile legate de hobby-urile firești.

Pentru a viza tocmai acești tineri aflați în căutarea unui loc de muncă, infractorii cibernetici creează oferte frauduloase de angajare care, de obicei, sună prea bine pentru a fi adevărate. Infractorii vor posta deseori oferte de angajare false pe site-uri legitime și vor oferi, de obicei, posturi cu program redus de lucru, care vă permit să lucrați de acasă și să câștigați un salariu important. Cu toate acestea, scopul final este cel de a profila țintele tinere de acest tip pentru a obține informațiile lor personale în cel mai mare detaliu, care vor fi apoi utilizate în diferite activități ilicite, cum ar fi deschiderea conturilor bancare în numele victimelor sau utilizarea identității lor pentru falsificarea documentelor.

  1. Escrocheriile romantice, de tipul catfish

La fel ca în cazul multor lucruri din era digitală, chiar și căutarea romantismului a făcut ușor-ușor o tranziție în mediul online, iar platformele de întâlniri online au devenit terenuri de vânătoare pentru noua specie de escroci romantici. Cu toate acestea, infractorii cibernetici nu se limitează doar la site-urile de întâlniri - de multe ori scotocesc rețelele sociale pentru a găsi victime potențiale și îi contactează prin mesaje private.

Escrocheria constă cel mai adesea în a construi o falsă identitate pe care ținta lor o va găsi atractivă. Escrocul va continua apoi să spună toate lucruri frumoase care trebuiesc spuse pentru a-și atinge scopul final – primirea unor sume importante de bani. Din păcate, în unele cazuri, infractorii cibernetici optează pentru tactici extrem de neplăcute, cum ar fi manipularea victimelor pentru a partaja fotografii indecente, recurgând ulterior deliberat la șantajarea acestora cu transferuri de bani, pentru a nu trimite fotografiile incriminatoare celor dragi sau pentru a nu le publica în grupul social al victimei.

Cum să vă protejați

În timp ce escrocheriile care vizează adolescenții au loc tot mai des, direct proporțional cu timpul pe care aceștia îl petrec în spațiul online,  există modalități prin care aceștia se pot proteja împotriva lor:

  • Dacă dați peste o ofertă de muncă care este foarte atrăgătoare, dar aveți orice dubii, efectuați o căutare online atentă a companiei pentru a vedea dacă absența informațiilor sau dimpotrivă,  detaliile regăsite, conduc către ceva suspect. De asemenea, nu uitați să furnizați informațiile personale, în scopuri salariale, numai după ce ați fost angajat.
  • Sfaturi similare se aplică și în cazul burselor - dacă sunteți în căutarea uneia, asigurați-vă că verificați dacă organizația care oferă bursa este legitimă, efectuând o căutare pe internet sau chiar contactând direct birourile acestora. Și nu trimiteți niciodată niciun fel de taxă de „prelucrare” sau „un avans”.
  • Una dintre regulile de aur ale internetului este: „dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că așa și este”. Așadar, dacă dați peste o pereche de pantofi sport Jordan's în ediție limitată la un preț mult sub cel al pieței, cu siguranță este o înșelătorie. Dacă sunteți totuși încă interesați de acea ofertă, analizați în detaliu furnizorul online și cercetați-l cu mare atenție pentru a vedea dacă apare ceva suspect.
  • Dacă primiți un mesaj nesolicitat de la o persoană pe care nu o cunoașteți, ar trebui să fiți atent, mai ales dacă include o ofertă dubioasă sau un link neașteptat. În orice caz, cel mai bun mod de acțiune este să ignorați mesajul. Nu ar trebui să dați niciodată clic pe un link de la o persoană pe care nu o cunoașteți.
  • În cazul în care un străin încearcă să inițieze cu dvs, un contact online și după doar câteva zile de la stabilirea legăturii începe să-și mărturisească dragostea nemuritoare pentru dvs, ar trebui să vi se pară cel puțin ciudat. O căutare rapidă a imaginii acelei persoane prin reverse image search ar trebui să vă arate dacă nu cumva impersonează pe altcineva.

Pentru a afla mai multe despre pericolele cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în și tehnologia vă poate ajuta, vă invităm să accesați platforma Safer Kids Online.

Amer Owaida June 2, 2021

Lasa un comentariu