Știți dacă lumea cibernetică vă agresează copilul?


Pentru unele țări, vacanța de vară este foarte aproape și cei mai mulți copii de școală așteaptă cu nerăbdare să ia o pauză de la teme și de la trezitul de dimineață. Unii dintre ei, cu toate acestea, se vor bucura să fie departe de școală, din motive cu totul mai puțin plăcute –  să scape de agresorii, care îi deranjează offline sau online prin intermediul rețelelor sociale.

Din păcate, nu toți părinții pot distinge dificultățile comune ale adolescenților, de semnalele de alarmă ridicate din cauza colegilor care îi agresează. Pentru că 17 iunie este Stop Cyberbullying Day, am pregătit o listă de indicatori care pot ajuta părinții să recunoască dacă ai lor copii sunt (cibernetic) agresați.

Răspunsuri fugitive și stări de spirit schimbătoare

Stările de spirit care se schimbă în mod frecvent nu înseamnă neapărat că odrasla dumneavoastră este deranjată de colegii ei. Cu toate acestea, în cazul în care aceste stări sunt însoțite de reacții ciudate și nervoase la întrebări banale, mai ales după deconectarea de lumea virtuală, e timpul să vă întrebați dacă  au probleme.

Părinții nu ar trebui să fie mulțumiți de răspunsuri de tipul "bine" și "ok", deoarece acestea nu înseamnă întotdeauna asta. Uneori trebuie să săpați mai adânc pentru a afla cum se simte copilul dvs. cu adevărat în lumea lui online. Feriți-vă de răspunsurile fugitive – acestea sunt un alt numitor comun în multe cazuri de agresiune online.

Eliminarea contului rețelei sociale

În cazul în care copilul dvs. închide brusc una dintre rețelele lor sociale preferate, fiți atenți. Într-o epocă în care tinerii investesc timp semnificativ pentru a fi online, fiind parte din social media, ștergerea unui cont ar putea fi un semnal că ceva grav se întâmplă în viața lor. Instrumentele de control parental, instalate pe dispozitivul unui copil, vor oferi părinților o imagine de ansamblu cu privire la aplicațiile pe care copilul le preferă și le utilizează în mod frecvent.

Renunțare la prieteni și familie în viața reală

Este normal ca adolescenții să încerce să devină mai independenți de părinții lor și să dedice astfel mai mult timp în construirea propriei lor rețele de prieteni. Cu toate acestea, în cazul în care se distanțează de prieteni, se ascund de lumea exterioară în camerele lor și evită rețelele sociale, precum și dispozitivele lor, ceva nu e în regulă.

Modificări fizice dramatice

Copilul dvs. a pierdut brusc câteva kilograme sau nu mai are poftă de mâncare? Are probleme cu somnul în timpul nopții și arată obosit dimineața? Din nou, aceste lucruri ar putea fi un semn pentru diferite afecțiuni, dar dacă sunt combinate cu unele dintre punctele menționate mai sus, există o șansă mare ca ei să fie agresați fie în lumea reală, fie în cea virtuală.

Pretinde că este bolnav și încearcă să evite școala

"Nu mă simt așa de bine." "Mă doare burtica". "Pot sări peste școală azi?" Aproape fiecare copil folosește aceste scuze din când în când. Fie că este vorba de un examen la care nu este pregătit, fie că este doar o zi dificilă la școală, este un lucru banal ca ei să încerce să evite orice le determină puțină suferință. Cu toate acestea, în cazul în care copilul dvs. pretinde a fi bolnav, de prea multe ori, poate însemna faptul că există o problemă mai serioasă în spatele acestei scuze, cum ar fi teama unui conflict inevitabil cu agresorul lor.

 

ONDREJ KUBOVIC
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana June 17, 2016

Lasa un comentariu