Țările rămân nepregătite în fața atacurilor cibernetice asupra instalațiilor nucleare


Instalațiile nucleare din toată lumea au parte de o securitate minimă sau chiar nulă, pentru protecția împotriva atacurilor cibernetice, potrivit unei noi analize.

În cadrul celei de-a treia ediții a Initiațivei pentru Amenințări Nucleare (NIT), Indicele de Securitate Nucleară a arătat faptul că aproape jumătate din țările urmărite de organizație nu dispun de cerințe minime în vederea protecției facilităților nucleare față de atacurile de acest tip. Îngrijorător, doar 24 de țări dintre cele 24 cu ‘arme pe bază de material nuclear’ au atins scorul maxim de securitate cibernetică, acest rezultat sugerând că multe țări au subestimat această amenințare în creștere continuă.

China, Argentina, Uzbekistan, Bangladesh, Italia, Belgia și Iran sunt doar câteva dintre țările identificate cu lipsuri semnificative în ceea ce privește nivelul optim de securitate.

Este prima dată când NIT a evaluat vulnerabilitățile cibernetice ale sistemului global de Securitate nucleară, care s-a dovedit a avea, în ansamblu, lacune majore.

“Precum toate infrastructurile critice, instalațiile nucleare nu sunt imune la atacurile cibernetice”, au comentat autorii raportului.

Această realitate este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere consecințele potențial catastrofice ale unui atac cibernetic asupra unei instalații nucleare.

“Astfel de atacuri ar putea facilita furtul de materiale nucleare sau un act de sabotaj”.

Consecințele unui astfel de atac sunt atât de puternice, încât ar putea rezulta un dezastru precum cel petrecut la Fukushima”, s-a avertizat în raport.

Organizațiile nonprofit, nepartizane, îndeamnă țările, în special pe acelea cu un grad ridicat de expunere, să ia în considerare atacurile cibernetice asupra instalațiilor nucleare în cadrul evaluărilor amenințărilor naționale respective.

Constatările indexului vin în urma unui val de atacuri concentrate asupra companiilor energetice din Ucraina, care au evidențiat, încă o dată, vulnerabilitatea infrastructurilor critice. Robert Lipovsky, un cercetător senior de malware la ESET, a declarat: “Să sperăm că acest caz nefericit petrecut în Ucraina va servi, de asemenea, drept avertisment pentru alte organizații din întreaga lume pentru întărirea securității IT”.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana April 4, 2016

Lasa un comentariu