Pregătiri tech pentru situații de urgență: cum să vă protejați tehnologia personală împotriva dezastrelor


Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă pregătiți „bagajul digital” dacă trebuie să plecați imediat și aveți nevoie de comunicații și date pentru a supraviețui.

Dacă locuiți într-o zonă în care situațiile de urgență sunt ceva obișnuit (de exemplu, în anumite zone geografice cu risc major de cutremur, inundații sau incendii de vegetație), este logic să vă configurați tehnologia astfel încât să poată fi evacuată cât mai rapid, odată cu plecarea dumneavoastră. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă pregătiți „bagajul tech” în cazul în care trebuie să plecați brusc și aveți nevoie de comunicații și date dar și câteva gânduri utile pentru a supraviețui în timpul unei urgențe.

Pregătiți un plan

Acest lucru înseamnă, în primul rând, să aveți pregătit în prealabil un bagaj cu elemente de bază. Nu uitați de încărcătoare și cabluri. Bateriile suplimentare sunt obligatorii, poate și un încărcător solar sau, ideal, chiar un generator portabil și ieftin și de dimensiuni reduse. Cu ajutorul tehnologiei care utilizează din ce în ce mai puțină energie, dispozitivele dvs. pot funcționa zile întregi fără încărcare. Dar totul se oprește când electronii încetează să mai curgă.

Scanați (sau fotografiați) documente importante, cum ar fi permisul de conducere, cartea de identitate, pașaportul, certificatul de naștere, certificatul de vaccinare, certificatul de căsătorie sau alte acte financiare. Dacă este posibil, stocați-le într-o arhivă protejată prin parolă, într-o unitate virtuală criptată sau într-o unitate USB externă. În caz extrem, chiar și imaginile simple, stocate în memoria smartphone-ului, vă vor ajuta.

Asigurați comunicații redundante

În timpul unei urgențe, este posibil să puteți folosi totuși datele celulare pentru a comunica date, dar aproape fără excepție turnurile de telefonie mobilă sunt încetinite de traficul intens, mai ales atunci când toată lumea apelează contactele apropiate pentru a afla ce se întâmplă.

Dotările din turnurile celulare de comunicații nu sunt proiectate pentru acest flux instantaneu de trafic, deoarece gestionarea acestora ar crește semnificativ costul infrastructurii (întrucât turnurile nu sunt atât de solicitate constant și funcționează în mod regulat la parametri mai mici, ar fi foarte greu de justificat pentru investitori acest cost suplimentar). Astfel, este de preferat să aveți la îndemână o configurație alternativă, cum ar fi routerele de tip Multi WAN Load Balance, similare celor utilizate  utilizate de birourile aflate la distanță, ce trebuie să rămână conectate. Acestea pot direcționa fără probleme datele de la mai mulți furnizori și tehnologii disponibile.

Comunicarea de date prin satelit este posibilă în unele cazuri, dar această opțiune de transfer de date poate fi costisitoare, așa că ar fi de dorit să limitați transmiterea informațiilor pe această cale la mesaje text și e-mail. 

Păstrați copii de rezervă online

Dacă sunteți pe fugă și echipamentele tech sunt compromise în proces, identificați o modalitate de a restaura datele pe dispozitive noi. Acest lucru înseamnă în mod normal backup-uri în cloud sau cel puțin hard disk-uri externe pe care să le aveți cu dvs.  Rețineți că, în astfel de scenarii de urgență, echipamentele pot fi pierdute sau distruse accidental în tranzit, așa că redundanța este esențială. Backup-urile locale, la purtător, sunt în continuare o opțiune, fie și doar pentru că o perioadă este posibil să nu puteți intra online să accesați diverse date, odată ajuns  într-o locație după evacuare.  

De asemenea, trebuie să aveți mare încredere în soliditatea backup-urilor dvs. - evitați aceste cinci greșeli deseori întâlnite în timpul realizării copiilor de rezervă a datelor

Pe lângă tech, păstrați rezerve de mâncare, combustibil și bani

Dacă sunteți luați pe nepregătite de o situație de urgență, puteți avea parte de la început de un proces de evacuare presărat de probleme. În caz de urgență, magazinele alimentare, benzinăriile, băncile și bancomatele sunt luate cu asalt imediat.

Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în cazul unor scenarii de dezastre. Păstrarea unor rezerve de alimente, apă și bani vă poate menține în siguranță zile sau săptămâni – sau preferabil până la restabilirea normalității. Este important să actualizați aceste stocuri,  deoarece chiar și alimentele uscate și conservate au o perioadă de valabilitate.

Efectuați simulări

Când executați primul  de exercițiu virtual de reacție la o situație de urgență specifică, imaginat în detaliu, există aproape 100% șanse să identificați diverse problemele. Să analizăm un exercițiu de evacuare, în caz de incendiu de vegetație: cartierele rezidențiale afectate, din țările care s-au confruntat cu asemenea dezastre, au constatat că datorită amplorii fenomenului, nimeni nu a putut veni în ajutor zile întregi, așa că au trebuit să se descurce pe cont propriu. Astfel, s-a descoperit că lipseau deseori articole de bază, esențiale, disponibile  în mai toate magazinele de bricolaj, ceea ce a diminuat capacitatea de luptă împotriva focului. Unul dintre aceste elemente simple era de pildă un adaptor pentru furtun, de aproximativ câțiva euro sau dolari. Așadar, deși dispuneau de o sursă de apă, aceasta a fost inutilizabilă și rezultatul încercării de intervenție un eșec. 

Toate aceste lucruri și recomandări par simple și, cu siguranță, nu sunt foarte costisitoare,  dar probabil un mic procent din populație a încercat să se dedice cu atenție asupra acestor pregătiri teoretice, măcar o dată. Ignorarea riscurilor sau speranța că răul nu se poate produce nu reprezintă o strategie. Doar pregătirea unui plan vă va ajuta să depășiți cu bine orice situație.

Alte resurse (în limba engleză): 

National Public Service Campaign – Ready 

Health Canada – Emergencies & Disasters

UK Government – Preparing for Emergencies

 

 

Cameron Camp March 11, 2022

Lasa un comentariu