Metadatele generate prin apelurile telefonice dezvăluie o cantitate semnificativă de informații cu caracter personal, arată un studiu nou de la Universitatea Stanford din Statele Unite.
Raportul, publicat în Procedurile Academiei Naționale de Științe, a relevat faptul că informațiile care sunt înregistrate, cum ar fi durata și timpul unui apel telefonic, pot fi folosite pentru a genera profiluri exacte ale persoanelor.
Analizând mai mult de 800 de înregistrări de pe smartphone-uri, unde au fost cuprinse 250,000 de apeluri și 1,2 mil. de texte, doi cercetători din cadrul universității au putut “deduce” multe aspecte legate de o persoană.
Spre exemplu, este rezonabil să se deducă faptul că o persoană care face un apel la o farmacie, la un cardiolog sau la o linie de asistență pentru un dispozitiv de monitorizare a aritmiei, este foarte posibil să sufere de “aritmie cardiacă”.
“Am fost oarecum surprins de modul în care am dedus, cu succes, detalii sensibile despre persoane fizice”, a comentat Patrick Mutchler, student absolvent al Universității Stanford și co-autor al raportului.
“Este într-un fel intuitiv faptul că locațiile/afacerile unde sunați spun ceva despre dvs. Dar considerăm că a fost un experiment interesant atunci când privim la cât de eficienți am fost la identificarea unei persoane care probabil a avut o afecțiune medicală, detaliu pe care îl considerăm întradevăr privat."
Aceste concluzii au implicații foarte mari asupra securității și confidențialității, pentru că în prezent, în America, guvernul poate avea acces la acest tip de informații fără a fi nevoie de un mandat.
În mod interesant, autorii raportului, inclusiv Jonathan Mayer și John C. Mitchell, au remarcat faptul că unii oficiali, probabil, consideră această colecție de date a fi una “banală”.
Cu alte cuvinte, aceștia nu le văd ca fiind deranjante. Totuși, precum este demonstrat în studiu, metadatele sunt sensibile și revelatoare.
“Rezultatele studiului nostru sunt lipsite de ambiguitate: există un impact semnificativ asupra vieții private, asociat cu supravegherea metadatelor din telefon”, au evidențiat autorii lucrării.
“Metadatele din telefon sunt dens interconectate, reidentificabile cu ușurință și pot dezvălui în mod trivial locația, statusul relației sau pot da naștere la deducții sensibile.”
NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu