Top 10 pași pentru a vă securiza noul computer


Indiferent dacă vă pregătiți pentru sezonul de întoarcere la școală, primiți un laptop nou de serviciu sau vă gândiți la un upgrade către un sistem de gaming, sunt câțiva pași importanți pe care îi puteți urma pentru a vă proteja noul computer de amenințările cibernetice.

Având în vedere că Windows 11 este în trend din toate motivele potrivite, ar putea fi un moment grozav pentru a investi într-un nou PC pentru familie sau pentru biroul de acasă. Dar orice sistem nou pentru uz personal ar trebui să vină cu un avertisment de securitate legat de faptul că hackerii vor căuta datele dvs. în momentul în care acesta se conectează la internet. Și pot să le obțină prin numeroase modalități.

De aceea trebuie să vă gândiți la securitatea cibernetică chiar înainte de a vă conecta dispozitivul și de a-l porni. Este important ca obiceiurile de igienă cibernetică să fie încă de la început prioritatea numărul unu.

Care sunt principalele amenințări la adresa computerului dvs.?

De îndată ce vă conectați la internet, actorii rău intenționați vor căuta să vă sustragă datele, să cripteze și să blocheze dispozitivul dvs. pentru o răscumpărare, să preia detalii financiare, să exploateze în secret criptomonede și multe altele. Ei vor face acest lucru prin intermediul unor metode des încercate, care se bazează adesea pe spargerea, furtul sau ghicirea parolelor sau exploatarea vulnerabilităților software. Printre cele mai importante amenințări se numără:

Phishing-ul: unul dintre cele mai vechi trucuri. Criminalii cibernetici impersonează surse online legitime și de încredere (bănci, furnizori de tehnologie, retaileri etc.) și încearcă să convingă utilizatorii să facă click pe linkuri și/sau să deschidă fișierele atașate în e-mailuri. Procedând astfel, utilizatorii vor fi direcționați către un site falsificat, unde li se va solicita să furnizeze informații personale (cum ar fi date de conectare și/sau adresa/detalii financiare) sau vor declanșa o descărcare ascunsă de malware.

Descărcările drive-by și anunțurile rău intenționate: uneori, simpla vizitare a unui site web infestat sau a unui site care publică un anunț rău intenționat poate declanșa o descărcare de programe malware. Ne putem gândi că site-urile binecunoscute nu mai pot fi compromise parțial în acest fel, deoarece au resurse bune și își pot permite o protecție sporită. Dar au existat o mulțime de contra-exemple de-a lungul anilor care contrazic acest mit. De aceea, este esențial să investiți într-un software de securitate de la un furnizor de renume și să vă asigurați că setările de securitate ale browserului sunt corecte.

Skimming-ul digital: Hackerii pot compromite, de asemenea, paginile de plată ale site-urilor de comerț electronic cu programe malware concepute pentru a colecta pe ascuns datele cardului dvs. pe măsură ce sunt introduse. Este dificil să vă apărați de acest atac de tip skimming digital, deoarece vulnerabilitatea este la furnizor. Cu toate acestea, cumpărăturile efectuate pe site-uri cât mai cunoscute pot avea un risc mai redus față de  acest tip de pericol digital.

Aplicațiile și fișierele rău intenționate: criminalii cibernetici ascund, de asemenea, cod malware în interiorul aplicațiilor și descărcărilor cu aspect legitim. Multe dintre acestea sunt postate pe forumuri online, site-uri P2P (peer to peer) și alte platforme terțe. De aceea, ar trebui să descărcați aplicații sau conținut numai din surse de încredere și să utilizați o soluție software de securitate eficientă care să depisteze comportamentul unui software rău intenționat.

Zece sfaturi pentru a vă păstra computerul în siguranță

Mulți dintre pașii de mai jos pot fi realizați automat de producătorul computerului dvs. și de Microsoft, dar merită să cercetați puțin mai adânc pentru a vă asigura că toate setările sunt atât de sigur configurate și active pe cât aveți nevoie. Iată principalele 10 sfaturi ale noastre pentru siguranța computerelor dvs.:

  1. Aplicați actualizările automate pentru sistemul de operare și pentru orice software care rulează pe computer.
  2. Eliminați bloatware-ul care vine adesea cu computerele. Verificați în prealabil dacă recunoașteți software-ul preinstalat pentru a vă asigura că eliminarea acestuia nu va degrada performanța. Cu cât sunt mai puține componente de software pe dispozitiv, mai ales cele de care nu aveți nevoie, cu atât sunt mai puține oportunități pentru atacatori de a exploata erorile din acesta.
  3. Instalați o soluție software de securitate, cu mai multe niveluri de protecție, de la un furnizor de renume și păstrați-l actualizat la zi.
  4. Configurați copii de rezervă și, în mod ideal, faceți o copie de rezervă a datelor importante, pe un dispozitiv de stocare la distanță, ținut offline.
  5. Securizați browserul ajustând setările de confidențialitate și securitate și asigurându-vă că este actualizat la cea mai recentă versiune.
  6. Porniți și configurați firewall-ul pe sistemul de operare și pe routerul de acasă, asigurându-vă că este protejat cu o parolă puternică.
  7. Descărcați o aplicație de autentificare cu mai mulți factori pentru a vă proteja conturile împotriva deturnării prin phishing și alte atacuri.
  8. Evitați conectarea la sistem a unor USB-urilor pe care nu le dețineți, în caz că acestea sunt deja afectate de cod malware.
  9. Utilizați un manager de parole pentru a vă asigura că toate datele de conectare utilizate de dvs. sunt de fiecare dată unic configurate, puternice și greu de spart.
  10. Descărcați numai aplicații/fișiere din surse de încredere și evitați materialele piratate, care pot fi asociate cu cod malware.

Este de la sine înțeles că respectând chiar și aceste bune practici, rămâneți în continuare expus unor riscuri specifice atunci când navigați online. Fiți întotdeauna prudent, nu deschideți sau răspundeți la e-mailuri sau mesaje online nesolicitate sau provenite din surse dubioase și asigurați-vă că criptarea datelor laptopului este activată, pentru a limita riscurile de compromitere a unor date confidențiale în caz de furt sau pierdere a echipamentului.

Phil Muncaster August 18, 2022

Lasa un comentariu