Rețelele virtuale private: răspunsuri la 5 din cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri


Descoperiți aproape tot ce ați vrut vreodată să știți despre rețelele private virtuale, dar v-a fost teamă să întrebați

Beneficiile pe care lumea digitală le oferă au un cost: confidențialitatea utilizatorilor. Fiecare site web pe care îl vizităm, unde ne aflăm, cât cheltuim și cu ce carduri plătim - acestea sunt doar câteva dintre informațiile despre utilizatori care sunt monitorizate, colectate și monetizate.

Într-un scenariu de război, pericolele sunt mult mai mari: datele pot fi utilizate malițios, în moduri care pot afecta viața virtuală dar mai ales aspectele vieții de zi cu zi. De la începutul războiului din Ucraina, de exemplu, cererea de rețele private virtuale (VPN) a crescut cu sute de procente atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia.

În acest articol, răspundem la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri, cum funcționează acestea și cum utilizarea unui VPN poate adăuga un nivel de protecție și confidențialitate activităților dvs. online.

1. Ce este un VPN și cum funcționează?

Vă puteți gândi la un VPN ca la o mantie de invizibilitate pentru adresa dvs. IP. În loc să afișeze adresa dvs. IP, VPN-ul vă va teleporta conexiunea la un server din țara la care alegeți să vă conectați și va afișa o adresă IP care provine din acea locație.

În acest fel, VPN-ul funcționează ca un strat de protecție, criptând toate datele care circulă prin el și îmbunătățind confidențialitatea dvs. online. Informațiile dvs., locația și istoricul de navigare vor fi indescifrabile pentru oricine încearcă să vă identifice și să vă urmărească. Nici măcar furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP) nu va putea colecta informațiile.

De exemplu, atunci când utilizați un Wi-Fi public, vă conectați la o rețea mai puțin sigură, creând oportunitatea perfectă pentru hackeri pentru a vă accesa dispozitivele. Un VPN va asigura criptarea conexiunii dvs. și protejarea împotriva atacatorilor care doresc să vă fure informațiile personale, parolele sau detaliile bancare.

Deși ați putea presupune că nu este cazul de îngrijorare în ceea ce privește rețeaua dvs. de acasă, aceasta fiind considerată sigură, deoarece sunteți proprietarul, acest aspect nu este mereu o garanție. Din păcate, nu știți cât de sigură este parola rețelei de acasă și nici dacă aceasta a fost compromisă.

2. Care sunt beneficiile utilizării unui VPN?

Utilizarea unui VPN:

  • Protejează informațiile dvs. private. Informațiile pe care le partajați sunt păstrate pe serverele VPN din țara pe care o alegeți, deci nu sunt legate de dvs. Serviciile VPN legitime nu vă vor înregistra căutările și nimeni nu va ști ce site-uri ați vizitat. Acest lucru este important mai ales dacă locuiți într-o țară în care libertatea de exprimare și de presă sunt limitate.
  • Ascunde informațiile dvs. de navigare: un VPN va ascunde adresa dvs. IP de ISP-ul dvs., dar și site-urile web și aplicațiile pe care le utilizați. Cu toate acestea, platforma de socializare pe care o alegeți, de exemplu, poate ști că dvs. o utilizați, pur și simplu pentru că sunteți conectat la contul dvs. - cu alte cuvinte, un VPN nu vă poate face complet anonim.
  • Permite accesul către site-uri web blocate în țara dvs. Dacă un site web nu este accesibil acolo unde locuiți (spre exemplu BBC nu este accesibil în Rusia), puteți ocoli (unele dintre) aceste limitări, deoarece conexiunea dvs. la internet se comportă ca și cum ați fi în altă parte.
  • Pune la dispoziție mai mult conținut pe platformele dvs. de streaming. Deoarece IP-ul dvs. se află într-o locație geografică diferită, puteți profita și de conținut diferit pe platformele de streaming care oferă diferite filme și emisiuni, în funcție de regiune.
  • În cele din urmă, poate să vă ajute să economisiți anumite sume, deoarece mulți furnizori online cresc prețurile pentru anumite regiuni cu venituri mai mari.

CITIȚI ȘI: Tipuri de rețele VPN și cum funcționează acestea: știți pe care să le utilizați?

3. Este suficient un VPN pentru a-mi proteja confidențialitatea?

Nu, nu este. Nu există o soluție unică pentru toate problemele dvs. de confidențialitate și siguranță. Cu toate acestea, utilizarea unui VPN este un început solid. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că există multe companii care oferă VPN-uri; trebuie să alegeți unul în funcție de nevoile dvs.

Iată câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont:

  • Din cauza redirecționării conexiunii către un alt server, viteza dvs. de internet ar putea fi mai mică. Diferite servicii oferă servere cu viteze maxime diferite.
  • Diferite companii au sediul în țări diferite și astfel respectă reguli și legi specifice, în funcție de cerințele de protecție a datelor din jurisdicțiile lor.
  • Unele VPN-uri se concentrează pe confidențialitatea datelor, iar altele pe funcții de siguranță mai complexe.
  • Nu toate serviciile VPN sunt atât de demne de încredere pe cât ar putea părea.
  • VPN-urile sunt ilegale în unele țări, în principal în țările în care este nevoie de unul pentru a ocoli limitările privind accesarea știrilor din mass-media. În alte țări, nu este ilegal, dar guvernele încearcă sistematic să blocheze accesul la serviciile lor.
  • Dacă utilizați un VPN în timp ce sunteți conectat, de exemplu, la contul dvs. de socializare, activitatea contului dvs. nu rămâne ascunsă de acea platformă de socializare.
  • Niciun VPN nu oferă fiabilitate deplină, deoarece companiile, ISP-urile și unele guverne pot încerca să le blocheze.
  • Un VPN eficient este un VPN cu plată. VPN-urile gratuite pot cauza o serie de probleme și probabil vă vor păstra datele și jurnalele; cel mai probabil le vor vinde și ei mai departe.

CITIȚI ȘI: Work from home: How to set up a VPN

4. Cum puteți folosi un VPN ca un profesionist?

Instalarea unui VPN pe fiecare dintre dispozitivele dvs. și activarea și dezactivarea permanentă a acestuia în funcție de nevoi este posibilă, dar destul de enervantă. În loc să vă conectați individual, puteți activa opțiunea VPN în routerul dvs., atâta timp cât dispune de aceasta (majoritatea routerelor au această funcție).

Toate dispozitivele conectate la o astfel de rețea își vor trece acum traficul prin tunelul criptat al VPN-ului, securizând chiar și acele dispozitive care nu acceptă aplicații, cum ar fi o lampă inteligentă.

Acest lucru este mai dificil de implementat, dar diferiți furnizori de routere oferă explicații despre cum se face acest lucru. Implementarea unui VPN este, totuși, mult mai sigură și garantează un nivel suplimentar de securitate.

5. Chiar este necesar un VPN?

În general vorbind, trăim într-o lume în care activitățile noastre online lasă amprente digitale. De exemplu: căutarea de ieri despre durerile de spate aduce, a doua zi, la apariția de anunțuri publicitare pentru analgezice; sau poza aceea făcută la mare dimineața atrage o recomandare de protecție solară după-amiaza. Chiar și căutarea unui nou loc de muncă ca jurnalist se poate traduce într-un anunț pentru un abonament la ziar. Datele dvs. sunt valoroase pentru companii și acestea doresc să obțină informații cât mai precise despre interesele și locația utilizatorilor, atât cât le permit algoritmii.

Rețelele private virtuale nu sunt un remediu, dar cu cât internetul este mai prezent în viața dvs., cu atât puteți beneficia mai mult de pe urma utilizării unui VPN. Trebuie doar să țineți cont de faptul că există și unele limitări.

În orice caz, dincolo de îmbunătățirea confidențialității și de faptul că ajută la protejarea datelor dvs. sensibile, VPN-urile pot, totodată, să facă viețile digitale ale celor din regiunile de conflict mai sigure. Ele pot fi de asemenea o fereastră salvatoare către lumea exterioară, pentru cei care trăiesc în zone în care accesul liber la informații este obstrucționat de politică sau tehnologie.

CITIȚI ȘI:  3 moduri de a naviga pe web în mod anonim

André Lameiras June 23, 2022

Lasa un comentariu