Smartphone-urile Android pot fi deblocate cu amprente tipărite 2D


Smartphone-urile Android care includ opțiuni de securitate biometrică pot fi “păcălite” și accesate folosind amprente printate în 2D, spun cercetătorii - tot ceea ce este necesar este o hârtie lucioasă și o imprimantă cu jet de cerneală.

Conform unui document publicat de către cercetătorii Kai Cao și Anil Jain de la Universitatea de Stat Michigan, scanerele de amprente pentru dispozitive Android pot fi păcălite cu o fotografie de înaltă rezoluție a amprentelor proprietarului. Fotografiile trebuie poziționate orizontal și apoi imprimate pe un anumit tip de hârtie folosind cartușe de cerneală foto.

Acest neajuns nu pare să fie limitat doar la un singur model de smartphone, cercetătorii reușind să păcălească modele recente precum Samsung Galaxy S6 și Huawei Honor 7 folosind aceeași metodă.

Senzorii de amprente digitale au devenit o formă din ce în ce comună de securizare a smartphone-urilor,  debutând pe iPhone 5s încă din 2013. După cum ZD Net subliniază, nici un sistem nu este perfect, tehnologia integrată în iPhone fiind spartă în termen de câteva săptămâni de la lansare, folosindu-se un material bazat pe latex.

Acest lucru nu a oprit dezvoltatorii să experimenteze implementarea datelor biometrice, așa cum nici criminalii cibernetici nu vor înceta să caute vulnerabilități ale tehnologiei. După cum relatează recent Daily Mail, s-a avansat recent chiar ipoteza că tehnologiile biometrice de pe iPhone ar putea fi păcălite cu plastilină educativă de tip Play-Doh - deși acest lucru ar presupune ca proprietarul telefonului să apese cu degetul în materialul de modelare timp de câteva minute.

Între timp, scanerele de amprente digitale nu sunt singurele metode biometrice pe care producătorii le experimentează - monitoarele de bătăi ale inimii sunt testate drept o modalitate de a oferi acces securizat la serviciile bancare, chiar și dispozitivele de tip wearables care analizeză mersul posesorului sunt luate în calcul.

Potrivit celor doi cercetători de la Michigan State University chiar și acestea ar putea fi sensibile la un atac. "Este doar o chestiune de timp până când hackerii vor dezvolta strategii îmbunătățite de hacking nu doar pentru amprente", spune raportul, "dar și pentru alte trasături biometrice, pe măsură ce acestea sunt adoptate în telefoanele mobile".

 

KYLE ELLISON
CORESPONDENT INDEPENDENT

catalin March 14, 2016

Lasa un comentariu