Eforturile organizațiilor în ceea ce privește securitatea informatică “trebuie să fie susținute”


Organizațiile trebuie să preia controlul asupra eforturilor pentru securitatea cibernetică pentru a se asigura că acestea sunt echipate corespunzător astfel încât să facă față amenințărilor în continuă creștere.

Acest fapt este unul dintre cele mai importante concluzii din cadrul celui de-al doilea RSA Cybersecurity Poverty Index anual, unde au fost, de asemenea, evidențiate riscurile  cu care se confruntă firmele în prezent.

Analiza a relevat faptul că aproximativ 75% dintre organizațiile de pe mapamond prezintă “o expunere la risc semnificativă în ceea ce privește securitatea cibernetice”.

În timp ce multe afaceri recunosc faptul că infracționalitatea cibernetică și atacurile informatice reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare legată de securitate, multe au un răspuns adecvat foarte lent, așa cum s-a arătat în raport.

Spre exemplu, aproape jumătate din firmele chestionate pentru studiu au recunoscut că au capacități de răspuns la incidente “ad-hoc” sau “non-existente”.

În plus, autorii lucrării s-au referit la faptul că multe organizații sunt reactive atunci când vine vorba de consolidarea apărării.

S-a descoperit că investițiile în soluții și programe de securitate informatică tind să apară numai după experiența unui atac cibernetic.

“Trebuie să schimbăm modul în care ne gândim la securitate, să ne concentrăm asupra mai multor lucruri, nu numai pe prevenție – pentru a putea dezvolta o strategie care să pună accentual pe detecție și pe răspuns” a afirmat Amit Yoran, președinte RSA.

“Organizațiile trebuie să își stabilească din timp agende, să construiască strategii cuprinzătoare și să nu aștepte ca o breșă să le forțeze pe acestea să acționeze.”

În timp ce există încă multe de făcut, în raport s-au înregistrat unele progrese în ultimele 12 luni. S-a remarcat faptul că față de indexul din 2015, a existat o creștere semnificativă a numărului de afaceri care beneficiază acum de  “programe mature de securitate cibernetică”.

Aceste noutăți vin în urma unui studiu similar realizat de Gemalto, unde s-a identificat faptul că 69% dintre factorii de decizie IT nu au încredere că datele companiei ar putea să mai fie în siguranță în urma unei breșe de date.

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana June 16, 2016

Lasa un comentariu