Feriți-vă de atacatorii din spatele celor mai recente breșe de date


Centrul pentru plângeri la adresa infracțiunilor de pe internet (The Internet Crime Complaint Center - IC3) a emis un anunț de interes public, prin care avertizează oamenii în legătură cu autorii fraudelor online, care încearcă să exploateze un nou val de scurgeri de date, recent scoase la iveală.

Aici sunt incluse incidentele de la MyspaceTumblr și LinkedIn, care au compromis, în mod colectiv, credențialele a sute de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Potrivit centrului, ce face parte din Biroul Federal de Investigații (FBI), a existat o perioadă de intensificare în activitatea escrocilor – în relație cu aceste dezvăluiri recente.

Persoanelor care primesc aceste e-mailuri sunt informate că în cazul în care nu plătesc o răscumpărare, detaliile lor personale vor fi dezvăluite în diferite surse.

Prețul cerut este cuprins între doi și cinci Bitcoins, sumă cuprinsă între 250 și 1200 de dolari. Oamenii au fost avertizați să fie vigilenți în cazul în care primesc un e-mail de șantaj de acest tip.

Un astfel de exemplu de mesaj:

“Avem niște vești proaste și unele bune pentru tine. În primul rând, veștile proaste, am pregătit o scrisoare care urmează să fie trimisă la următoarea adresă, unde sunt detaliate toate activitățile tale, fiind incluse aici informații ale profilului personal, jurnalul activității de autentificare, precum și tranzacțiile efectuate cu cardul de credit. Cât despre vestea bună, vei putea împiedica, cu ușurință, ca această scrisoare să fie trimisă, plătind 2 bitcoins către adresa următoare.”

Faptul că există o multitudine de e-mailuri destinate unui astfel de șantaj, care fac înconjurul internetului la nivel global, sugerează că mulți autori de fraude cibernetice profită din plin în aceste momente. Cu toate acestea se presupune că aceștia acționează independent.

“FBI-ul nu recomandă să se dea curs acestui tip de șantaj, deoarece fondurile primite vor facilita continuarea activitatății infracționale,alimentând crima organizată sau infracțiunile violente asociate”, a declarat IC3 în anunțul său.

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana June 3, 2016

Lasa un comentariu