Senzorii de la smartphone-uri “pot dezvălui PIN-uri și parole”


Senzorii interni ai unui smartphone pot oferi infractorilor cibernetici suficiente informații pentru ca aceștia să fie în măsură să ghicească PIN-urile și parolele unui utilizator, conform unei noi cercetări derulată de către Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Experții au descoperit că PIN-urile și parolele ar putea fi descifrate relativ ușor în acest fel. Testele efectuate în cadrul universității au relevat că infractorii cibernetici ar putea rezolva un cod PIN de patru cifre, cu o precizie de 70% la prima ghicire.

Autorii lucrării, recent publicată în International Journal of Information Security, au susținut că acest lucru este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât mulți oameni nu sunt conștienți de riscurile de securitate asociate senzorilor integrați în smartphone-uri.

În plus, cu privire la ce pot face senzorii de fapt pe un smartphone, s-a constatat în raport că utilizatorii tind să aibă o înțelegere limitată în ceea ce privește capacitățile lor.

Senzorii de la smartphone variază considerabil. Aceștia au legătură cu GPS-ul, cu camerele video și microfoanele, țin funcția de comunicare near-field și de funcția giroscop. Pot exista 25 de tipuri diferite pe dispozitivele mobile.

„Deoarece aplicațiile mobile și site-urile nu trebuie să ceară permisiunea de a accesa cele mai multe tipuri de senzori, programele malițioase pot «intercepta» datele de la senzor“, a declarat autorul principal, Dr. Maryam Mehrnezhad, cercetător la School of Computing Science în cadrul Universității din Newcastle.

Aceasta a adăugat: „[Infractorii] se pot folosi de această comunicare pentru a descoperi o gamă largă de informații sensibile despre tine, cum ar fi calendarul de apelurilor telefonice, activitățile fizice și chiar și acțiunile tactile, parolele și codurile PIN.“

Nu doar smartphone-urile pot dezvălui informații sensibile de acest tip ci și alte dispozitive conectate mobile sunt expuse într-un mod similar, inclusiv tehnologiile portabile, cum ar fi cazul dispozitivelor de urmărire a activităților de fitness și tabletele.

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana April 11, 2017

Lasa un comentariu