Femeile în securitatea cibernetică : încet, dar sigur, va urma schimbarea


Multe industrii muncesc din greu pentru a echilibra diferențele între sexe în domeniul lor - și pe bună dreptate. Nu numai că echipele cu o forță de muncă diversă oferă un mediu echitabil pentru noii recruți, dar studiile au relevat că locuri de muncă care cunosc o cât mai mare diversitate sunt mai profitabile, productive și oferă o mai mare satisfacție clienților.

Aceste constatări vizează și industria securității informatice, acolo unde este îngrijorător faptul că doar 11% dintre pozițiile din cadrul forței de muncă specifice domeniului securității cibernetice, la nivel mondial, sunt ocupate de femei.

Într-o industrie care se confruntă, de asemenea, cu o criză de recrutare, cu 40.000 dintre cele 128.000 de posturi din SUA rămase anual neocupate, este clar că mai sunt multe de făcut pentru a reduce decalajul dintre bărbați și femei în acest domeniu, precum și pentru creșterea nivelului de recrutare în cadrul industriei în general.

O problemă de imagine

În ciuda faptului că este prin definiție, o industrie de tip forward-thinking, ea rămâne un cadru profesional dominat de bărbați. Și, așa cum a fost subliniat în raportul bienalei Women in Cybersecurity, diferența în ceea ce privește forța de muncă „urmează să ajungă la o valoare de 1,8 milioane până în 2022“.

Aceasta nu reprezintă o problemă de ignorat, așa cum a remarcat în 2015 Lisa Myers, un cercetător de securitate la ESET. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea în privința faptului că „există încă doar o mână de femei în industrie“, un fapt ce este atribuit în parte unei probleme de imagine în cadrul industriei tehnice.

„Cred că există un stereotip nefericit cu privire la locurile de muncă mai tehnice, unul prin care se imaginează că oamenii din domeniu petrec toată ziua și noaptea într-un subsol întunecat“, a spus ea.

“Dar aceasta nu este deloc realitatea.”

Decalaj în informare

Unul dintre celelalte motive din spatele decalajului legat de gen și al recrutării, în general, este dat de lipsa de înțelegere despre diferitele roluri disponibile sub umbrela securității informațiilor.

Această lipsă de înțelegere a profesiei și a posibilelor căi de carieră deschise atât pentru bărbați, cât și pentru femei, a fost, de asemenea, evidențiată într-un raport recent al Raytheon și NCSA, citat într-un articol din anul 2015 de către Myers, care a constatat că  „majoritatea studenților, fie aceștia bărbați sau femei, nu au acces pe deplin la posibilitățile locurilor de muncă din această industrie.“

Reechilibrarea balanței

Din fericire, mai multe organizații și inițiative au fost create cu scopul de a reechilibra această balanță. Una dintre aceste inițiative este  reprezentată de Bursa Women in Cybersecurity, de la ESET, unde se acordă o sumă în valoare de 5.000 € pentru o femeie care urmează o facultate și care aspiră spre o carieră în securitatea cibernetică.

Câștigătorul de anul trecut, Chelsie Power, lucrează acum ca analist de securitate a informațiilor și studiază pentru diploma de master în Securitate Cibernetică la Cal State University, San Marcos. Câștigătorul din acest an va fi anunțat în curând.

Alte organizații, cu scopul de a restabili echilibrul și de a îmbunătăți ratele de recrutare, includ Centrul Național pentru Femei în domeniul tehnologiei informației și site-ul web www.girlswhocode.com, care vizează educarea și inspirarea fetelor de liceu pentru ca acestea să urmeze o carieră în științele computerizate.

Variante

Deși percepția poate fi că cei care doresc să urmeze o carieră în securitate cibernetică trebuie să aibă un fundal tehnologic, nu este neapărat cazul - Myers și-a început cariera ca florar, trecând apoi la rolul de recepționeră, înainte de a câștiga experiență în laboratorul viral al companiei.

Un raport din 2015, scris de Myers, Women in Federal Cybersecurity, a arătat de asemenea, faptul că mai mulți experți de profil înalt de sex feminin și-au început inițial cariera în domenii diferite. Nimic nu este imposibil.

Semne de schimbare?

În timp ce procentul femeilor în locurile de muncă din domeniul securității informațiilor rămâne scăzut, există unele semne că interesul spre securitatea cibernetică, sub forma unei cariere, începe să crească.

Cyber Boot Camp de la ESET - un program în care studenții din San Diego, primesc cinci zile de educație intensă în domeniul apărării sistemelor informatice - a înregistrat o creștere la nivelul prezenței fetelor de la 0% la 40% în trei ani.

Myers consideră, de asemenea, că interesul în acest sector este în creștere. Vorbind în 2015, ea a susținut: „Mai mulți oameni își dau seama că este o alegere solidă, sigură și interesantă pentru o carieră si mai multe companii își dau seama cât de importantă este securitatea informatică pentru activitățile de bază. Totodată, există o mulțime de diferite tipuri de oameni care se ocupă cu o mulțime de aspecte diferite ale tehnologiei.“

 

Editor

oana April 23, 2017

Lasa un comentariu