Nu lăsați infractorii cibernetici să vă strice sărbătorile: Feriți-vă de aceste 12 amenințări


Pentru mulți, Crăciunul reprezintă cea mai frumoasă perioadă a anului – dar situațiile în care v-ați putea găsi în postura de victimă a unui atac în mediul online pot face ca sezonul să devină unul nu tocmai fericit. Odată cu spiritul sărbătorilor și cu utilizarea internetului în momentele de vârf, nu există un moment mai bun pentru a pândi o victimă în mediul online – dar nu vă faceți griji; cadoul nostru cu ocazia acestui Crăciun este darul cunoașterii, astfel vă vom împărtăși sfaturi pentru a vă proteja împotriva acestor 12 amenințări.

  1. Phishing-ul

Acesta poate fi sezonul de bunăvoință, dar cu siguranță nu este cazul atunci când vine vorba de infractorii cibernetici.

Atacurile de tip phishing au loc, de obicei, prin intermediul e-mailurilor și presupun primirea unui e-mail, în aparență autentic, din partea unei bănci sau a unei organizații, care îi atrag pe utilizatori să introducă detaliile personale pe un site similar, ce pare a fi autentic.

Puteți citi tot ce trebuie să știți despre phishing într-un articol anterior, ce detaliază ce trebuie să urmăriți pentru a evita situațiile în care ați putea ajunge o victimă.

  1. Adware

Este posibil să fi observat că după ce ați căutat un obiect în mediul online, acesta va începe să vă apară pe alte site-uri web pe care le vizitați.

Acest caz este cunoscut drept adware și este personalizat pentru dvs. ca utilizator și poate fi monitorizat de spyware.

În timp ce ați putea crede că aceste anunțuri sunt acolo pentru a vă reaminti să finalizați cumpărăturile de Crăciun, inocența pop-up-ului poate fi discutabilă.

În octombrie, un număr de utilizatori Spotify Free au primit mai mult decât se așteptau de la ofertele de pe site-urile web ciudate. 

  1. Malware-ul mobil

În ceea ce privește aria tehnologiei extrem de utilizată în perioada festivă, telefonul este pe primul loc. Din păcate, nu este mai sigur față de calculatoare sau față de tablete, din cauza dezvoltării malware-ului mobil.

Așa cum a susținut recent Lukáš Stefanko, cercetător malware la ESET: “Malware-ul mobil reprezintă o problemă uriașă. [Deoarece] utilizatorii au mai multe informații personale și sensibile pe dispozitivele lor inteligente, incluzând aici mesaje text, contacte, poze, e-mailuri etc. (acestea sunt din ce în ce mai mult expuse amenințării).”

  1. Smishing

Mulți dintre noi sunt conștienți în ceea ce privește tentativele de phishing prin e-mail, dar ce se poate spune în legătură cu atacurile de tip phishing prin SMS?

În mod normal, veți primi un mesaj text, în aparență de la o sursă de încredere – precum Apple sau un prieten – prin care sunteți sfătuiți să accesați un link sau să introduceți detaliile personale. Cu toate acestea, acel SMS este falsificat și nu provine de la o sursă de încredere.

La începutul acestui an, s-a vorbit despre atacurile de tip smishing legate de Apple ID și despre sfaturile cu privire la măsurile pe care le puteți lua dacă vi se întâmplă și dumneavoastră …

  1. Furtul de identitate

Sunteți ocupat cu partajarea planurilor festive și a celor de vacanță în mediul online? Gândiți-vă de două ori înainte de a posta.

Detaliile simple cu privire la stilul dvs. de viață pot permite unui infractor cibernetic să colecteze informații personale legate de dvs. și chiar vă poate păcăli să oferiți chiar mai multe informații.

Site-urile de socializare reprezintă o mină de aur în ceea ce privește informațiile pentru furturile de identitate. Aflați cum vă puteți schimba comportamentul online și cum puteți rămâne în siguranță pe Facebook cu trucurile pentru o securitate sporită.

  1. Spyware-ul

El te vede când dormi, el știe când ești treaz …

Și nu este vorba despre Moș Crăciun, ci de infractorii cibernetici din spatele spyware-ului – un malware instalat în secret, de obicei după descărcarea unui fișier sau după accesarea unui pop-up.

Spyware-ul poate monitoriza tastările dvs., poate citi fișierele, poate accesa aplicațiile și poate face chiar mai multe – transmițând toate informațiile către persoană care controlează spyware-ul.

Cu toate acestea, este mai ușor decât ați putea crede să identificați aplicațiile de urmărire pe telefonul dvs. mobil.

  1. Spam-ul

Dacă sunteți ocupat să comandați toate cadourile de Crăciun în mediul online, există posibilitatea să găsiți chiar mai multe e-mailuri nedorite decât de obicei.

Cei mai mulți primesc e-mailuri de tip spam și chiar dacă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, acestea pot fi utilizate pentru a trimite malware.

TorrentLocker, parte a familiei cripto-ransomware, este doar unul din tipurile de malware care a fost răspândit prin intermediul e-mailurilor de tip spam provenite de la companii aparent legitime.

  1. Pharming-ul

Precum phishing-ul, pharming-ul este un tip de fraudă online, dar nu necesită accesarea unui link fals trimis prin e-mail.

În schimb, un utilizator este redirecționat către un site malițios – deși adresa site-ului a fost tastată corect.

În acest an, aproximativ 40.000 de utilizatori ai Tesco Bank au devenit victime ale atacurilor de tip pharming, iar 20.000 dintre aceștia s-au trezit în situația în care banii au fost furați.

  1. Ransomware-ul

Pe lângă costurile covârșitoare din perioada Crăciunului, ransomware-ul este o versiune de malware cu care nu ați dori să vă confruntați în această lună.

Este o variantă de malware, unde infractorii cibernetici criptează un dispozitiv sau o informație, solicitând victimelor să plătească în schimbul dispozitivului/informației.

Există o mulțime de polemici în care se discută dacă este bine să efectuați sau nu această plată, așa cum a abordat și David Harley această temă, dar cu o strategie de rezervă adecvată, precum și prin păstrarea acelor copii de rezervă offline, nu ar trebui să existe nicio îndoială.

  1. Spionajul prin Wi-Fi

Faceți cumpărături în spiritul Crăciunului la magazinul local de cafea? Amintiți-vă că nu toate conexiunile la internet sunt securizate – respectiv criptate – iar cineva poate sta la pândă să colecteze informațiile dumneavoastră.

În momentul transmiterii detaliilor de plată prin intermediul rețelelor nesigure, acestea pot ajunge pe mâini greșite.

  1. Atacuri DDoS

Un atac Distributed Denial of Service (DDoS) poate elimina buna dispoziție din activități simple, precum gaming-ul sau cumpărăturile online.

Acesta poate face ca un serviciu să devină indisponibil, după ce îi este direcționat trafic din surse multiple.

S-a vorbit despre atacurile de tip DDoS că ar fi furat în trecut Crăciunul pentru mulți – în special în anul 2014, după ce au fost doborâte rețelele PlayStation Networking și Xbox Live.

  1. Securitatea parolei

Importanța unei parole sigure nu a fost niciodată mai mare. Infractorii cibernetici sparg parolele din foarte multe motive – chiar dacă este vorba despre colectarea informațiilor personale sau despre comiterea unei fraude.

Dacă primiți un nou dispozitiv anul acesta de Crăciun, asigurați-vă că schimbați parola implicită cu una mai complexă. Descoperiți sfaturile noastre esențiale pentru o parolă sigură și verificați-vă toate parolele pentru anul următor.

Din moment ce există o mulțime de amenințări de care să fiți conștient, comportamentul rațional în mediul online și o atitudine preventivă vă vor ajuta să aveți sărbătorile exact așa cum le-ați planificat.

 

EDITOR

oana December 23, 2016

Lasa un comentariu