Atacurile cibernetice afectează “aproape fiecare companie”


Aproximativ opt din zece administratori de securitate cibernetică recunosc faptul că s-au confruntat în ultimele 24 de luni cu situații în care infrastructura companiei a fost compromisă de un atac cibernetic, potrivit unui nou raport efectuat de către KPMG.

Într-un studiu realizat având la bază răspunsurile a 403 directori (CIO, CISO și CTO) din industria de retail, industria auto, domeniul bancar și cel al tehnologiilor, s-a constatat că 81% au experimentat o anumită formă de atac cibernetic.

Cele mai multe breșe de securitate au fost identificate în sectorul comerțului cu amănuntul (89%), urmate de cele din industria auto (85%), apoi domeniul bancar și al tehnologiilor (76%).

Cu toate acestea, în ciuda prevalenței infracționalității cibernetice din aceste domenii, mai puțin de jumătate (49%) dintre directorii executivi au afirmat că  în companie s-au făcut investiții recente în ceea ce privește securitatea informațiilor. În industria automobilelor, doar 32% din directorii executivi au declarat că au investit în acest domeniu, în timp ce în sectorul bancar (66%) și cel tehnologic (62%) au fost cele mai proactive.

“Atacurile cibernetice afectează aproape fiecare companie cunoscută, dar nu am observat o schimbare în urma acestor atacuri care să conducă la acțiuni proactive, de pildă o  creștere a ratei investițiilor făcute în securitatea informațiilor”, a afirmat Greg Bell, Cyber US Leader la KPMG.

“Încă mai vedem companii care au o abordare pasivă sau reactivă față de securitatea cibernetică, deși aceast subiect ar trebui să fie unul de top, abordat în permanență și practicat la nivel de organizație.”

În urma studiului s-a constat că numai 69% dintre companii angajează un executiv a cărui singură responsabilitate să fie securitatea informațiilor – cu toate acestea, numărul variază în funcție de industrii. Circa 85% dintre companiile din domeniul bancar sau cel al tehnologiilor angajează un lider responsabil doar cu securitatea, în timp ce acest lucru este valabil doar în proporție de 45% pentru companiile din industria auto.

Prevalența atacurilor cibernetice în companiile mari este una alarmantă, dar nu este surprinzătoare. Așa cum a fost raportat anterior, 90% din afacerile mari din Marea Britanie au admis faptul că au avut parte recent de breșe de date.

Cele mai recente cifre oferite de KPMG spun o poveste familiară, subliniind și mai mult ideea conform căreia companiile din toate industriile trebuie să investească în securitate.

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana July 28, 2016

Lasa un comentariu