Ritm și boți: Revoluția remixurilor AI


Inteligența artificială remodelează peisajul muzical, transformând ascultătorii în creatori și declanșând noi dezbateri despre creativitate, drepturi de autor și viitorul muzicii.

Algoritmii de inteligență artificială (AI) și de învățare automată (ML) au capacitatea de a scrie și trimite mesaje ca răspuns la întrebările dvs. referitoare la retailul online, de a sugera filme pe baza istoricului de vizionare, de a rezuma un raport de 100 de pagini în două paragrafe și chiar de a vă aminti să-i trimiteți mamei o felicitare când e ziua ei. Am ajuns în punctul în care ne întrebăm cu toții: ce nu poate face AI?

Am analizat deja avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale la locul de muncă, dar ce se întâmplă în afara acestuia și în viața personală? Mai exact, cum influențează AI lumea din afara biroului și divertismentul, având acum puterea nu doar să schimbe modul în care ascultăm muzică, ci și să transforme un beatboxer amator într-o senzație virală pe TikTok.

Poate AI să vă transforme într-un geniu muzical?

Imaginați-vă următorul scenariu: Ascultați muzică și știți cum v-ar plăcea să sune melodiile dvs., dar, ori de câte ori luați chitara și încercați câteva acorduri ce par potrivite, sunteți foarte dezamăgit că nu reușiți.

Nu vă temeți. Instrumentele online bazate pe algoritmi de inteligență artificială pot analiza seturi extinse de date muzicale, extrăgând tipare și generând melodii din toate genurile și stilurile pentru a crea un cântec complet nou, cu talent muzical minim (sau deloc) necesar. Puteți chiar să imitați sunetele artiștilor dvs. preferați cu doar câteva click-uri pe un buton.

Această capacitate de editare poate merge chiar mai departe, după cum au arătat Beatles în noiembrie 2023. Ei au lansat ultimul lor single, Now and Then”, care includea vocea regretatului John Lennon. Nu, aceste voci nu erau acorduri de pe lumea cealaltă, ci au fost extrase din înregistrări cu o calitate precară făcute într-un demo din 1978. Inutil să spunem că fanii The Beatles s-au bucurat enorm de această nouă lansare.

Dar cum rămâne cu faptul că oamenii și organizațiile au posibilitatea de a accesa și reproduce operele altora (fără permisiunea lor)?

De exemplu, hit-ul din 2023 „Heart on My Sleeve” a fost creat de utilizatorul TikTok ghostwriter977, care a folosit voci generate de inteligența artificială, imitându-i pe artiștii celebri Drake și The Weeknd. Piesa a devenit virală și a fost chiar propusă pentru premiile „Cel mai bun cântec rap” și „Cântecul anului” la gala premiilor Grammy. A declanșat apoi o întreagă serie de evenimente, iar Universal Music Group NV, casa de discuri de care aparțin atât The Weeknd, cât și Drake, a trimis o scrisoare platformelor de streaming, cerându-le să blocheze dezvoltatorii care folosesc catalogul casei de discuri pentru a antrena tehnologia AI.

Litigiile pe drepturi de autor au constituit întotdeauna o problemă în muzică, indiferent dacă au fost sau nu utilizate instrumente de AI. De exemplu, Led Zeppelin a fost acuzată de trupa rock americană Spirit că le-a furat instrumentalul pentru piesa „Stairway to Heaven”. De asemenea, Ed Sheeran a fost acuzat că a copiat melodia piesei „Let's get it on” a lui Marvin Gaye în cântecul său „Thinking out loud”.

Lista cazurilor de dispute privind drepturi de autor în domeniul muzical este exhaustivă, dar demonstrează că furtul de muzică a existat cu mult înaintea inteligenței artificiale. Mai există vreo formă de creație organică astăzi?

Regenerarea muzicală

AI este un instrument puternic. Dacă știi cum să-l folosești, poate face minuni. Chiar și instrumentele AI simple au capacitatea de a extrage diferite linii muzicale dintr-o piesă și a le edita foarte ușor pentru a obține acel ton/ acord/ stil pe care îl căutați (vedeți opțiunea „autotune”).

În timp ce „autotunes” din trecut păreau să cuprindă acel sunet slab și evident al interferențelor tehnice, inteligența artificială modernă reușește să editeze, să mixeze, să elimine sau să „îmbunătățească” până și cea mai mică notă sau sunet până la perfecțiune. Așadar, dacă v-ați folosit abilitățile muzicale (absente) pentru a vă scrie și înregistra propriul cântec, vă puteți corecta deficiențele de voce cu ajutorul inteligenței artificiale sau puteți chiar să folosiți inteligența artificială pentru a schimba complet cântecul în funcție de ceea ce AI crede că sună mai bine.

Din nou, acest lucru democratizează industria muzicală, permițând celor cu mai puțin talent (subiectiv) și ore de practică să sune ca niște profesioniști. Totul este amuzament și joacă, până când cei ale căror mijloace de trai depind de creația și producția muzicală sunt copleșiți de melodiile generate de AI compuse de oricine.

Cum influențează AI ceea ce ascultați?

Serviciile de streaming, precum Spotify și Apple Music, se bazează pe AI pentru a sugera piese în funcție de obiceiurile de ascultare ale utilizatorilor. Acești algoritmi grupează și recomandă melodii pe baza diverselor atribute: gen, artist, decadă etc. Pentru aceia care vor să descopere artiști noi este mană cerească. Dar ar putea însemna că toată muzica descărcată de dvs. sună exact ca acea piesă pe care „nu v-o puteți scoate din minte”? Poate. Este acesta un lucru rău? Decizia este exclusiv a dvs.

Lupta dintre protejarea artiștilor, explorarea creativității și definirea rolurilor om versus mașină în muzică va continua. Singurul lucru pe care AI nu îl poate reproduce? Sentimentele, empatia și emoțiile reale. Nimeni nu simte durerea, pierderea, bucuria și dragostea ca un om. Așa că poate ar trebui să folosim inteligența artificială acolo unde îi este locul ... automatizând și eliminând sarcinile manuale plictisitoare care ne împiedică pe noi, oamenii, să petrecem mai mult timp făcând ceea ce contează: conexiune umană autentică și creativitate, în muzică și nu numai.


ESET a fost în fruntea AI în securitatea cibernetică, valorificând algoritmi de învățare automată încă din anii 1990, permițându-le experților noștri să se concentreze exclusiv pe crearea celor mai bune soluții pentru clienții ESET. Vizitați site-ul ESET pentru a descoperi produsele și serviciile noastre care combină puterea AI cu decenii de inteligență umană de specialitate. S-ar putea să nu vă ajute să creați următorul hit în topuri, dar vă va consolida securitatea cibernetică și va menține în siguranță orice conținut pe care îl creați.

Imogen Byers November 21, 2024

Lasa un comentariu