Inteligent, Mai inteligent … Cel mai puțin deștept …


 

Evoluția tehnologiei: cine nu a auzit încă de acest lucru? Ea aduce fericire în viața noastră, mai multă comoditate și utilizare mai puțin greoaie, tot mai multe posibilități pentru utilizatori ... De ce să fie viața (mult mai) dificilă când poate fi (mult mai) convenabilă?

Uitați-vă doar la dispozitivul de comunicare pe care nu îl mai puteți ignora, chiar dacă doriți: smartphone-ul. Pentru generația tânără, este ca și cum un sistem cibernetic este atașat de brațele lor; să te împotrivești este inutil! Ei vor ca telefoanele lor să devină din ce in ce mai inteligente, preluând din ce în ce mai multe funcții ale vieții lor cotidiene.

Acum, acest lucru este, desigur, raiul producătorilor: toți se pot lupta pentru a găsi noi caracteristici unice pe care să le adauge și care să le aducă profit ... sau îmbunătățească  funcțiile deja existente. Același lucru este valabil și pentru dezvoltatorii de aplicații dedicate (de exemplu, aplicații bancare mobile). Genul de inovare care face viața noastră de zi cu zi din ce în ce mai ușoară.

Odată cu evoluția tehnologică tot mai rapidă și cu accentul tot mai mare pus pe faptul că trebuie generat cât mai rapid un diferențiator tehnologic față de concurență, gândurile față de aspectele legate de securitate tind să fie secundare, în cel mai bun caz. Acest lucru creează mai multe posibilități pentru hackeri, cei care doresc să fure informații reușesc să profite cu lejeritate de acest context. Deoarece aceste noi caracteristici sunt introduse din ce în ce mai des și cu tot mai multă grabă în smartphone-uri, probabilitatea de exploatare devine mai mare.

Se pare că, odată cu evoluția tehnologiei, "nevoia" oamenilor de a folosi noile caracteristici cât mai curând posibil - chiar dacă sarcinile pe care ele le asistă se pot face și  "în vechiul mod" - este de neoprit. Însă în același timp, ne plângem de pierderea de date, de lipsa confidențialității și sistemele de operare nesigure.

Poate că este timpul să vă opriți și să reanalizați aceste lucruri, să gândiți și aspectele de securitate, să adoptați inteligent noile tehnologii - făcând dispozitivele mai sigure. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că oficialii trebuie să treacă la telefoanele mai puțin deștepte, echipate în mod deliberat cu specificații low-tech, ceea ce face mai greu interceptarea lor de către hackeri. Aceste telefoane pot fi utilizate doar pentru apeluri sau SMS; le lipsește capacitatea de a instala aplicații sau de a se conecta la internet. În timp ce premierul și unii miniștri folosesc deja un astfel de dispozitiv, alții vor trebui să-și "abandoneze" telefoanele mobile actuale atunci când călătoresc în anumite țări sau regiuni și vor primi un astfel de telefon cu tehnologie low-tech. Acest lucru ar eficientiza siguranța comunicării sau cel puțin ar face-o mai puțin nesigură ", deoarece telefonul mobil de înlocuire a fost pregătit, verificat și certificat de serviciul secret olandez. Un pas mare către prioritizarea siguranței în favoarea caracteristicilor.

Exemplul guvernului olandez nu este un incident izolat, pare să devină o tendință. La începutul acestui an, Casa Albă a interzis accesul cu telefoane mobile în West Wing, citând preocupările legate de securitate. Personalul va putea continua să își desfășoare activitatea cu dispozitivele puse la dispoziție de guvern.

Dar, desigur, nu este doar dispozitivul care trebuie să fie mai sigur. Dvs., utilizatorul aparatului trebuie să fiți conștient și de problemele de securitate, cum ar fi să nu luați un telefon personal cu dvs. în călătorii de afaceri, ci și să efectuați și să primiți apeluri cu telefonul securizat într-un mediu sigur, asigurându-vă că nu există camere de luat vederi sau dispozitive de ascultare și putând conversații fără ferestre în apropiere, astfel încât eventualii cititori de buze să nu vă poată spiona. Și apoi vă asigurați că șoptiți, deoarece zidurile din hotel pot fi subțiri și tot așa ... Dar senzorii moderni de vibrații laser interceptate de la distanță pot decoda sunetul! Cel mai bine este sa în acest caz să intrati în baia camerei de hotel, să închideți ușa, să porniți dușul și stați aproape de el în timp ce discutați aspecte de mare importanță ... Devin paranoic?

Cu toate acestea, să nu devenim prea James Bond -ish - și prea paranoici. Pentru politicieni, managerii de vârf ai marilor multinaționale care se ocupă de informații sensibile ce ar putea afecta piețele bursiere, pentru cei care se confruntă cu secrete (comerciale) și cu proprietatea intelectuală: aceaste aspecte ar putea fi de interes și ar trebui să ia măsurile de precauție necesare. Dar să reîncepeți să folosiți doar un telefon puțin deștept, chiar și pentru apeluri comune poate fi un pic prea mult.

Amintiți-vă că în trecut, ascultarea apelurilor făcute pe sistemul telefonic analogic, fără criptare, era foarte facilă. Tehnologia ne-a dus mult înainte, dar poate puțin prea repede. Un mic pas înapoi, realizat prin asigurarea securității actualului "standard", este mai fezabil decât eradicarea completă a ceea ce a fost creat și acceptat ca o parte normală a vieții noastre cotidiene. O astfel de revenire completă nu ar mai fi considerată acceptabilă dacă ar presupune să renunțăm la dispozitivele utilizate în mod obișnuit.

Le veți spune copiilor sau adolescenților că un model de smartphone ultra recent, înzestrat cu cele mai noi caracteristici, este acum interzis, și un telefon vechi care poate numai să apeleze / este ceea ce ei au nevoie pentru a fii in siguranță? Dacă riscați această abordare de dragul securității lor cel mai probabil ei vor fi supărați, vor fi rușinați de abordarea aceasta de modă veche și vor refuza probabil să mai iasă cu prietenii, pentru a nu fi văzuți  cu un telefon simplist și prost. Desigur ca să păstrăm și un aspect pozitiv și amuzant în acest scenariu utopic ei nu vor mai putea să interacționeze permanent cu prietenii lor pe  social media și vor trebui să vorbească din nou mai mult cu părinții.

Așteptaţi un minut??? Copiii care încep să vorbească din nou cu părinții ... Dar asta e un lucru bun! De unde putem obține și noi unul dintre aceste telefoane  ?! :)

 

Walif Issa February 7, 2018

Lasa un comentariu