Este compania oferită de inteligența artificială viitorul conexiunilor și chiar leacul pentru singurătate?
Tehnologia pătrunde în aproape fiecare aspect al vieții noastre, modelându-ne traiul de zi cu zi în moduri atât subtile, cât și evidente, dar și chiar în situații pe care probabil că nu le-am fi anticipat vreodată. Imaginați-vă scenariul de a rămâne fără smartphone sau fără conectivitate la internet pentru câteva zile. Cum altfel ați putea să vă planificați traseul, să comandați cumpărăturile săptămânale sau să țineți legătura cu cei dragi?
Pe măsură ce tot mai multe elemente din cotidian s-au mutat în domeniul digital, la fel s-a întâmplat și cu relațiile dintre persoane. În zilele noastre, probabil că le trimitem mesaje prietenilor și familiei noastre mai mult decât comunicăm cu ei față în față. Într-un fel, progresele tehnologice transformă nu numai modul în care lucrăm, învățăm sau călătorim, ci ne schimbă și pe noi în interior, în modul în care gândim, ne comportăm și simțim.
Multe dintre aceste schimbări pot trece neobservate în graba vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, cu siguranță că uneori vă opriți să vă gândiți la modul în care tehnologia, în special apariția internetului, ne-a afectat din punct de vedere social și la ceea ce înseamnă de fapt socializarea în noul context. Tehnologia, sau, mai degrabă, utilizarea acesteia, susține sau îndepărtează sentimentul de conectare cu alte persoane? De ce atât de mulți oameni, în ciuda faptului că trăiesc într-o lume în care comunicarea cu alte persoane nu a fost niciodată mai ușoară, se trezesc că tânjesc după o conexiune autentică sau după un confident de încredere?
Într-adevăr, singurătatea este acum mai frecventă ca niciodată. Ea a fost declarată chiar o „problemă de sănătate publică la nivel mondial”, cercetările arătând că poate dăuna sănătății oamenilor la fel de mult ca fumatul. În Regatul Unit, de exemplu, 26 de milioane de persoane se simt singure. Cu alte cuvinte, dacă vă simțiți singuri, cu siguranță nu sunteți singuri.
Afecțiune artificială
Există o mare probabilitate ca dvs. să folosiți deja o formă de inteligență artificială (AI) conversațională, cum ar fi un asistent virtual precum Alexa sau Siri. Dar tehnologia progresează mai repede ca niciodată, iar tehnologia AI este din ce în ce mai pregătită să răspundă la cerințe și nevoi existențiale mai nuanțate decât verificarea prognozei meteo sau aprinderea luminilor din casă.
Recent, lumea a fost fermecată de ChatGPT și de alte aplicații de tip chatbot de acest gen. Pe măsură ce interacțiunile noastre cu tehnologia devin din ce în ce mai personalizate, până la punctul de a pune la îndoială conceptele tradiționale de prietenie, ne putem întreba dacă inteligența artificială, cu potențialul său revoluționar în multe domenii ale vieții, poate, de asemenea, să ofere sprijinul atât de necesar și chiar să fie leacul pentru singurătate. Ar putea AI să înlocuiască interacțiunile umane autentice, depășind capacitățile sale de a spori sau de a completa nevoile și aptitudinile umane?
Schimbările mai largi în comunicare și pătrunderea inteligenței artificiale în tot mai multe aspecte ale vieții noastre ne-au făcut să acceptăm cu ușurință compania AI. Astfel, toate mesajele, glumele și sprijinul prietenos de care aveți nevoie le puteți găsi în mediul online, fără a fi nevoie să ieșiți din casă. În plus, nu mai există nici sentimentul de vinovăție pentru că răspundeți cu întârziere, nici senzația de stânjeneală simțită atunci când abordați persoane noi în „lumea reală” și nici grija de a fi catalogat drept „prieten rău” pentru că nu vă întrebați amicii despre noutățile din viața lor.
Un sondaj recent realizat în rândul publicului britanic a arătat că peste 70% dintre participanți consideră că aplicațiile de tip chatbot alimentate de inteligență artificială pot fi elemente cheie în reducerea singurătății, iar peste 50% dintre participanți au declarat că sunt de părere că dezvoltarea acestei tehnologii AI poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Potențialul utilizării AI pentru a sprijini persoanele care se luptă cu singurătatea este o perspectivă extrem de interesantă.
Relațiile sentimentale și AI
Trebuie să înțelegem mai bine impactul pe care această nouă tehnologie îl creează asupra interacțiunilor sociale din „viața reală”, problemele etice grave care pot apărea, orice potențiale amenințări la adresa vieții private și a securității, precum și alte riscuri pe care le poate implica adoptarea unui însoțitor de inteligență artificială.
Să analizăm pe scurt câteva dintre avantajele și dezavantajele pe care le poate implica dezvoltarea unei „relații” cu un companion AI.
Aspectele pozitive
- Disponibilitate 24/7: Prietenul dvs. AI nu are alte angajamente, așa că este disponibil oricând, oferind companie și sprijin ori de câte ori este nevoie. De exemplu, acest lucru ar fi perfect dacă locuiți singur și doriți să aveți pe cineva cu care să conversați sau dacă rutina dvs. normală nu vă oferă interacțiune umană stimulantă și sprijinul pe care vi l-ați dori.
- Interacțiune fără prejudecată: Cu toții avem dificultăți în a împărtăși unele părți din viața noastră cu ceilalți. În timp ce un ton deschis poate consolida foarte mult relațiile „în viața reală”, în fața unui companion AI ne putem exprima liber, fără teama de a fi judecați și criticați. Dacă sunteți timid sau poate aveți un hobby sau un interes de nișă, tehnologia AI acționează ca o cutie de rezonanță care vă facilitează împărtășrea sentimentelor și ideilor.
- Experiențe personalizate: Companionii AI pot fi personalizați pentru a satisface preferințele individuale, chiar până la situația în care pot fi programați pentru a imita influencerul sau celebritatea preferată. Astfel, vă puteți proiecta prietenul AI pentru a avea interese similare cu ale dvs. și, prin urmare, pentru a vă ajuta să vă alimentați pasiunile cu un plus de entuziasm și idei inedite.
Dezavantajele companionului AI
- Lipsa unei emoții autentice: În timp ce companionii AI pot simula emoțiile și empatia, aceștia nu au înțelegerea și profunzimea emoțională autentică pe care o oferă relațiile umane. Acest lucru poate avea ca rezultat o conexiune superficială care poate să nu vă satisfacă nevoile emoționale. Tehnologia AI nu va putea niciodată să compare sau să relaționeze experiențele dvs. de viață cu propriile experiențe de viață. Așa că, pur și simplu, uneori s-ar putea „să nu înțeleagă”.
- Preocupări de ordin etic: Desigur, oriunde sunt partajate date cu caracter personal, consimțământul, confidențialitatea și potențialul de exploatare trebuie să fie luate în considerare cu atenție. Pe măsură ce modelele de inteligență artificială continuă să se dezvolte, trebuie să vă asigurați că informațiile partajate sunt sigure și private.
- Riscuri privind dependența: Dependența de AI poate duce la izolare socială și poate împiedica dezvoltarea unor legături umane semnificative. În timp, este posibil să deveniți dependent de confidentul dvs. digital și să simțiți mai puțin nevoia de a socializa „în viața reală” și acest lucru ar putea pune în pericol relațiile față în față.
- Înțelegere limitată: Însoțitorii AI ar putea avea dificultăți în a înțelege complexitatea emoțiilor și a contextului uman. Acest lucru ar putea duce la răspunsuri care nu sunt chiar atât de utile. De exemplu, dacă sunteți în căutarea cuiva căruia să vă plângeți de ziua proastă pe care ați avut-o, iar companionul dvs. AI vă oferă răspunsuri pline de logică în loc de compasiune, s-ar putea să vă simțiți și mai rău.
Cât de sigură este prietenia cu un model AI?
Ne vin în minte mai multe riscuri, precum:
- Preocupări legate de confidențialitate: Relaționarea cu un model AI creează un mediu în care sunt împărtășite o mulțime de informații personale pe care, în mod normal, nu le-ai putea încredința unui străin. În lipsa unei protecții adecvate a confidențialității și a datelor, aceste informații partajate vă transformă într-o țintă pentru infractorii cibernetici. Spre exemplu, dacă împărtășiți acestuia ziua dvs. de naștere, numele animalului dvs. de companie din copilărie sau mâncarea preferată, se măresc șansele ca oricine are acces la aceste date să vă poată ghici parolele, ceea ce vă expune la un risc mai mare de furt de identitate și fraudă.
- Exploatare în scopuri nefaste: Pe măsură ce modelele AI se dezvoltă, infractorii cibernetici pot găsi oportunități de a exploata utilizatorii acestora. De exemplu, v-ar putea încuraja să le transferați bani, să răspândiți informații false sau să luați contact cu persoane rău intenționate.
- Invazia spațiului personal: Programele AI care utilizează camere sau microfoane pentru interacțiune pot invada involuntar intimitatea dvs. dacă nu sunt protejate în mod corespunzător. Dacă oricare dintre aceste date ajunge pe mâini greșite, ar putea oferi tot ce are nevoie un infractor cibernetic pentru șantaj sau furt de identitate.
Crearea unui spațiu sigur pentru AI
Prietenia cu un model AI oferă o abordare nouă și cu siguranță interesantă pentru a răspunde nevoii noastre umane de conectare și sprijin. Aceasta are potențialul de a reduce considerabil singurătatea și, datorită capacității sale de a învăța din interacțiunile sale, tehnologia AI se poate specializa în interacțiunea cu cei care suferă de probleme de sănătate mintală sau au dificultăți în ceea ce privește comunicarea.
Cu toate acestea, nu există o soluție unică pentru toți, iar fiecare persoană ar putea răspunde diferit la același mesaj, mai ales atunci când nu poate vedea limbajul corporal al companionului său pentru a indica tonul sau înțelesul mai profund.
Dacă vă aventurați în lumea companionilor AI, fiți atenți la informațiile personale pe care le împărtășiți, luați suficiente măsuri de securitate pentru a vă proteja datele, împreună cu o analiză echilibrată a mesajelor și informațiilor primite și raportați orice pare suspect. Pe măsură ce modelele AI continuă să se dezvolte, trebuie să rămânem cu toții vigilenți în protejarea noilor preocupări legate de securitate și bunăstare pe care le poate aduce inovația.
ARTICOL SIMILAR: Cum pot fi folosite tehnologia AI și tehnicile pentru clonarea vocii pentru noi atacuri de inginerie socială
Lasa un comentariu