Google – tot mai multe site-uri devin victime ale infractorilor cibernetici


Numărul site-urilor compromise de infractorii cibernetici în 2016 a avut creștere cu 32 de procente față de ​​anul precedent, potrivit Google.

Gigantul tehnologic a adăugat că această spirală de atacuri cibernetice este puțin probabil să-și piardă din impuls prea curând, de vreme ce tot mai multe site-uri web sunt „învechite“, iar infractorii cibernetici sunt tot „mai agresivi“.

O slăbiciune în procesul de securizare, identificată de către Google, a fost răspunsul lent al webmasterilor la verificarea lor în interfața Search Console.

Ca urmare, 61% dintre webmasterii care au experimentat un incident de securitate nu au primit o notificare de la Google că site-ul lor a fost compromis.

Compania a cerut, ulterior, site-urilor să se înscrie în Search Console, adăugând că acesta este principalul canal utilizat pentru a comunica alerte privind securitatea site-urilor.

În plus, Google confirmă că a ascultat feedback-ul venit din partea webmasterilor, cu scopul de a „înțelege mai bine modul în care poate ajuta“.

Cele mai populare cereri se refereau la o documentare simplă despre site-urile compromise.

De aceea Google a implementat o nouă abordare, care oferă mai multe informații webmasterilor atunci când site-ul lor a fost compromis, laolaltă cu ghiduri care prezintă sfaturi cu privire la modul de abordare a atacurilor cibernetice.

Unul dintre ghiduri indică modalitatea de fixare a hack-ului Gibberish, care creează în mod automat numeroase pagini pe site-urile webmasterilor, pline de keyword-uri fără sens.

Atunci când vizitatorii încearcă să acceze site-ul, aceștia sunt redirecționați către o pagină care nu are legătură cu ceea ce vizau.

Între timp, se perpetuează un alt hack numit Japanese Keywords, care are drept obiectiv crearea de noi pagini, cu text japonez.

Aceste pagini monetizează prin intermediul link-urilor către magazine de vânzări de bunuri false, ce sunt  apoi afișate în căutarea Google.

Cel mai bun mod de a face față acestor atacuri, rămâne stabilirea unei politici de prevenție. „Ca întotdeauna cel mai bine este să adoptăm o abordare preventivă și să ne securizăm site-ul, decât să ne confruntăm cu o serie de consecințe nedorite“, spune Google.

Din păcate, se pare că foarte mulți oameni încă nu iau în considerare acest sfat.

Amenințarea reprezentată de infractorii cibernetici a fost adusă din nou puternic în centrul atenției în această săptămână, după ce Association of British Travel Agents a fost cea mai recentă victimă a criminalității informatice, raportând că a suferit o breșă de date majoră ce a afectat 43.000 de persoane.

Georgiana March 24, 2017

Lasa un comentariu