Vă temeți că cineva vă accesează camera web?


Imaginați-vă o situație în care lucrați pe laptop și dintr-o dată lumina verde de lângă camera dvs. web încorporată clipește pentru o secundă și imediat dispare. Ați ignora această situație? Sau ați începe să investigați pentru a afla dacă a fost ceva mai grav?

Dacă doriți să știți ce programe utilizează în mod activ camera web sau dacă sunteți de părere că aceasta funcționează chiar dacă indicatorul luminos este stins, mai jos este un scurt ghid pentru a vă ajuta.

În primul rând, veți avea nevoie de un instrument care vă poate arăta acest tip de informații. Și datorită Windows Sysinternals, există un software la îndemână pentru acest lucru - Process Explorer. În mod convenabil pentru utilizatori, este disponibil atât online, cât și offline (în ceea ce privește descărcarea).

De îndată ce executați utilitarul software, va trebui să cunoașteți numele camerei web pentru a identifica procesele legate de aceasta. Acest lucru poate fi un pic mai complicat pentru utilizatorii mai puțin experimentați care nu știu unde să caute.

Aceste informații pot fi găsite în "Device manager". Cel mai simplu mod de a ajunge acolo este prin folosirea barei de căutare (disponibilă în Windows). Cealaltă opțiune este de a accesa via Control Panel/Hardware and Sound/Device manage.

Dacă aveți o cameră web integrată, aceasta va apărea în meniu sub denumirea "Imaging devices", în cazul în care aveți nevoie să accesați bara Details, deschideți meniul drop-down și selectați numele Physical Device Object (cum ar fi "\Device\0000009c" ). Copiați valoarea afișată și reveniți la Process Explorer.

Faceți clic pe pictograma binoclu sau apăsați pe Ctrl + F și introduceți numele Physical Device Object pentru a găsi procese active, ce utilizează webcam-ul. În cazul în care această căutare prezintă orice activitate suspectă, puteți lăsa antivirusul să verifice dacă utilizarea programului este malițioasă.

Este important de remarcat faptul că, deși Process Explorer va permite să închideți procesul selectat, acesta nu va curăța aparatul de infiltrațiile unui cod malware, dacă există vreuna. Prin urmare, recomandăm rularea unei scanări folosind o soluție fiabilă cu mai multe straturi de securitate pentru a localiza activitatea rău intenționată.

Această abordare poate fi aplicată și la microfoane, care ar putea fi vizate și ele de spyware.

 

ONDREJ KUBOVIČ
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana August 5, 2016

Lasa un comentariu