Noțiunea de creștere a copiilor s-a schimbat. În era digitală, există acum mai multe oportunități, prin intermediul tehnologiei, pentru crearea de experiențe care erau anterior imposibile și pentru dezvoltarea vieții copiilor. Totuși, se poate spune că în același timp, sunt prezente riscuri mai mari și mai complexe, amenințări care nu existau în urmă cu jumătate de deceniu.
Pentru mulți părinți, adaptarea la acest lucru nu este una ușoară. Unul dintre cele mai dificile aspect este să ne imaginăm ce ar trebui făcut cu securitatea online pe măsură ce timpul trece – ce este adecvat pentru copiii mici, de exemplu, nu este tocmai relevant pentru cei de șase ani.
Ghidul nostru oferă sfaturile prezentate de-a lungul anilor, pentru categorii de vârste.
Grupa de vârstă: sub 5 ani
Aceasta este o categorie dificilă deoarece copiii sunt foarte mici, dar, cu toate acestea, reprezintă una dintre cele mai importante.
Ce se întâmplă în timpul acestei perioade de formare, poate avea un impact foarte mare asupra copiilor pentru restul vieții lor.
Mai mult decât atât, cu tehnologia fiind introdusă la o vârstă atât de fragedă – încă de la trei ani – este necesar să fiți mereu pe baricade pentru a vă menține copilul în condiții de siguranță și de securitate.
Top sfaturi:
- Trebuie să vă asigurați că dispozitivele personale sunt protejate cu parole, astfel încât copiii să nu poată intra pe internet în mod accidental, atunci când nu sunt în raza dvs. de acțiune
- Acest lucru poate fi un motiv bun pentru a investi într-un soft de control parental– această tehnologie puternică reprezintă un avantaj real atunci când vine vorba de siguranță (adecvat până la vârsta de 14 ani)
- Tratați temele de siguranță online și stabiliți limite. Spre exemplu, subliniați importanța de a nu purta discuții în mediul virtual cu străinii și setați limite pentru utilizarea dispozitivelor
Grupa de vârstă: 5-9 ani
Între 5-9 ani, există o schimbare decisivă în modul în care părinții și copiii privesc tehnologia.
Luați în considerare diferențele la nivel global drept exemplu. Un studiu realizat de ESET a relevat că există diferențe subtile în atitudinile din întreaga lume.
De pildă, părinții din Rusia vor da copiilor primul telefon mobil, în general, la 7 ani. Pe de altă parte, în Marea Britanie, vârsta medie este de 9 ani.
Top sfaturi:
- Continuați cu sfaturile anterioare, ajustând, spre exemplu, unele dintre setările din aplicația de control parental
- Asigurați-vă că ceea ce accesează copiii dvs. este potrivit vârstei (filme, jocuri video și aplicații)
- În cazul în care copiii dispun de dispozitive personale, asigurați-vă că sunt stabilite niște limite pentru ce poate fi făcut sau accesat de pe acestea
Grupa de vârstă: 10-12 ani
Această grupă de vârstă simbolizează momentul în care copiii încep să își dezvolte abilitățile tehnologice, precum și înțelegerea tehnologiei și a internetului – știu comenzi rapide, au site-uri preferate și sunt chiar activi pe conturile de pe rețelele de socializare.
Este, de asemenea, categoria de vârstă unde copiii vor începe să pună întrebări și vor chestiona tot felul de lucruri, în cazul în care există dorința de la prelua proprietatea și responsabilitatea asupra dispozitivelor lor sau a ceea ce văd online.
Top sfaturi:
- Consolidați ideea folosirii limitării de utilizare și a motivelor pentru restricțiile puse – nu este vorba despre controlare, ci despre siguranță și despre ce considerați că este potrivit pentru vârsta lor
- Abordați în discuțiile cu copiii dvs. teme precum viața privată și infracționalitatea cibernetică. Copiii se află în cadrul celor mai vulnerabile grupuri online.
- Reiterați importanța securității – de la passphrase-urila autentificarea prin 2 factori și criptare, există multe metode de a rămâne în siguranță
Grupa de vârstă: 13-16 ani
Anii de adolescență țin de a accepta, oricât ar fi de greu, că cei mici au ajuns tineri maturi, capabili să fie responsabili și dornici să fie cât mai independenți.
Pe de altă parte, aceștia sunt încă tineri, dependenți de părinți pe mai multe planuri și au nevoie de ghidare constantă, precum și de limite corespunzătoare pentru vârsta lor.
Ce este cu adevărat important în acest caz este încrederea – din partea ambelor părți. În acest fel, ca părinte vă puteți simți încrezători în a lăsa copiii să meargă mai departe cu viața lor, fără a fi nevoiți să vă îngrijorați constant.
Top sfaturi:
- Din nou, conversațiile cu copiii trebuie să se adapteze tematicilor legate de activități pe care le fac adulții – subiecte aduse în discuție precum cyberbullying, sexting sau amenințarea predatorilor online
- Pe măsură ce deja ați făcut unele lucruri – precum cumpărarea de haine sau cheltuitul banilor pe diverse activități de relaxare – trebuie să îi lăsați să preia controlul și a altora, cum ar fi achiziționarea de aplicații, muzică sau filme (dar, evident, cu stabilirea unor limite)
Evidențiați faptul că anumite activități online, pe care le pot considera inofensive, pot fi, de fapt, ilegale – această situație reprezentând o realitate pe care chiar și părinții trebuie să o înțeleagă.
EDITOR
Lasa un comentariu