Știți cum să stați departe de problemele privind online banking-ul?


Verificarea contului dvs., plătirea facturilor și administrarea finanțelor… În zilele noastre este perfect normal să faceți toate aceste lucruri online. Dar sunteți siguri că le faceți în cea mai sigură manieră? Din moment ce ESET este partener și participant activ în European Cyber Security Month, luna octombrie ne oferă o bună oportunitate pentru a partaja principiile cheie pentru vă realiza online banking-ul și plățile online în siguranță.

  1. Folosiți un dispozitiv de încredere

Primul și cel mai simplu sfat când vă conectați la contul dvs. online este folosirea unui dispozitiv de încredere. Propriul computer, smartphone sau propria tabletă este cea mai bună variantă deoarece puteți vedea mult mai ușor dacă a fost  vreo activitate suspectă sau dacă dispozitivul a fost activat. Dacă este posibil, încercați să evitați folosirea dispozitivelor împrumutate sau publice care v-ar putea risca contul sau economiile.

  1. Aveți grijă unde vă conectați

Not every internet connection is secure enough to be used for online banking or payments. Public Wi-Fi in your favorite coffee shop or a random network available at the town square may not necessarily be the best options to check your savings or pay bills. If you have to use this kind of connection, use a virtual private network (VPN) to keep your communications encrypted and thus unreadable to anyone who would try to intercept them.

Nu orice conexiune la internet este suficient de sigură pentru a fi utilizată pentru servicii bancare online sau plăți. Wi-Fi-ul public din cafeneaua dvs. preferată sau o rețea aleatorie disponibilă în piața orașului poate să nu fie neapărat cea mai bună opțiune pentru a verifica economiile sau pentru a plăti facturile. În cazul în care va trebui să utilizați acest tip de conexiune, utilizați o rețea privată virtuală (VPN) pentru a menține comunicațiile criptate și, prin urmare, imposibil de citit pentru oricine ar încerca să le intercepteze.

  1. Actualizați calculatorul la maximum

Păstrați-vă sistemul de operare și software-ul actualizat la zi. Acestea închid lacunele pe care le caută atacatorii și care le permit să infecteze aparatul. Pentru a economisi timp și pentru a maximiza protecția dvs., multe programe oferă actualizări automate și pot verifica patch-urile sau noi versiuni în mod independent, fără a necesita atenție.

  1. Utilizați soluție fiabilă și actualizată de securitate

Un ultim pas, dar esențial. Înainte de a vă conecta la contul dvs. bancar online sau înainte de realizarea unei plăți online, trebuie să instalați o soluție de securitate fiabilă, cu mai multe straturi și actualizată. Acest lucru oferă o protecție contra mai multor tipuri de malware precum și contra unor trucuri rău intenționate care ar putea fi camuflate sub forma unui e-mail inofensiv sau a unor site-uri care îi ademeneau să-și ofere informațiile sensibile.

  1. Creați o parolă puternică și nu o reutilizați

Bine, acum vom aprofunda domeniul online banking. Este într-adevăr p parola sigură? Dacă nu sunteți sigur ce înseamnă acest lucru, atunci puteți utiliza acest scurt ghid pentru a construi parole puternice, pe care chiar și copiii îl pot înțelege.

Cu toate acestea, dacă am putea sugera, una dintre cele mai importante reguli este de a nu reutiliza o parola. Noi înțelegem că este dificil de a crea o combinație complicată, greu de ghicit de fiecare dată, dar utilizând aceeași parolă pentru banca ta, conturile de social media și alte conturi pot duce la dezastru, în cazul în care oricare dintre ele este spart. O alternativă foarte utilă și ușor de reținut este o expresie de acces. De asemenea, puteți utiliza un manager de parole, care le va stoca pe toate acestea și vă va permite să vă amintiți doar o singură parolă maestru.

  1. Utilizați autentificarea în doi pași

În cazul în care banca oferă autentificarea în doi pași (2FA) pentru contul dvs. online, utilizați-o. În acest fel banca poate dubla verificarea dacă într-adevăr vă conectați sau dacă realizați o tranzacție prin utilizarea doar a dispozitivelor pe care le aveți înregistrate - cum ar fi telefonul smartphone personal. Deci, chiar dacă parola ajunge în mâini greșite, fără a doua verificare este inutil.

  1. Nu picați în capcane

Infractorii cibernetici vor încerca literalmente orice pentru a ajunge la informațiile sensibile sau la date. Pretind că ei sunt bancheri, se prezintă ca o notificare, sau vă roagă să schimbați parola printr-un link adăugat la e-mail pe care tocmai ați primit-o. Acestea sunt doar câteva dintre minciunile pe care le vor încerca cu scopul de a vă păcăli să vă oferiți datele de pe cardul de plată sau parola contului tău. Amintiți-vă, dacă primiți orice mesaj care va cere să schimbați acreditările bancare sau să accesați un link, verificați de două ori dacă banca este cu adevărat cea care a trimis. Cea mai bună variantă a dvs. este de a contacta prin telefon sau să treceți pe la bancă personal.

  1. Utilizați butonul log out

Not using your online banking anymore? Log out. If an attacker tries to hijack your session, without being logged into the account, he/she can do less damage.

Nu mai utilizați serviciile bancare online? Deconectați-vă. În cazul în care un atacator încearcă să deturneze sesiunea, fără a fi conectat la cont, el / ea poate face mai puține daune.

  1. Activați notificările prin SMS

If you are one of those people who check their online banking account once a month or even less frequently, set up notifications to your phone. Having information about all the current transactions makes it much easier to recognize any suspicious activity.

Dacă sunteți unul dintre acei oameni care verifică contul bancar online, o dată pe lună sau chiar mai puțin frecvent, configurați notificările prin telefon. Având informații despre toate tranzacțiile curente vă este mult mai ușor să recunoașteți orice activitate suspectă.

 

ONDREJ KUBOVIČ
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana October 3, 2016

Lasa un comentariu