Creșterea infracționalității cibernetice este “nemiloasă”


Infracționalitatea cibernetică s-a stabilit drept o figură permanentă a secolului 21, pe măsură ce numărul incidentelor și a victimelor continuă să crească cu o determinare perseverentă.

Această constatare a fost făcută în urma unui nou raport efectuat de către Europol, unde s-a evidențiat faptul că această “creștere neobosită” este alimentată de creșterea numărului de infractori cibernetici și de oportunitățile profitabile pe care aceștia caută să le exploateze.

În anul 2016, în Indexul Amenințării legate de Crima Organizată pe Internet se susținea că rada de infracționalitatea cibernetică este atât de ridicată în unele țări din Uniunea Europeană, încât “este posibil ca aceasta să fi depășit criminalitatea tradițională în ceea ce privește raportarea crimelor”.

În prefața lucrării, Rob Wainwright, director al Europol, a comentat că această evaluare recentă a infracționalității cibernetice confirmă faptul că aceasta rămâne o “amenințare reală și semnificativă”.

Steven Wilson, șef al Centrului European pentru Infracționalitate Cibernetică Europol EC3), a adăugat, comentând pe baza constatărilor, că “anul 2016 a fost pus în fața evoluției tendințelor în continuă expansiune din cadrul  infracționalității informatice”.

“Amenințarea provenită de la ransomware a continuat să crească și s-a extins acum în sectoare precum asistența medical. Europol a observat, de asemenea, dezvoltarea codurilor malware care vizează rețeaua ATM, având impact la nivel mondial asupra serviciilor de numerar.”

Raportul a subliniat, de asemenea, unele amenințări notabile pe care oamenii și organizațiile ar trebui să le aibă în vedere.

Aici este inclusă infracționalitatea cibernetică oferită drept serviciu, care reprezintă un mod mai ”antreprenorial” al organizării activităților relaționate cu infracționalitatea cibernetică; și este inclus, de asemenea, ransomware-ul, o tendință despre care se consideră că este “puțin probabil să se schimbe în viitorul apropiat”.

La începutul acestui an, Ancheta Black Hat Attendee 2016  a arătat că cei mai mulți profesioniști din domeniul securității sunt mai preocupați ca niciodată de amenințarea infracționalității informatice și că sunt conștienți de presiunea exercitată de aceasta.

“Cea mai importantă concluzie pe care o putem trage în urma studiului este probabil aceea că presiunile asupra profesioniștilor din domeniul securității nu vor stagna”, au notat autorii lucrării.

“De fapt, acestea se intensifică. La aproape fiecare întrebare și categorie, participanții la Black Hat au indicat că mediile lor de lucru sunt mult mai expuse riscului în acest an, comparative cu anul trecut.”

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana September 29, 2016

Lasa un comentariu