Datele dvs. personale sunt expuse excesiv în mediul virtual? Iată 7 pași pentru o prezență online responsabilă și sigură


Este posibil să nu puteți dispărea niciodată complet de pe internet, dar vă puteți minimiza amprenta digitală cu câțiva pași simpli.

Ați încercat vreodată să căutați date despre dvs. pe Google? Poate suna ciudat, dar este de fapt o modalitate excelentă de a descoperi o mică parte din ceea ce știe web-ul despre dvs. Și, cel mai important, este singura manieră prin care puteți descoperi dacă trebuie să cereți celor de la Google să elimine informațiile personale relevante care nu ar trebui să fie partajate public.

În aprilie 2022, Google a adăugat noi opțiuni pentru eliminarea informațiilor dvs. de identificare personală din motorul său de căutare, inclusiv numere de identitate guvernamentale sau imagini, detalii bancare, persoane de contact, informații personale și date specifice, cum ar fi dosarele medicale. Desigur, Google nu va elimina detaliile personale incluse în articolele de știri sau bazele de date publice.

Noua funcție se adaugă la opțiunea existentă anterior de a solicita ștergerea conținutului din căutare care ar putea fi folosit pentru orice fel de prejudiciu, cum ar fi conținut pornografic fără consimțământ, imagini cu minori sau încălcări ale drepturilor de autor.

Pentru rezidenții Uniunii Europene, Google respecta deja articolul 17 din Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), referitor la Dreptul la ștergere, care îndrumă toate companiile din UE să elimine datele cu caracter personal ale persoanelor fizice, la cerere. Același principiu se aplică Legii de confidențialitate din California și altor state cu reglementări similare.

Deci, cum puteți încerca să vă stergeți prezența de pe internet?

Odată ce anumite informații sunt online, nu există nicio modalitate absolută de a le elimina. Dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă curăța din elementele de prezență online:

  1. Căutați pe Google date despre dvs. Mai întâi trebuie să evaluați ce informații despre dumneavoastră sunt disponibile public pe  internet. Căutați numele dvs., verificați rezultatele de pe primele cinci pagini și apoi combinați căutarea de nume cu numărul dvs. de telefon sau adresa de domiciliu pentru a vedea ce rezultate apar.
  2. Verificați setările de confidențialitate ale serviciilor pe care le utilizați. Unele platforme, cum ar fi Facebook sau Twitter, au o opțiune pentru setările lor de confidențialitate care vă permite să vă protejați conținutul și datele de contact împotriva apariției pe motoarele de căutare.
  3. Contactați proprietarul site-ului web. Dacă doriți să eliminați o mențiune specifică de pe un site web, asigurați-vă că solicitați acest lucru direct proprietarului site-ului. Majoritatea site-urilor web își pun la dispoziție informațiile de contact în secțiunea „Contactați-ne”.
  4. Ștergeți ceea ce nu este necesar. Mulți dintre noi împărtășim informații online în exces! Dacă sunteți îngrijorat de ceea ce poate afla întreaga lume despre dvs., un prim pas este ștergerea postărilor vechi de pe Facebook, tweet-urilor și imaginilor de când aveați 17 ani sau orice alt conținut neadecvat. Confidențialitatea este la fel de importantă atât pentru dvs. cât și pentru prieteni și familie, așa că ștergeți de asemenea și orice imagini în care aceștia apar alături de dvs.
  5. Cereți celor de la Google și Bing să vă elimine informațiile personale. Următorul pas, după ce ați realizat o auto-curățare, este să utilizați noul instrument pus la dispoziție de Google pentru a elimina informațiile personale din rezultatele căutării sale. Până acum, Bing permitea doar eliminarea imaginilor fără acord de distribuire confirmat sau a linkurilor corupte și a conținutului învechit. Dacă sunteți rezident în UE, utilizați formularul Google  - Right to Be Forgotten (Dreptul de a fi uitat) și solicitarea Bing  - Request to Block Search (Solicitarea de Blocare a Căutării).
  6. Analizați informațiile înainte de a le partaja. Odată parcurse etapele anterioare, este timpul să faceți planuri pentru viitor. Viața dvs. virtuală continuă. Puteți să fiți în continuare activ pe Instagram, LinkedIn sau orice altă platformă de socializare și asta e în regulă. Dar asigurați-vă mereu că le utilizați cu precauție, acordând atenție suplimentară preferințelor de confidențialitate și permisiunilor legate de persoanele care vă pot vedea postările, limitând distribuirea de conținut personal pe care ați putea să-l regretați ulterior.
  7. Utilizați un VPN. Acest nivel suplimentar de protecție se va asigura că locația dvs. digitală este mascată și conexiunea dvs. este criptată. Mai presus de toate, acest lucru va ajuta la blocarea accesului hackerilor la informațiile dvs. personale.

 

Dacă faceți aceste demersuri, înseamnă că dețineți controlul total asupra datelor dvs.?

Din păcate, nu este posibil un răspuns simplu. Cel mai probabil nu.

Dar depinde și de tipologia de utilizator în care vă încadrați. Dacă sunteți preocupat de confidențialitatea dvs. și aveți o prezență limitată în rețelele sociale, este posibil să vă puteți șterge cea mai mare parte a amprentei digitale.

În caz contrar, dacă datele dvs. sunt mai mult sau mai puțin prezente peste tot, obiectivul de mai sus este foarte puțin probabil de atins. Prietenii dvs. au publicat cu siguranță poze cu dvs. în fluxurile lor, probabil ați pierdut socoteala de câte ori ați folosit adresa de e-mail și numărul de telefon pentru a vă autentifica la diferite site-uri web și aplicații, ca să nu mai vorbim de toate datele referitoare la activitatea dvs. online pe care acele servicii le vând către terți (având deja acordul dvs. de a le prelucra dat la accesul în site sau aplicație, pentru a putea naviga pe acestea). 

Dar nu vă descurajați. Există șanse mari să aveți încă timp să limitați ceea ce oamenii sau companiile pot verifica despre dvs. Acest lucru este extrem de important, nu doar pentru confidențialitatea generală, ci și pentru a evita prejudiciul care ar putea veni din expunerea convingerilor dvs. religioase, politice sau personale în spațiul public.

CITIȚI ȘI:

OSINT 101: What is open source intelligence and how is it used?

Social media la locul de muncă: ce trebuie și ce nu trebuie să facă angajații pentru o securitate cibernetică sporită

Faceți curățenia de primăvară? Nu uitați de amprenta dvs. digitală

 

André Lameiras August 31, 2022

Lasa un comentariu