Atacurile cibernetice ar trebui să fie incluse în legislația internațională pentru protecția oamenilor


Gravitatea problemei este de așa natură încât atacurile cibernetice ar trebui să fie incluse în legislația privind drepturile oamenilor la nivel global, așa cum s-a arătat într-un nou raport al Comisiei Mondiale pentru Guvernarea Internetului.

În raportul denumit One Internet, se declara faptul că cele mai periculoase arme cibernetice, ce pot fi utilizate de către un stat, trebuie să fie mai bine înțelese și utilizate pe deplin, aici putând fi vorba, spre exemplu despre Convențiile de la Geneva.

Potrivit autorilor raportului, conexiunile dintre “dispozitive și economii” sunt atât de puternice, încât potențialele probleme apărute în urma unui atac inițiat de guvern, ar putea fi imense.

“Guvernele ar trebui să implementeze armele informatice doar în ultimă instanță și numai după ce au fost aplicate, în prealabil, principiile juridice ale necesității, ale proporționalității și cele ale minimizării riscurilor de daune colaterale”, s-a precizat în raportul respectiv.

În raport s-a recomandat în mod clar, ca țările să aibă o relație de colaborare cât mai strânsă împotriva atacurilor cibernetice, arătându-se o dezaprobare în ceea ce privește “frontiera și jurisdicțiile geopolitice”.

În condițiile în care amenințarea este de natură globală, națiunile ar trebui să beneficieze de schimbul de informații. Un lucru ușor de zis, dar greu de făcut, din moment ce, în prezent, “există un deficit de încredere între puterile cibernetice majore ale lumii”.

Cu toate acestea, o abordare de acest tip bazată pe colaborare și transparență ar putea contribui la accelerarea timpilor de răspuns la atacuri majore și la asigurarea că organizațiile potrivite sunt însărcinate cu rezolvarea incidentelor într-un mod cât mai eficient posibil.

Comisia a declarat: “Statele ar trebui să efectueze exerciții de consolidare a încrederii, în scopul de a ajuta la stimularea încrederii între națiuni.”

Convențiile de la Geneva sunt descrise de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii ca fiind un punct de interes important în ceea ce privește legislația pentru drepturile omului.

În mod colectiv, “se reglementează desfășurarea conflictelor armate și se încearcă limitarea efectelor”, în special pentru cei care nu sunt implicați în mod direct în ostilități.

O dimensiune digitală pentru acest lucru reflectă natura schimbătoare a războiului, astfel fiind evidențiat modul în care atacurile informatice pot fi devastatoare asupra indivizilor și națiunilor.

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana June 27, 2016

Lasa un comentariu