Clădirile în fața riscului atacurilor cibernetice


Într-o lume din ce în ce mai conectată, amenințarea reprezentată de infractorii cibernetici se va extinde și mai mult, față de ce am întâmpinat până acum – internetul obiectelor (Internet of Things - IoT) zguduie lucrurile.

Nu mai este vorba doar despre riscurile la care sunt supuse calculatoarele sau smartphone-urile – orice obiect, orice ‘lucru’ alimentat de la un calculator și/sau conectat la internet reprezintă o țintă.

Acest lucru poate fi observat la mașinile moderne. La generațiile anterioare, ar fi fost greu de crezut că aceste moduri de transport ar putea fi sparte.

Cu toate acestea, dupa cum a raportat WeLiveSecurity, acest fapt este unul real – mașinile, împreună cu alte obiecte ‘non-computer’, precum jucăriile, sunt vulnerabile la atacuri cibernetice.

Această discuție – și amenințarea, implicit – se pare că se extinde, la acest lucru adăugându-se și un articol recent de la BBC News, care sublinia faptul că și clădirile sunt din ce în ce mai susceptibile în cazul atacurilor cibernetice.

În raport se estimează că numărul clădirilor interconectate, fiind incluse aici spitale, instalații de cercetare și chiar biserici – însumând cam 50.000 în întreaga lume. În mod îngrijorător, 2.000 dintre acestea sunt considerate a nu avea nici un fel de protecție parolată.

Chiar și organizații precum Google, cunoscută pentru proactivitatea în stimularea securității web, nu sunt imune la această amenințare, așa cum s-a arătat într-un incident revelat în anul 2013.

Doi cercetători de Securitate white-hat din Statele Unite au reușit să pătrundă în sistemul de management al unei clădiri de birouri aparținând gigantului tehnologic din Sydney, Australia.

Atacurile cibernetice asupra clădirilor mai frecvente decât vă imaginați

În timp ce situația anterioară a fost doar un test, atacurile cibernetice reale asupra clădirilor se întâmplă “tot timpul”, a explicat Martyn Thomas, profesor IT la Gresham College din Marea Britanie, în raportul efectuat de BBC.

Andrew Kelly, consultant principal de securitate la firma de apărare Qinetiq, împărtășește opinia acestei evaluări, precizând că anumite tipuri de atacuri informatice – în special ransomware – se află la “linia orizontului”.

Dl. Kelly este preocupat de starea actuală. Cercetările sale în legătură cu clădirile inteligente, au reprezentat o revelație, acestea având un management al sistemelor din clădiri expus riscurilor.

“În toate cazurile, în general fără eșec, aceste sisteme au fost procurate fără un plan prealabil legat de modul de a le face să fie sigure. Am fost absolut șocat”, a declarat acesta pentru postul de televiziune.

“Am văzut sisteme instalate cu parole implicite unde acest lucru ar fi simboliza un exercițiu banal pentru ca cineva să aibă acces de la distanță.”

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana April 22, 2016

Lasa un comentariu