"Cine are acces la datele mele?"
Dacă v-ați întrebat acest lucru și sunteți îngrijorați, nu sunteți singurul.
Conform unui studiu National Cyber Security Alliance derulat în 2016, mai mult de 90% dintre utilizatorii americani de internet se preocupă cu privire la confidențialitatea datelor. Pentru aproape 70% dintre americanii intervievați, prima lor grijă constă în lipsa de control asupra informațiilor online pe care le-au postat.
O preocupare cu atât mai mare privește social media: un procent alarmant de 96 dintre respondenții unui sondaj recent au spus că nu au încredere că rețelele sociale le protejează datele furnizate.
În mod similar, pentru nouă din zece cetățeni europeni, confidențialitatea informațiilor cu caracter personal, securitatea comunicării online și confidențialitatea comportamentul online este o problemă semnificativă, după cum se relatează în recentul sondaj Eurobarometer privind topicuri conexe confidențialității din mediul electronic.
Reacțiile la vulnerabilitatea nou apărută de pe WhatsApp dovedește în continuare modul în care acest subiect rezonează atât că utilizatorii, cât și cu experții în securitate.
Ce ocazie mai bună pentru a analiza mai atent această problemă decât cu ocazia Zilei Internaționale a confidențialității datelor, o inițiativă globală dedicată promovării unei culturi de conștientizare a vieții private într-o lume din ce în ce mai digitală.
Protejați datele prin crearea de parole puternice sau passphrases și faceți un obicei din schimbarea lor în mod frecvent. Niciodată nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe servicii. În mod ideal, conturile protejate prin parolă ar trebui să fie protejate cu ajutorul unui factor suplimentar de autentificare. Acest strat suplimentar poate fi "ceva ce știi, ce ai sau ești": creați coduri PIN, implementați aprobările de conectare via smartphone, token-uri de securitate sau autentificarea cu amprentă digitală.
Pentru a vă controla prezența online, examinați periodic setările de confidențialitate care privesc serviciile web și conturile de social media și ajustați-le ținând cont de datele personale. Dacă sunt activate în mod implicit, țineți evidența pentru ști ce văd ceilalți, prin împărțirea acestora în categorii cu setări diferențiate.
Când accesați magazinele oficiale de aplicații, trebuie să analizați permisiunile aplicației dorite înainte de a o descărca sau de a o actualiza. În loc să acceptați orbește termenii care vi se impun, analizați punctele slabe și punctele forte. Dacă aveți dubii, citiți ce au relatat alți utilizatori în secțiunea de comentarii.
Oricare ar fi mijloacele preferate de exprimare, este important să fiți conștienți de posibilele consecințele. Fiți propriul editor și permiteți-vă numai dumneavoastră dreptul de a posta, de a da share, de a comenta, astfel încât să nu fiți pus în fața unor situații stânjenitoare cum ar fi comentariile scoase din context.
În cazul în care sunteți confruntat cu oferte tentante care solicită o acțiune imediată, opriți-vă și analizați sursa și condițiile. Dacă ceva de pe internet sună prea frumos să fie adevărat - fie că este vorba de concursuri care par simulate sau de aplicații "magice" care vă îmbunătățesc popularitatea – cu siguranță că nu este adevărat.
În cele din urmă, contribuiți la eforturile care vizează confidențialitatea datelor; aplicați principiile de bune practici permanent, analizând la fel de mult atunci când dați share unei informații care îi îngrijorează pe ceilalți.
Deși grupuri diferite de oameni sunt predispuse la diferite tipuri de comportamente online nesigure, nevoia de conștientizare reprezintă nu pas înainte spre o îmbunătățire universală. Pentru a ține cont de eforturile depuse în Data Privacy Day, vă recomandăm să dați mai departe aceste sfaturi către familie și prieteni.
ONDREJ KUBOVIČ
CORESPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu