1 iunie nu este doar un semn al venirii verii sau al apropierii de vacanță, ci ține, de asemenea, de celebrarea tinerilor – Ziua internațională a copilului. Cu toate acestea, acest eveniment anual nu amintește doar de cât de curajoși și de prețuit pot fi copiii, dar și de cât de vulnerabili pot fi aceștia.
Odată cu apariția tehnologiei și cu creșterea proeminenței rețelelor de socializare, copiii tind, deseori, să fie absorbiți de lumea virtuală. Unii dintre aceștia petrec mai mult timp pe internet decât cu părinții lor sau cu prietenii în mediul offline.
Pentru mulți părinți, acest lucru reprezintă o mare provocare, deoarece mulți dintre ei nu sunt niște digitali nativi și luptă să recunoască toate riscurile care ar putea apărea în spațiul cibernetic. Pentru acele mame și acei tați, am pregătit o scurtă listă unde sunt cuprinse amenințările de care trebuie să fie conștienți.
Malware
Softul malițios reprezintă unul dintre cele mai frecvente riscuri online. Există multe metode pe care un cod malware le utilizează pentru a-și atinge obiectivele, dar copii se confruntă de cele mai multe ori cu acesta deghizat sub forma unei copii false a unui joc popular. Versiunile infectate provin adesea de pe piețe sau forumuri terțe, dar unele dintre aceste jocuri “gratuite” pot fi găsite si pe pagina oficială Google Play. Prin folosirea unui soft de securitate de încredere, puteți limita accesul la site-uri periculoase sau bloca aplicațiile neadecvate.
Intimidarea cibernetică
Acest comportament ostil, denumit și cyberbulling, este frecvent, în special în rândul adolescenților. Un copil este, de obicei, amenințat și umilit de colegii lui în spațiul virtual, acest lucru putând cauza o trauma emoțională. Chiar dacă cel mic a fost victima sau nu, a unui astfel de comportament rău intenționat, nu ar trebui să riposteze, deoarece acest lucru reprezintă exact tipul de reacție pe care cei răi ar dori să o provoace. În schimb, ar trebui să vină să vă ceară ajutorul, iar împreună să anunțați autoritățile în măsură și să furnizați mesajele de agresiune drept probă.
Prezentarea unui adevăr fals
Atunci când un adult încearcă să convingă un copil să participe la o activitate sexuală, prin crearea unei atmosfere de încredere și a unei conexiuni emoționale, acest lucru este denumit grooming. De multe ori, acești făptași pretind chiar că sunt colegi ai copiilor pentru a stabili o relație strânsă și pentru a aranja o întâlnire față în față. Pentru părinți, cel mai bine este să folosească utilitare parentale pentru a menține un control asupra interacțiunilor din mediul online ale copiilor.
Trimiterea de mesaje cu conținut sexual
Sexting-ul provine de la combinarea cuvintelor sex și trimitere de mesaje. Inițial, după cum indică și numele, se referă la e-mailuri cu conținut sexual. Recent, din cauza progresului tehnologic, acest lucru a trecut la schimbul de imagini și clipuri video, devenind un lucru obișnuit, deoarece majoritatea adolescenților dețin un dispozitiv mobil propriu. Pentru a evita acest risc, trebuie explicat faptul că astfel de poze sau de mesaje pot ajunge în online și se pot răspândi și la alți oameni, cărora nu le erau destinate. Câteodată, acest tip de dialog calm, poate fi mult mai eficient decât un control strict.
Furtul de informații
Toate informațiile care circulă prin intermediul internetului, fără a fi luate precauțiile necesare, pot fi interceptate de părți terțe. Un pas greșit poate expune un minor la pierderea banilor familiei sau, în cel mai rău caz, la furtul de identitate. Prin urmare, părinții ar trebui să educe copii în ceea ce privește informațiile sensibile și cum să le trateze în mod corespunzător. De asemenea, părinții, ar trebui, în mod ideal, să fie cei care efectuează tranzacții financiare în mediul online.
Spam-ul
Un e-mail nesolicitat care ajunge în căsuța poștală nu reprezintă ceva nou. Dar odată cu creșterea numărului de campanii de ransomware, dispozitivul copilului poate fi, de asemenea, afectat, mai ales dacă acesta nu știe ce să facă cu astfel de mesaje.
Înșelătoriile
Escrocheriile reprezintă acte frauduloase efectuate prin intermediul internetului. Acestea pot lua forme diferite de inginerie socială lansate pe rețelele de socializare. Spre exemplu, în timp ce unii atacatori pot oferi ceva spre vânzare, aceștia doresc doar să obțină informații confidențiale. Mesajele false de pe internet care solicită ID-uri și parole sunt, de asemenea, exemple des întâlnite de înșelătorii.
Aveți nevoie de mai multe informații?
- Dacă este posibil, creați un cont specific pentru copilul dvs., în scopul de a controla în mod eficient activitățile sale online.
- Mențineți o soluție de securitate de încredere și un utilitar de control parental instalate și actualizate.
- Monitorizați istoricul de căutări ale copilului, iar dacă acesta a fost șters, discutați cu el.
- Asigurați-vă că aveți camera web dezactivată sau acoperită, atunci când nu este folosită.
- Dacă îi permiteți copilului să utilizeze rețelele de socializare, fiți mereu atenți asupra setărilor. Un profil partajat în mod public, fără limitări, poate pune în pericol integritatea unei persoane tinere în fața unui risc.
COREPONDENT INDEPENDENT
Lasa un comentariu