5 motive pentru a vă menține actualizate dispozitivele și software-ul acestora


Data viitoare când veți fi tentat să nu instalați actualizările de software, amintiți-vă de ce acestea sunt cu adevărat necesare

Tehnologia ne permite să facem lucruri minunate. PC-urile și dispozitivele mobile care se află în centrul lumii noastre digitale sunt o parte indispensabilă a vieții noastre personale și profesionale. Acestea ne oferă acces la social media, servicii bancare online, canale de streaming, mesagerie instantanee, urmărirea stării de fitness și multe altele. Acestea pot fi, de asemenea, un instrument esențial pentru muncă. Dar ele funcționează pe baza unui software, iar acesta trebuie mereu actualizat dacă doriți o experiență sigură și optimizată.

Cu cât aceste dispozitive conțin mai multe aplicații sau dispun de un software complex, cu atât este mai probabil să primiți regulat o notificare de actualizare. Dar, înainte de a apăsa "refuză" sau "amână", amintiți-vă de ce sunt necesare aceste actualizări.

Întrucât necesitatea de a vă menține software-ul la zi este, de asemenea, unul dintre mesajele principale ale ediției din acest an a Lunii de conștientizare a securității cibernetice, aceasta este o oportunitate pentru a analiza mai îndeaproape de ce sunt importante actualizările de software.

De ce sunt necesare actualizările?

Lumea este condusă de software. Se estimează că numai în anul 2021 au fost descărcate 230 de miliarde de aplicații, în creștere cu peste 63% față de 2016. De asemenea, utilizatorul obișnuit de smartphone are instalate 40 de aplicații distincte. Asta ca să nu mai menționăm celelalte dispozitive pe care le poate utiliza: PC-urile și laptopurile, precum și dispozitivele de tip fitness tracker sau alte tehnologii inteligente.

Toate aceste aplicații trebuie actualizate, la fel ca și sistemul de operare (OS), browserul web și, eventual, firmware-ul (un tip special de software care se conectează la hardware-ul dispozitivului). Și, cum sunt instalate aplicații pe mai multe dispozitive și PC-uri, acele ferestre de tip pop-up enervante legate de actualizări ar putea constitui o mare bătaie de cap pentru productivitate. Dar actualizările sunt esențiale din mai multe motive:

1. Actualizările vă oferă mai multă siguranță

Software-ul este scris de oameni iar codul de bază este predispus la erori umane. Uneori, aceste erori - cunoscute sub numele de vulnerabilități software - pot fi exploatate de hackerii rău intenționați, care pot profita de aceste vulnerabilități.

Astfel de atacuri pot însemna încercări de a convinge oamenii să acceseze un link malițios, să deschidă un fișier atașat dintr-un mesaj sau să îi atragă către site-uri web malițioase special create. Rezultatul final poate fi instalarea de cod malițios în sistemele vulnerabile sau descărcarea de programe malware pe dispozitive, care sunt concepute pentru a fura informații de conectare și orice alte date personale și financiare stocate în aplicații sau pe dispozitiv/PC.

Iată câteva exemple de amenințări:

  • Furt de identitate și fraudă
  • Hackuirea aplicațiilor și accesarea conturilor sensibile, precum conturile bancare online
  • Ransomware, prin criptarea fișierelor de pe computerul dvs. și folosirea șantajului pentru a plăti 
  • Cryptojacking - metoda prin care un hacker se folosește de computerul dvs. pentru a extrage ilegal criptomonede, ceea ce vă crește facturile la energie și vă încetinește PC-ul
  • Malware de tip botnet care preia controlul calculatorului dvs. și îl folosește pentru a ataca alte persoane

Actualizările rezolvă aceste probleme de vulnerabilitate deoarece permit sistemului de operare și aplicațiilor să ruleze cea mai recentă versiune a software-ului, cea care "remediază" problema de securitate în cauză.

2. Actualizările vă protejează prietenii și familia

Este de la sine înțeles că orice computer partajat care nu este actualizat ar putea expune atacatorilor nu doar conturile și informațiile personale și financiare ale dvs., ci și pe cele ale membrilor familiei, prietenilor sau colegilor de apartament. De asemenea, hackerii vă pot sparge conturile de e-mail, de mesagerie și de social media pentru a trimite programe malware contactelor dvs.

Așadar, dacă vă păstrați dispozitivele și software-ul la cea mai nouă versiune, le veți face o favoare și prietenilor și familiei dvs.

3. Actualizările vă mențin dispozitivele la cote înalte de performanță

Actualizările de software nu numai că vă mențin dispozitivul în siguranță, ci ele sunt emise și pentru a remedia orice probleme de performanță pe care dezvoltatorii le-ar fi putut identifica. Astfel, actualizarea ar putea contribui la îmbunătățirea duratei de viață a bateriei, la eliminarea blocării aplicațiilor și a altor programe din cauza unor defecțiuni, la îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginilor în browser și la adăugarea altor funcționalități menite să îmbunătățească experiența utilizatorului.

Cu alte cuvinte, meritați ce e mai bun, nu-i așa?

4. Actualizările vă oferă gratuit cele mai recente funcționalități

Dezvoltatorii de software folosesc, de asemenea, actualizările pentru a permite utilizatorilor lor să beneficieze de noi funcții. Să analizăm o actualizare iOS - cea mai recentă dintre ele a avut o gamă imensă de noi funcționalități, de la editarea mesajelor și ecrane de blocare personalizabile la îmbunătățiri ale Apple Pay și chiar o funcție Safety Check pentru a ajuta persoanele care se află în relații abuzive.

Din nou, cine nu ar vrea să aibă cea mai recentă și mai bună versiune a software-ului său?

5. În contextul work-from-home, actualizările mențin compania în siguranță

Multe companii insistă ca angajații care lucrează de la distanță să folosească numai dispozitive deținute de companie, care vor avea propriile mecanisme de actualizare. Însă unele dintre întreprinderi pot permite angajaților să își folosească dispozitivele personale pentru a se conecta la rețelele companiei și pentru a accesa aplicațiile de business în cloud. Cu toate acestea, dacă aceste dispozitive sunt compromise pentru că nu ați reușit să actualizați software-ul, ar putea apărea probleme.

Un atacator ar putea să vă fure datele de conectare pentru a accesa datele și sistemele sensibile ale companiei. Sau ar putea folosi același acces pentru a infecta rețeaua companiei cu programe malware. Acest lucru ar putea duce la o încălcare gravă a securității datelor sau la un atac ransomware. În prezent, costul mediu al breșelor de securitate se ridică la aproape 4,4 milioane de dolari SUA per incident.

Alte aspecte de luat în considerare

Majoritatea dispozitivelor și PC-urilor din ziua de azi au setate, în mod implicit, ca actualizările să se realizeze automat. Dacă, din anumite motive, dispozitivul dvs. nu realizează actualizările astfel, o căutare rapidă pe internet vă va arăta cum să le setați pe modul automat. De asemenea, luați în considerare:

  • Efectuarea de backup în mod regulat, în cazul în care o actualizare nu se instalează corect pe dispozitiv și vă provoacă pierderea unor date.
  • Descărcarea cu prudență a software-ului și utilizarea exclusivă de aplicații aprobate.
  • Adăugarea unui strat suplimentar de securitate, de la un furnizor de încredere, pentru PC-uri și alte dispozitive.

 

În ultimă instanță, actualizările frecvente au ca scop obținerea unui experiențe sigure, iar aceasta ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare utilizator de tehnologie.

Phil Muncaster November 1, 2022

Lasa un comentariu