Atenție la noua înșelătorie asociată WhatsApp ce promite “internet fără Wi-Fi”


Se pare că numărul de escrocherii care se răspândesc pe marginea aplicației de mesagerie WhatsApp continuă să crească, campaniile înșelătoare având noi moduri de ispitire a victimelor. În acest articol vă vom indica un recent exemplu.

Această înșelătorie promite utilizatorilor un serviciu gratuit de internet, fără ca aceștia să fie nevoiți să utilizeze Wi-Fi-ul. În ciuda faptului ca este un nonsens complet din punct de vedere tehnic, oferta poate totuși părea tentantă pentru cei care nu cunosc ce se întâmplă în realitate. Și vinde, de asemenea, ceva destul de uimitor ...

Imaginați-vă posibilitatea de a naviga cu smartphone-ului, de oriunde vă aflați, fără nevoia de date mobile de la operatorul dvs. sau de conexiune o rețea Wi-Fi. Cine nu ar dori asta în timp ce se află în vacanță în străinătate? Este magic ... pentru că nu e real. Dând clic pe propunerea din această înșelătorie această stare de fapt nu se va schimba.

Momeala

Ca de obicei, mesajul se răspândește prin intermediul grupurilor de WhatsApp sau provine de la un prieten care "recomandă" serviciul -  exploatare făcută fără ca acest lucru să se știe. În acest caz, persoanel țintite primesc o invitație specială, cu un link asociat:

1-whatsapp-free-internet

După ce se dă clic pe link, pagina va detecta limba dispozitivului și va prezenta următoarele imagini, cu intenția de a face înșelătoria credibilă, încercând să determine victima să partajeze conținutul cu cel puțin 13 persoane. Astfel, înșelătoria continuă să se răspândească:

2-whatsapp-scam-spreading

În partea de jos a capturii de ecran, puteți vedea câteva comentarii false plasate de oamenii care se presupune că au încercat serviciul, în care aparent se evaluează pozitiv oferta. Așadar un șiretlic suplimentar. În mod clar aceste mesaje și profilurile asociate lor sunt false - ele nu există pe Facebook, fiind parte din construcția frauduloasă.

După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, înșelătoria este disponibilă și în limba spaniolă (se redirecționează automat la limba implicită în funcție de setările browser-ului asociat potențialei victime).

3-whatsapp-scam-spanish

Acest comportament este utilizat pe scară largă în zilele noastre, pentru că le permite infractorilor cibernetici să creeze diferite escrocherii folosind același model, cu scopul de a le face credibile pentru utilizatorii din mai multe țări. Astfel, ei nu depind de o singură țară sau de o limbă, putând viza diferite naționalități, dintr-o dată.

Ce se întâmplă după ce partajați postul?

Depășind bariera de partajare, utilizatorii neavizați aflați în căutarea unei oferte de internet gratuit ajung pe site-uri în care diferite acțiuni sunt derulate, variind de la solicitări de trimitere de mesaje SMS (către servicii premium, costisitoare), până la solicitarea de instalare a unor aplicații terțe, întotdeauna cu scopul de genera ulterior un rezultat profitabil escrocilor.

Din nefericire, victimele vor vedea numai ofertele, dar nici urmă de acces gratuit la internet.

Sfaturi pentru a nu cădea în asemenea capcane

Educația online și soluțiile de securitate sunt în continuare principalele instrumente de care utilizatorii au nevoie pentru a fi în siguranță în mediul online. Conștientizarea acestor tipuri de escrocherii ar trebui să devină virală mai repede decât escrocheriile în sine; cu toate acestea, vedem în continuare o rata alarmantă de propagare a înșelătoriilor.

Dacă știți că o persoană este victima unei astfel de scheme, anunțați contactele asociate să evite mesajele generate automat în numele acesteia. În cazul în care doriți să raportați frauda, aveți posibilitatea să o marcați (flag it) la nivelul browserului dvs. așa cum se procedează de obicei în campaniile de phishing.

 

LUCAS PAUS
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana January 16, 2017

Lasa un comentariu