8 aspecte pe care să le aveți în vedere înainte de a vă achiziționa o cameră de supraveghere pentru acasă


Fiecare nou dispozitiv inteligent pentru casă poate reprezenta un risc pentru confidențialitatea și securitatea dvs. Știți ce trebuie să verificați înainte de a cumpăra și instala o cameră de supraveghere în locuința dvs.?

Camerele de securitate erau considerate la început un bun de lux, folosit de persoanele cu un anumit statut care își permiteau acest serviciu. Acum, oricine poate cumpăra un astfel de dispozitiv, datorită progreselor tehnologice. Apariția Internet of Things (IoT) a creat o nouă piață majoră - pentru producătorii de dispozitive precum soneriile inteligente și sistemele de monitorizare pentru bebeluși, dar și pentru sisteme mai sofisticate destinate supravegherii întregii proprietăți. Conectate la rețelele Wi-Fi de acasă, aceste dispozitive le permit proprietarilor să urmărească imagini video în direct, să înregistreze imagini video pentru mai târziu și să primească alerte atunci când sunt plecați din casă.

Cu toate acestea, aceleași caracteristici pot expune locuințele la noi riscuri în cazul în care camera este compromisă și/sau imaginile sunt divulgate. Nu toți producătorii acordă o atenție atât de mare setărilor de securitate și confidențialitate încorporate pe cât ar trebui. Asta înseamnă că trebuie să analizați în profunzime funcțiile și setările înainte de a cumpăra un astfel de sistem de supraveghere video. Iată câteva exemple:

1. Aveți într-adevăr nevoie de o cameră de supraveghere?

În primul rând, este timpul să decideți dacă o cameră de supraveghere este cu adevărat necesară sau dacă sunteți interesat să achiziționați una doar pentru că toată lumea pare să o facă. În acest proces de analiză și selecție puteți stabili ce tip de configurație să obțineți: un sistem complet de CCTV care necesită o instalare profesională sau doar o cameră mai ieftină, care poate fi pusă în funcțiune rapid și este controlată printr-o aplicație disponibilă pe smartphone.

2. Sunteți conștient de riscurile de securitate și de confidențialitate asociate?

Este esențial să aveți în vedere acest aspect. În timp ce camerele de supraveghere pentru locuințe sunt menite să vă protejeze gospodăria, instalarea lor ar putea, de fapt, să vă expună la riscuri. Hackerii ar putea accesa camera pentru a spiona membrii familiei dvs. sau pentru a verifica dacă este cineva acasă. Ambele scenarii pot fi neliniștitoare, mai ales că nu știți când se pot întâmpla astfel de intruziuni.

Una dintre modalitățile prin care hackerii ar putea obține acces la camerele de supraveghere implică accesarea rețelei wireless de acasă, prin ghicirea sau spargerea parolei Wi-Fi prin forță brută. Cu toate acestea, un scenariu mai realist este un atac prin care aceștia reușesc să spargă parolele conturilor dvs. sau să exploateze o vulnerabilitate a firmware-ului.

3. Ați verificat reputația producătorului?

Având în vedere că există atât de multe modele pe piață, merită să vă documentați cu privire la oferta și reputația diferiților producători. Dacă vă gândiți serios la securitate, veți dori o marcă de renume, cu un istoric solid în ceea ce privește construirea de produse fiabile, cu ratinguri bune din partea consumatorilor cu privire la securitatea și confidențialitatea acesteia. 

Aspecte precum aplicarea promptă a patch-urilor, criptarea puternică, securitatea sporită a conectării și politicile de confidențialitate solide sunt importante. Dacă este necesar ca tehnicienii să monteze un sistem, cât de mult acces li se acordă? Un tehnician american specializat în securitatea locuințelor a reușit să spioneze sute de locuințe timp de patru ani și jumătate, după ce și-a adăugat adresa de e-mail în configurare.

4. Știți ce se întâmplă cu înregistrările și datele personale?

Un alt potențial risc este legat de furnizorul echipamentelor în sine. Știți dacă datele video sunt stocate local sau în centrul de date cloud al furnizorului? În ultimul său raport de transparență, Ring, deținut de Amazon, a afirmat că a predat anul trecut autorităților americane un volum fără precedent de înregistrări video ale clienților săi, inclusiv în unele cazuri fără consimțământul proprietarului dispozitivului. Este posibil ca mulți proprietari să se simtă inconfortabil în legătură cu astfel de politici.

5. Știți cum să vă securizați camera de supraveghere?

Odată ce ați conștientizat riscurile majore de securitate și confidențialitate implicate, este important să derulați procesul prin care să vă asigurați că aceste dispozitive funcționează în siguranță. Parolele implicite ar trebui să fie întotdeauna schimbate cu altele puternice și unice. Pentru un plus de siguranță, utilizați autentificarea cu doi factori ori de câte ori este disponibilă.

De asemenea, dispozitivele ar trebui să fie actualizate în mod regulat cu cel mai recent firmware. Alegeți un furnizor hardware de renume, cu un istoric de fabricare a dispozitivelor securizate corespunzător, unul care oferă actualizări frecvente de firmware. Dezactivarea vizualizării de la distanță a înregistrărilor video vă va oferi un plus de siguranță și va reduce șansele ca un hacker să le poată accesa.

6. Știți cum să configurați setările corecte pentru casa inteligentă?

Aici nu este vorba doar de setările camerei de supraveghere în sine. Routerul dvs. de acasă este poarta de acces la casa inteligentă și ar putea fi o sursă principală de riscuri de securitate dacă nu este configurat corespunzător. Funcțiile UPnP și de redirecționare a porturilor, care permit dispozitivelor să găsească alte dispozitive în aceeași rețea, ar putea fi hackuite de infractorii cibernetici pentru a accesa camerele inteligente. De aceea, aceste funcții ar trebui dezactivate, deși ar putea împiedica uneori funcționarea unor aplicații și dispozitive conectate la router.

ARTICOL SIMILAR: Privacy by Design: Can you create a safe smart home?

7. Știți cum să verificați dacă dispozitivul dvs. a fost hackuit?

După cum am menționat, poate fi dificil de depistat dacă o cameră de securitate a fost hackuită. Două lucruri v-ar putea alerta în această privință: mișcările anormale ale camerei și vocile sau sunetele ciudate care provin de la aceasta. Iar dacă nu vă puteți conecta pentru că parola contului dvs. s-a schimbat, atunci acesta este un indiciu clar.

Traficul de date excesiv sau performanța slabă a vitezei de navigare din rețea este un alt semn care ar putea să vă atragă atenția. Dacă dispozitivul este accesat de un utilizator neautorizat, este posibil ca aparatul dvs. să funcționeze mai lent din cauza memoriei și a puterii limitate a procesorului. Cu toate acestea, funcționarea greoaie a dispozitivului ar putea fi cauzată și de ceva mai banal, cum ar fi o conexiune slabă la internet.

8. Sunteți conștient de impactul asupra celorlalți?

Instalarea unei camere de securitate pentru locuință nu afectează doar propria securitate și intimitate. Aceasta ar putea avea un impact și asupra drepturilor vecinilor dvs., dacă raza de acțiune include zone adiacente proprietății dvs. și ajunge să capteze imagini cu persoane aflate în afara limitei acesteia. În conformitate cu reglementările GDPR, aceste persoane au, de asemenea, drepturi de confidențialitate care trebuie respectate. Este recomandat să poziționați camerele astfel încât să minimizați orice intruziune. 

Sunt multe aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un sistem de securitate pentru casă. Și, ca orice altă achiziție, cu cât mai multe cercetări prealabile puteți face în acest sens, cu atât mai bine.

CITIȚI ȘI: Dispozitivele IoT sunt cool, dar sunt ele sigure?

Phil Muncaster October 10, 2022

Lasa un comentariu