Aplicațiile iOS VPN au fost eliminate de pe magazinul online Apple de aplicații din China


Cititorii obișnuiți ai blogului vor ști că suntem de mult timp susținători ai utilizatorilor de internet care își protejează confidențialitatea prin instalarea unui VPN pe computerele, tabletele și smartphone-urile lor.

Nu știți ce este un VPN? Urmăriți acest videoclip de la ESET.

Ok, deci sperăm că suntem toți informați pe deplin și că înțelegem importanța administrării unei rețele VPN.

Dar în funcție de locul în care vă aflați în lume, lucrurile nu ar putea fi atât de ușoare.

De exemplu, în acest weekend s-a constatat că Apple a cedat în fața presiunii regimului de la Beijing și a eliminat unele aplicații VPN din versiunea chinezească a iOS App Store.

Într-o postare pe blog, ExpressVPN descrie modul în care a primit o notificare de la Apple conform căreia aplicația iOS a fost eliminată din magazinul online App Store din China.

Apple email

În e-mailul respectiv, Apple a explicat că aplicația ExpressVPN a fost eliminată din magazinul de aplicații din China "deoarece conține conținut considerat ilegal în China".

Aparent ExpressVPN nu a fost vizată în mod specific. Alte aplicații VPN, cum ar fi Star VPN, au susținut, de asemenea, că au fost eliminate în mod similar din versiunea din China a App Store și au avertizat că această mutare a stabilit un "precedent foarte periculos care poate duce la aceleași mișcări în țări precum UAE etc. unde guvernul controlează accesul la internet”.

Cu siguranță, software-ul VPN a fost nepopular în cadrul regimului din China, care consideră că utilizarea acestor tipuri de soluții reprezintă un instrument prin care cetățenii ar putea încerca să înfrunte infamul "Great firewall of China", folosit pentru a cenzura site-urile și conținutul considerat inadecvat.

Desigur, aceasta este una dintre preocupări - pe măsură ce regimurile autoritare ar putea folosi lipsa de disponibilitate a tehnologiei VPN pentru a monitoriza mai ușor și pentru a cenzura ceea ce accesează oamenii pe internet, dar și pentru a urmări comunicările private.

Dar mai există grupuri care pot exploata securitatea slabă din mediul online. Hackerii criminali pot, de asemenea, să profite de persoanele care nu utilizează VPN-uri pentru a-i spiona pe cei care utilizează hotspot-uri nesigure de Wi-Fi și pot să lanseze atacuri de tip "man-in-the-middle".

Lucrurile devin și mai critice dacă aveți o afacere care funcționează în China, cu standarde de securitate care necesită utilizarea VPN-urilor pentru conectarea la birouri de la distanță și unde este nevoie de o reducere a șanselor ca informațiile sensibile să ajungă pe mâini greșite.

Acum, ar putea exista unii oameni care vor fi supărați pentru că Apple a cedat cerințelor Chinei și a eliminat VPN-urile din magazinul său de aplicații. Dar gândiți-vă - ce altceva ar fi putut face? Este cunoscută puterea chinezilor de a revoca drepturile Apple pentru a vinde produse în întreaga țară - și compania tehnologică are o reglementare îndelungată conform căreia toate aplicațiile trebuie să respecte legile locale ale teritoriilor în care sunt vândute.

Pe scurt, vina nu cade asupra companiei Apple - de vină este China.

Din fericire, ExpressVPN a observat că eliminarea aplicațiilor VPN nu înseamnă neapărat că este imposibil să descărcați un VPN pe iPhone sau pe iPad dacă vă aflați în China. În prezent, se pare că veți putea să descărcați o aplicație VPN pentru dispozitivul dvs. iOS dacă aveți posibilitatea să accesați iOS App Store din altă țară:

"Utilizatorii din China care accesează aplicația App Store de pe un alt teritoriu (adică și-au indicat adresa de facturare ca fiind în afara Chinei) nu sunt afectați; Ei pot descărca aplicația iOS și pot continua să primească actualizări ca înainte."

Cu toate acestea, este puțin probabil să fie o opțiune pe care cea mai mare parte a populației din China să o poată prelua.

Cel puțin, deocamdată, aplicațiile VPN care rulează pe platformele Windows, Mac și Android continuă să fie disponibile pentru descărcarea de către utilizatorii chinezi.

Cu condiția, firește, ca paravanul de protecție a internetului din China să nu vă împiedice să accesați site-urile lor de descărcare în primul rând...

 

GRAHAM CLULEY
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana August 1, 2017

Lasa un comentariu