Criptografia: Cum a ajuns o activitate simplistă la nivel de extindere în masă?


Criptografia reprezintă unul dintre aspectele fundamentale ale securității informațiilor. Este utilizată pentru a cripta sau pentru a coda mesajele, astfel încât conținutul să nu poată fi citit, modificat sau ascuns de o terță parte. În acest fel, informațiile pot întruni trei cerințe cheie pentru a fi securizate: confidențialitate, integritate și disponibilitate.

Această metodă este întâlnită în majoritatea activităților noastre cotidiene. Spre exemplu, atunci când trimiteți un e-mail – dacă furnizorul de client de mail nu a utilizat tehnici de criptare, conținutul ar putea fi interceptat și citit de persoane necunoscute.

Un alt exemplu poate fi reprezentat de mesajele trimise prin intermediul WhatsApp. Această aplicație, ca multe altele, utilizează criptarea. De fapt, procesul implementării criptării de tip end-to-end a fost complet în 2016, ceea ce presupune că de acum numai destinatarul și expeditorul pot citi conținutul comunicării.

Cofondatorii aplicației au susținut în aprilie: “Nimeni nu poate vizualiza conținutul mesajelor. Nici infractorii cibernetici. Nici hackerii. Nici regimurile opresive. Nici măcar noi. Criptarea end-to-end permite realizarea comunicării prin intermediul aplicației WhatsApp în mod privat – precum o conversație interpersonală.”

Chiar dacă poate părea că această metodă este una nouă, conceptul este literalmente vechi de peste o mie de ani. Știați cum a fost citită o hieroglifă pentru prima dată? Prin utilizarea unei bucăți de piatră, sub denumirea de Rosetta Stone, ce conținea un script al unui decret emis de către un împărat egiptean în limba sa și în greacă; dat fiind faptul că aceasta din urmă a fost o limbă cunoscută în mod obișnuit, a fost folosită pentru a fi descifrată. Acesta este motivul pentru care această acțiune a fost considerată o piatră de temelie în istoria civilizației, a limbajului și a criptării. Cu toate acestea, așa cum vă puteți imagina, acesta nu a fost un caz singular.

Criptarea este populară în propriul mod în ziua de azi. Este o tehnică ce nu numai că datează încă de la începuturile istoriei civilizației, dar de asemenea, a fost utilizată pentru spioni și pentru agențiile de spionaj, printre altele. Considerând acest lucru, în acest articol vom aborda trei cazuri în care criptarea a reprezentat un “element cheie” în industria filmului.

#1 Jocul imitației

Acest film din 2014 spune povestea lui Alan Turing, un etalon al matematicii și al logicii din secolul al 20-lea din Marea Britanie, care a contribuit la dezvoltarea noii discipline a științei calculatoarelor. În Marea Britanie, serviciile de securitate l-au angajat pentru o misiune importantă: pentru a identifica modul în care mașina Enigma a funcționat, astfel încât să poată fi înțeles mesajul codat utilizat de către naziști.

Sursă foto: ©Connie Ma/Flickr

Turing poate fi observat pregătind o echipă de matematicieni și criptologi, în scopul de a analiza mașina, într-un mod total misterios pentru Aliați. După multă muncă și puțin noroc, Turing și colegii săi au identificat modul de funcționare a mașinii și au reușit să intercepteze comunicațiile germane. Restul este poveste; munca lui Turing a rămas în istorie pentru că reprezenta cheia de diversiune a avantajului pe care îl aveau germanii și a ajutat Aliații să câștige al doilea război mondial.

#2 Zodiac

Zodiac este un film din 2007, aparținând genului mister-thriller, realizat de David Fincher și bazat pe povestea unui criminal în serie foarte cunoscut în Statele Unite. Cunoscut sub denumirea de Zodiac Killer (așa cum s-a autointitulat), criminalul a fost activ în perioada 1960-1970 în zona orașului San Francesco, California, dar abia după cea de-a doua crimă acesta a devenit popular. Zodiac a fost interesat de faimă și a curtat presa. La început, el a trimis o scrisoare către redacțiile principale din San Francisco, introducându-se astfel și lăsând un mesaj criptat, fără referințe suplimentare. De parcă ar fi fost cazul unui joc, infractorul a explicat faptul că mesajele criptate au fost trimise din diferite locații și către mai multe agenții de presă și că acestea i-au dezvăluit identitatea. Acesta a solicitat, de asemenea, publicarea mesajelor pe prima pagină a ziarelor; în caz contrar, urma să ucidă și mai mulți oameni.

Sursă foto: Wikisource

În anii ce au urmat după trimiterea scrisorii, criminalul Zodiac a continuat să vâneze autoritățile prin trimiterea de scrisori și de mesaje criptate. Deși a fost desfășurată o anchetă, infractorul nu a fost găsit niciodată. Astăzi, cazul rămâne una dintre cele mai senzaționale serii de crime nerezolvate din Statele Unite.

#3 Codul lui Da Vinci

Codul lui Da Vinci, bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, a fost unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2006, în special datorită popularității pe care o avea cartea: a fost vândută în mai mult de 80 de milioane de copii și a fost tradusă în 44 de limbi. Ceea ce este important pentru noi este faptul că Robert Langdon, profesor de iconologie religioasă și simbolistică, ajunge să fie implicat în rezolvarea unei crime din muzeul Louvre.

Pentru a trata problema din interior, Langdon trebuie să descifreze mesajele și ghicitorile lăsate pentru a putea ajunge la următorul indiciu care îl va duce cât mai aproape de momentul în care să identifice criminalul. Cu toate acestea, ceea ce acesta nu știe este că, în realitate, căutarea lui îl va duce aproape de locația unuia dintre cele mai mari mistere (sau legende) din istorie: Sfântul Graal.

Sursă foto: ©smackfu/Flickr

Pe parcursul filmului, putem observa cum profesorul se folosește de cunoștințele sale de semiotică pentru a descifra multiplele ghicitori. Cea mai palpitantă scenă este probabil aceea când Langdon găsește un criptex, un element de criptare esențial, despre care se presupune că ar fi fost creat pe baza desenelor și a modelelor lui Leonardo Da Vinci.

După cum puteți deduce, conceptul de criptare a fost utilizat în multe moduri interesante de-a lungul timpului, dar și în lumea ficțiunii. Aceste trei filme sunt parte a exemplelor care au contribuit la vizibilitatea în creștere și a popularității dobândite de criptare, care în trecut obișnuise să fie rezervată doar pentru un public restrâns, dar în zilele noastre, în era digitală, reprezintă cheia pentru protejarea informațiilor noastre, ca utilizatori într-o lume interconectată.

 

Santiago Sassone
Specialist în comunicare corporativă

 

Sursă foto: ©Z33 Art Centre/Flickr

oana December 7, 2016

Lasa un comentariu