Contul dvs. de Steam a fost hackuit? Iată cum îl puteți recupera


Care sunt semnalele de alarmă care vă notifică dacă v-a fost spart contul de Steam? Iată ce trebuie să verificați și ce puteți face pentru a vă recupera contul.

Industria jocurilor video este în plină ascensiune. Se estimează că va atinge o valoare de piață de 197 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022 și va depăși 250 de miliarde de dolari până în 2025. Acest lucru, împreună cu atracția irezistibilă pe care o exercită asupra gamerilor cu vârste din ce în ce mai fragede, a contribuit la o creștere a escrocheriilor și a atacurilor cibernetice care vizează atât platformele, cât și utilizatorii acestora. Un sondaj recent realizat de ESET America Latină a arătat că unul din trei gameri a avut parte de o tentativă de fraudă de cont pe o platformă de jocuri video.

O platformă de jocuri extrem de populară printre gameri este Steam. Din păcate, popularitatea acesteia a atras și atenția infractorilor cibernetici. Aceștia folosesc adesea tactici de inginerie socială pentru a sparge conturile și pentru a fura informații sensibile pe care le vând mai apoi pe forumuri din dark web sau le folosesc pentru a realiza alte escrocherii. Serviciul de asistență pentru clienți al platformei Steam primește zilnic peste 20.000 de solicitări care se referă la probleme legate de securitate sau care provin de la persoane care au pierdut accesul la conturile lor.

În acest articol vă vom prezenta măsurile pe care le puteți lua în cazul în care contul dvs. Steam a fost spart de hackeri.

Ce trebuie să faceți dacă contul dvs. Steam a fost compromis

Când realizați că altcineva v-a accesat neautorizat contul Steam, fie datorită alertelor de conectare, fie datorită unei activități suspecte în cont, recomandarea este să vă păstrați calmul.

În primul rând, schimbați parola contului dvs. - indiferent dacă infractorii au apucat să o schimbe deja sau nu. Acest lucru poate fi făcut în aplicația Steam sau pe site-ul Steam. În acest fel, se vor încheia și toate sesiunile curente de pe toate dispozitivele, inclusiv cele pe care nu le-ați inițiat dvs.

Este important să vă asigurați că noua parolă nu este asemănătoare cu cea veche. În plus, verificați ca parola nouă să fie unică și puternică, având grijă să evitați greșelile comune (crearea de parole simple, stocarea acestora ca text sau reciclarea, partajarea și neschimbarea periodică a lor) atunci când o setați.

Dacă nu reușiți să vă recăpătați accesul la contul dvs. (de exemplu, infractorii cibernetici au reușit să vă modifice deja o parte din datele de conectare), este necesar să contactați direct serviciul de asistență pentru clienți al platformei Steam și să dovediți că sunteți proprietarul contului, așa cum este detaliat aici. Este posibil să vi se ceară să trimiteți detaliile plăților folosite pentru a face achiziții din cont.

În al doilea rând, ar trebui să examinați lista tranzacțiilor efectuate din cont, precum achizițiile sau vânzările de conținut. Dacă observați o tranzacție pe care nu o recunoașteți, o puteți raporta folosind același formular, așa cum este detaliat în acest articol.

În al treilea rând, ar trebui să vă gândiți la tipul de informații pe care le-ar fi putut accesa infractorii după ce au intrat în contul dvs. În acest fel, puteți lua măsuri de precauție împotriva unei posibile escaladări a situației. De exemplu, este posibil ca aceștia să vă cunoască numele complet, datele de contact și alte informații care pot fi folosite pentru ulterioare tentative de phishing.

De asemenea, dacă folosiți aceleași credențiale de acces pentru a vă conecta la o altă aplicație sau serviciu online (ceea ce, să recunoaștem, este o practică curentă pentru mulți dintre noi), trebuie să schimbați imediat și detaliile de acces la aceste servicii.

În cele din urmă, ar trebui să luați în considerare și potențialele daune colaterale care pot apărea în urma hacking-ului. Este important să fiți atenți la semnele de avertizare ale furtului de identitate, mai ales dacă datele dvs. personale și detaliile de plată au ajuns în mâinile infractorilor cibernetici.

Cum să vă securizați contul Steam

Schimbarea parolei cu una puternică și unică (poate cu ajutorul unui manager de parole, care poate genera astfel de parole pentru dvs.) nu este singura măsură de precauție pe care va trebui să o puneți în practică pentru a vă proteja contul Steam în viitor.

Platforma oferă un sistem de autentificare cu doi factori (2FA), numit Steam Guard, care adaugă un nivel suplimentar de securitate contului dvs. Autentificarea cu doi factori este deosebit de utilă atunci când un infractor cibernetic încearcă să se conecteze la contul dvs. de pe un dispozitiv străin.

Având opțiunea 2FA activată, veți primi un cod unic, fie prin e-mail, fie prin Steam Guard Mobile Authenticator (o funcție disponibilă în aplicația Steam), de fiecare dată când vă veți conecta de pe un dispozitiv pe care nu l-ați marcat anterior ca fiind "de încredere" sau pe care nu l-ați folosit anterior pentru a vă accesa contul. De asemenea, aveți posibilitatea să setați toate dispozitivele ca fiind "de neîncredere" și să solicitați ca un cod de acces să fie generat și trimis la fiecare încercare de autentificare. Acest lucru poate ajuta la contracararea tentativelor de autentificare frauduloase în cazul în care, de exemplu, infractorul cibernetic a obținut acces la contul dvs. de e-mail.

Figura 1. Ecran de login cu Steam Guard activat

În orice caz, este important să vă feriți de mesajele care pretind că provin de la Steam și care vă solicită datele de conectare, acestea fiind, cel mai probabil, tentative de tip phishing. În cele din urmă, utilizarea unei soluții de securitate de încredere va contribui în mare măsură la protejarea atât a dispozitivelor dvs. desktop, cât și a celor mobile.

ARTICOLE SIMILARE:

Cum știți dacă e-mailul dvs. a fost hackuit

Rămâneți în siguranță: 5 motive să nu descărcați jocuri piratate

Martina Lopez October 14, 2022

Lasa un comentariu