De ce telefonul dvs. este lent – și cum îl puteți face să funcționeze mai rapid


Nu trebuie să renunțați încă la telefonul dvs., puneți în practică aceste trucuri simple care pot face orice dispozitiv Android sau iPhone să funcționeze mai rapid.

Telefoanele mobile sunt atât de prezente în viața noastră încât au devenit la fel de importante precum portofelul; de fapt, aplicațiile online de plată le-au transformat în portofelele noastre digitale.

Din păcate, indiferent de cât de puternic este cipul sau de cantitatea de memorie RAM disponibilă, există un moment în care toate dispozitivele resimt presiunea unei utilizări intensive. Acesta este momentul în care dispozitivele încep să prezinte o scădere a performanței și, în cele din urmă, devin enervant de lente sau chiar nu mai răspund comenzilor. Majoritatea producătorilor de smartphone-uri își dau seama că aceasta este o problemă și au pus la dispoziția utilizatorilor câteva instrumente care oferă dispozitivelor un ciclu de viață mai lung.

Aflați în acest articol câteva cauze comune pentru care telefonul dvs. devine lent în timp și cum îi puteți reda viteza performantă.

Ce puteți face ca telefonul Android să funcționeze mai rapid?

 

  • Revizuiți aplicațiile instalate

Înainte de a efectua orice repornire sau resetare, aruncați o privire la aplicațiile pe care le-ați instalat. Chiar aveți nevoie de toate? Ideea este simplă: cu cât sunt mai multe aplicații și date stocate pe telefon, cu atât acesta poate deveni mai lent. Pentru a șterge o aplicație, apăsați prelung pictograma și atingeți "Uninstall" (Dezinstalare).

De asemenea, puteți curăța memoria RAM accesând secțiunea "Settings" (Setări): selectați “Battery and device care” (Baterie și îngrijirea dispozitivului), alegeți “Memory” (Memorie) și apoi “Clean now” (Curăță acum) pentru a elibera spațiu suplimentar ce asigură o mai bună capacitate de reacție.

În cele din urmă, puteți seta o listă de “deep sleeping apps” (aplicații ce nu rulează în fundal, acestea vor funcționa doar atunci când le accesați) în cadrul aceleiași opțiuni “Battery and device care” (Baterie și îngrijirea dispozitivului). Pentru a ajunge acolo, selectați “Battery” (Baterie) și apoi “Background usage limits" (Limite de utilizare). Astfel, aplicațiile în modul deep sleeping sunt împiedicate să lucreze în fundal și să consume resursele telefonului.

Dacă există o aplicație pe care nu o folosiți foarte des, dar pe care doriți totuși să o păstrați, puteți să o dezactivați pur și simplu. În acest fel, nu va funcționa în fundal și nici nu va primi actualizări. Unele dispozitive Android vin cu aplicații tip stock. Acestea sunt aplicații preinstalate de producătorul dispozitivului sau de operatorul dvs. de telefonie, de care nu aveți neapărat nevoie; din păcate, unele dintre acestea nu pot fi dezinstalate sau dezactivate.

  • Verificați dacă există actualizări ale aplicației

Aplicațiile trebuie să fie actualizate pentru a primi cele mai noi caracteristici, pentru a le îmbunătăți performanța sau pentru a remedia orice bug nou descoperit, printre alte motive. Pentru a face acest lucru, deschideți Google Play, atingeți imaginea dvs. în colțul din dreapta sus, selectați "Manage Apps and Device" (Gestionați aplicațiile și dispozitivul) și alegeți "Update All" (Actualizați toate aplicațiile).

  • Verificați dacă există actualizări de sistem

La fel ca și aplicațiile, sistemul de operare Android necesită actualizări regulate pentru ca telefonul dvs. să funcționeze optim, având instalate cele mai recente patch-uri de securitate. În meniul "Settings" (Setări), accesați "Software Update" (Actualizare software) și "Download and Install" (Descărcare și instalare). Puteți alege, de asemenea, să faceți acest lucru automat atunci când telefonul este conectat la o rețea Wi-Fi.

  • Curățați memoria cache și datele de navigare

Tot istoricul de navigare, parolele salvate, modulele cookie și datele dvs. online sunt stocate. Îndepărtați aceste date dacă doriți să vă recăpătați din memoria telefonului și pentru a îmbunătăți performanța sistemului. Dacă folosiți Chrome, Edge sau un alt browser, accesați "Settings" (Setări), selectați aplicația browser-ului dvs. și atingeți "Storage" (Stocare). În partea de jos, selectați "Clear cache" (Șterge memoria cache). În același meniu, puteți alege și "Manage storage" (Gestionați spațiu de stocare) pentru a șterge alte date de navigare.

  • Reporniți sau resetați telefonul

Uneori, o simplă repornire va rezolva problema: opriți dispozitivul și apoi porniți-l din nou. Dacă funcționează, puteți programa reporniri periodice pentru a evita întârzierile. Dar dacă nimic nu pare să funcționeze, există o soluție finală: restabilirea configuraţiei implicite din fabrică (factory reset). Aceasta va șterge însă toate aplicațiile și datele, așa că asigurați-vă că aveți pregătită o copie de rezervă dacă doriți să recuperați setările și conținutul anterior.

După ce ați terminat de făcut o copie de rezervă a telefonului și ați verificat că este pregătită, accesați meniul “Settings” (Setări), selectați “General Management” (Administrare generală) și alegeți “Factory Reset” (Restabilirea configuraţiei implicite din fabrică). Acesta ar putea fi cel mai eficient instrument atunci când dispozitivul dvs. nu mai poate să țină pasul cu funcțiile de bază, cum ar fi deschiderea aplicațiilor simple: lista de contacte sau mesajele.

Sfaturi pentru a îmbunătăți performanța un iPhone:

 

  • Revizuiți aplicațiile instalate

Încercați să nu instalați aplicații de care nu aveți nevoie. Acest lucru va îmbunătăți performanța telefonului, deoarece va fi mai puțin spațiu de stocare utilizat și va exista mai puțină activitate în fundal. Pentru a șterge o aplicație, nu trebuie decât să apăsați prelung pictograma, să selectați "Remove App" (Eliminare aplicație) și apoi "Delete App" (Ștergere aplicație).

Alternativ, puteți alege să dezinstalați o aplicație mergând la "Settings" (Setări), unde alegeți "General" (Setări generale) și selectați "iPhone Storage" (Stocare iPhone). Acum, parcurgeți lista de aplicații iar pe cele pe care nu le folosiți cu adevărat, le puteți selecta una câte una și puteți apăsa "Offload app" (Dezinstalare aplicație). Acest lucru este util atunci când nu doriți să ștergeți cu totul o aplicație și să scăpați de toate datele legate de ea. Această opțiune vă permite să dezinstalați aplicația, păstrând în același timp datele acesteia pentru când o descărcați din nou.

  • Ștergeți fișierele mari

Dacă vă folosiți mult iPhone-ul, s-ar putea să pierdeți din vedere cât spațiu de stocare ocupă în timp toate documentele, videoclipurile și fotografiile pe care le acumulați. Apple facilitează ștergerea fișierelor mari care ocupă mult spațiu și reduc performanța. Mergeți la “Settings” (Setări), “General” (Setări generale) și apoi “iPhone Storage” (Stocare iPhone).

De asemenea, verificați cât spațiu ocupă muzica și podcasturile descărcate. Pentru a evita astfel de risipă de spațiu, limitați descărcările automate doar la cele esențiale pe care doriți să le ascultați atunci când nu sunteți conectat la Wi-Fi.

  • Ștergeți memoria cache și datele de navigare

Dacă folosiți Safari, accesați aplicația "Settings" (Setări) și căutați "Safari". Apoi derulați în jos și alegeți "Clear History and Website Data" (Ștergeți istoricul și datele de pe site) pentru a șterge tot istoricul, memoria cache și cookie-urile.

Dacă folosiți un alt browser, precum Chrome sau Edge, deschideți aplicația respectivă, alegeți "Settings" (Setări), selectați "Privacy and Security" (Confidențialitate și securitate) și, în final, "Clear Browsing Data" (Ștergeți datele de navigare).

  • Actualizați sistemul de operare iOS

Apple lansează în mod constant noi actualizări ale dispozitivelor sale pentru a îmbunătăți funcționalitatea și pentru a remedia erori și probleme de siguranță. Accesați "Settings" (Setări), "General" (General) și selectați "Software Update" (Actualizare software). Alegeți “Download and Install” (Descarcă și instalează) pentru a descărca și instala cea mai recentă versiune disponibilă sau puteți programa sistemul să facă acest lucru automat peste noapte sau atunci când telefonul nu este utilizat.

  • Reporniți sau resetați iPhone-ul

La fel ca și în cazul Android, utilizarea intensă încetinește sistemul. Oprirea și repornirea din când în când a acestuia vă va curăța memoria RAM și vă va oferi o capacitate de procesare suplimentară pentru o utilizare mai fluidă.

Dacă aceste sfaturi nu funcționează și iPhone-ul dvs. este în continuare foarte lent, îl puteți reseta. Nu uitați că, dacă alegeți resetarea, veți șterge toate setările și conținutul telefonului dvs., așa că păstrați o copie de rezervă actualizată pe iCloud dacă doriți să vă restaurați informațiile atunci când reporniți dispozitivul.

Modele de telefoane pot fi încadrate ca depășite, dar pot fi utilizate în continuare

 

La fiecare câteva luni sunt prezentate noi modele de telefoane. Și este posibil să aveți impresia că pierdeți din productivitate și nu aveți acces la multe funcții din cauza faptului că telefonul dvs. este lent și răspunde greu comenzilor. Uneori, chiar și după ce instalați actualizări de sistem, simțiți că tot funcționează greoi. Dar puteți evita sau minimiza acest lucru dacă urmați pașii simpli enumerați mai sus.

În plus, puteți înlocui anumite părți specifice ale telefonului pentru a-l face să dureze mai mult. O înlocuire a bateriei (pentru modelele de telefoane care permit acest lucru) după doi sau trei ani de utilizare ar putea face minuni pentru performanța dispozitivului dvs. Monitorizați mereu starea de sănătate a bateriei dvs.

Este important să vă asigurați că vă folosiți telefonul în siguranță și sunteți protejat de amenințările cibernetice. Programele malware care vizează smartphone-urile, de asemenea, pot avea un impact asupra performanței telefonului, și pot face ca dispozitivul să se blocheze în mod repetat sau să aibă un comportament ciudat. Indiferent dacă sistemul folosit este Android sau iOS, specialiștii cercetează și comunică publicului larg cum ar putea fi piratat un dispozitiv și cum pot utilizatorii să blocheze accesul hackerului la acesta.

De asemenea, utilizarea unei soluții de securitate - în mod ideal, una care să vă protejeze dispozitivul fără a-i compromite performanța - va contribui în mare măsură la menținerea siguranței cibernetice. Rămâneți protejat și implementați bunele practici pentru a ține la distanță amenințările.

André Lameiras November 7, 2022

Lasa un comentariu