Pe măsură ce soluțiile de stocare în cloud sunt din ce în ce mai populare, să parcurgem câțiva pași simpli pe care îi puteți face pentru a vă securiza fișierele pe Google Drive.
Soluțiile de stocare în cloud au devenit în timp la fel de populare precum dispozitivele de stocare externe; unii susținând că le-au depășit. Principalele avantaje ale cloud-ului sunt rapiditatea și accesibilitatea de pe aproape orice dispozitiv digital cu conexiune la internet. Între timp, unitățile flash trebuie transportate și pot fi accesate numai dacă sunt conectate la un dispozitiv compatibil și să nu uităm că acestea pot fi pierdute sau furate.
Și, deși avantajele cloud-ului sunt numeroase, nu putem uita de securitatea datelor stocate pe acesta. Așadar, pentru a marca cea de-a 22-a aniversare a Google din 27 septembrie, am decis să aruncăm o privire asupra măsurilor pe care le puteți adopta pentru a stoca datele dvs. mai sigur pe serviciul de stocare în cloud - Google Drive.
Securizarea contului dvs.
Majoritatea internauților își securizează identitatea și conturile digitale utilizând o singură măsură de securitate - o parolă. Totuși, aceasta nu este o metodă infailibilă, mai ales dacă luați în considerare alegerile discutabile pe care oamenii le fac atunci când își creează parolele: 12345, 123456 și 12356789 au fost primele 3 cele mai populare parole din 2019 și, după cum vă puteți imagina, acestea nu sunt imposibil de spart. Un alt obicei mai puțin sănătos pe care îl au oamenii constă în reciclarea parolelor, ceea ce înseamnă că, dacă o astfel de parolă face parte dintr-o încălcare a datelor, infractorii cibernetici o pot exploata cu ușurință într-un atac de tip credential-stuffing attack.
Aici intervine autentificarea cu doi factori (2FA). Este unul dintre cele mai simple moduri de a adăuga un strat suplimentar de securitate, nu doar la stocarea în cloud, ci și altor conturi. Pentru a clarifica, există trei factori de autentificare arhetipali, cunoscuți în mod obișnuit ca factor de cunoaștere, factor de posesie și factor de existență.
Primul factor reprezintă ceva ce știți, cum ar fi o parolă sau un cod PIN, în timp ce al doilea este ceva ce aveți, cum ar fi o cheie fizică sau un token de securitate; ultimul factor este ceva ce sunteți, cum ar fi o amprentă digitală sau scanarea retinei. 2FA vă solicită apoi să utilizați doi dintre acești factori pentru a vă conecta, de obicei o parolă și unul dintre celelalte metode anterior menționate. Chiar dacă infractorii cibernetici au parola dvs. și încearcă să obțină acces la contul dvs., le va lipsi o piesă cheie din puzzle.
Aplicații terțe
Add-on-urile terțe sunt populare pentru că ajută utilizatorii să eficientizeze sarcinile la care lucrează sau pentru a-și organiza munca. Și chiar dacă oamenii încearcă să „lucreze mai inteligent, nu mai greu”, nu ar trebui să uite și să lucreze în siguranță.
Marketplace-ul G Suite oferă o mulțime de add-on-uri concepute pentru a ajuta utilizatorii să își sporească productivitatea. Cu toate acestea, deoarece acestea sunt oferite de dezvoltatori terți, utilizatorii trebuie să fie atenți și să evalueze fiecare aplicație pe care doresc să o instaleze. Primul pas pe care ar trebui să îl facă este să citească recenziile și evaluările add-on-ului pe care intenționează să îl instaleze.
Următorul pas, deși rar realizat, ar trebui să fie citirea politicii de confidențialitate a furnizorului, a condițiilor de furnizare a serviciilor și a politicii de ștergere a datelor. De asemenea, merită luată în considerare contactarea directă a furnizorului pentru adresarea întrebărilor suplimentare, mai ales că veți avea dovezi de comunicare dacă ceva nu merge bine.
Criptarea datelor dvs.
Deși posibilitatea de a vă accesa datele din mers este unul dintre cele mai mari avantaje oferite de stocarea în cloud, cum ar fi Google Drive, acest fapt poate avea propriile provocări. Deși serviciile de stocare în cloud și-au îmbunătățit măsurile de securitate cu pași mari, deoarece au devenit o opțiune principală, breșele de date pot apărea fie din cauza erorilor umane, fie a infractorilor cibernetici suficient de motivați.
În timp ce datele dvs. din diferite servicii G Suite sunt criptate atât în tranzit, cât și în repaus, puteți crește criptarea oricăror fișiere înainte de a le încărca în cloud. Având criptarea implementată, chiar dacă infractorii cibernetici sunt capabili să pătrundă în unitatea dvs. sau dacă datele sunt puse la dispoziție pe toate interweb-urile, datele s-ar dovedi inutile fără cheia de decriptare. Există o mulțime de soluții dintre care puteți alege în funcție de preferințele dvs., dar ar trebui să vă concentrați asupra celor care oferă cel puțin criptarea standard Advanced Encryption Standard (AES).
Acordarea permisiunilor
Pe lângă încărcarea, stocarea și descărcarea fișierelor, puteți utiliza Google Drive pentru a partaja și chiar a colabora cu alte persoane asupra unor documente. Oricât de ingenioasă este această opțiune, trebuie să vă gândiți la ce fel de permisiuni acordați persoanelor cu care partajați fișierele.
Puteți partaja atât fișiere, cât și foldere, invitând persoane sau trimițându-le un link. Dacă o faceți prin e-mail, partajați cu o anumită persoană și includeți mesaje, dar alegeți și rolul acestora, fie ca vizualizator, fie ca editor. Primul poate vizualiza fișierele din folder, în timp ce acesta din urmă poate organiza, adăuga și edita fișiere. Același lucru este valabil și pentru trimiterea unui link definind rolul înainte de a-l trimite. Cu toate acestea, în cazul link-ului, acesta poate fi trimis și altor persoane, deci ar trebui să vă gândiți cu atenție la alegerea acelei opțiuni.
Permisiunile pot fi editate chiar și după crearea folderului, ceea ce înseamnă că puteți opri partajarea fișierului sau folderului cu diferite persoane, eliminându-le din listă. De asemenea, puteți restricționa partajarea fișierelor și puteți interzice persoanelor să le descarce, să le copieze sau să le printeze.
Cine îmi poate vedea fișierele?
În timp ce gestionarea permisiunilor dvs. este importantă, la fel de important este să aveți în vedere tipul de fișiere și cu cine le distribuiți. Dacă datele pe care le veți partaja sunt sensibile, trebuie să fiți siguri că aveți încredere în persoana cu care le distribuiți și că nu le vor transmite la rândul lor.
Dacă partajați o mulțime de fișiere și foldere cu diverse persoane, ar trebui să evaluați tipurile de fișiere pe care le partajați și cât timp le distribuiți. După aceea, puteți restricționa sau elimina accesul de la caz la caz. S-ar putea dovedi o sarcină plictisitoare, mai ales dacă trebuie să treceți prin zeci și sute de fișiere, dar vă veți bucura că ați făcut-o, deoarece veți cunoaște mai bine gestionarea fișierelor și a folderelor, iar confidențialitatea și securitatea dvs. vor rămâne intacte.
Concluzie
Pentru mulți dintre noi, o soluție de stocare în cloud este o modalitate populară și ușoară de a accesa datele noastre din mers. Atâta timp cât respectați bunele practici de securitate cibernetică, stocarea în cloud poate fi într-adevăr o alegere excelentă. Acestea fiind spuse, ar trebui fiți precauți cu cine partajați datele și ar trebui să fiți atenți cu privire la perioada de timp pentru care le distribuiți. Pentru a cunoaște într-un mod sănătos conținutul și securitatea unității dvs de stocare cloud., ar trebui, de asemenea, să efectuați și controale periodice.
Lasa un comentariu