Cum vă puteți proteja copiii de „fantomele, vampirii și goblinii” de pe internet?
Suntem în prag de Halloween, cea mai “înfricoșătoare” zi a anului. Asta poate însemna un singur lucru: copii care se costumează fie în eroii preferați, fie în personaje înfricoșătoare. Fantomele, vampirii sau vrăjitorii de pe străzi sunt imaginari, însă cei din mediul virtual reprezintă deseori surse reale de îngrijorare.
În acest articol, vă vom da câteva sfaturi pentru a menține copiii în siguranță, atât pe internet, cât și în afara acestuia.
Introduceți dispozitivele în atmosfera de Halloween
De Halloween, majoritatea oamenilor își folosesc toată energia pentru a veni cu costume bine puse la punct, case frumos decorate și bomboane asortate temei de petrecere. Iar copiii s-ar putea arăta încântați de ideea de a-și adapta smartphone-urile la atmosfera specifică Halloween-ului, cu tonuri de apel înfricoșătoare, imagini de fundal sinistre sau chiar aplicații și jocuri cu tematică Halloween.
Cu toate acestea, copiii probabil nu vor fi capabili să utilizeze bani reali pentru a achiziționa aceste aplicații distractive și vor căuta mai degrabă soluții alternative sau aplicații gratuite. Astfel, în căutarea lor, pot descoperi aplicații în magazine neoficiale, pot să dea click pe anunțuri posibil rău intenționate sau pot descărca aplicații de la dezvoltatori cu o reputație îndoielnică. Oricare dintre acestea ar putea duce la compromiterea dispozitivelor lor cu programe malware.
Pe lângă utilizarea unei soluții de securitate de renume pentru a le proteja dispozitivele, probabil că ar trebui să aveți o discuție cu copiii dvs. despre adoptarea unor obiceiuri adecvate de securitate cibernetică, cum ar fi descărcarea doar din magazinele oficiale, când vorbim de orice tip de conținut media, fie că este vorba de tonuri de apel, teme sau aplicații.
Cum să vă îndrumați copiii să evite persoanele de tip „stalker” de pe internet
În timp ce copiii ar prefera să pretindă că monștrii sunt doar o fabricație a imaginației lor, iar oamenii se „deghizează” doar de Halloween, adulții știu că “monștrii” pot fi cât se poate de reali; mai ales în domeniul digital. Aceștia poartă costume în orice moment al anului, uneori deghizându-se în străini prietenoși, alteori ascunzându-se în spatele măștii unei persoane de aceeași vârstă cu victima, dar întotdeauna din motive nefaste.
Monștrii care se ascund în spatele acestor identități inventate se angajează în acte manipulatoare cu pași mărunți – în care profită de inocența victimelor și încearcă să le câștige încrederea treptat, pentru a-i face să renunțe la inhibiții. Ei fac acest lucru folosind diverse tehnici, inclusiv manipularea psihologică și persuasiunea, scopul final fiind de a-și abuza victimele în diferite moduri.
Așadar, cum puteți să vă educați copiii despre pericolele care se profilează în umbra internetului? Primul pas este să aveți o conversație sinceră și deschisă despre asta, să-i faceți să se simtă în siguranță și să înțeleagă că pot avea încredere în dvs. în legătură cu orice problemă. Al doilea sfat este unul des articulat de orice părinte: „nu vorbi cu străinii”. Mai ales în mediul online! Nu în ultimul rând, deși instrumentele de control parental sunt un subiect ce stârnește reacții divergente în rândul părinților, adoptarea acestora pentru a monitoriza activitățile de pe internet ale copiilor și conținutul postat pe rețelele sociale ar putea fi o idee bună în nenumărate cazuri. Bineînțeles, copiii ar trebui să ia parte la acest proces și să fie informați despre importanța confidențialității.
Scam-uri care pot avea drept țintă copiii
Ca în fiecare sezon marcat de vreo sărbătoare, infractorii cibernetici vor încerca să păcălească cât mai multe victime cu campanii de phishing adaptate unei tematici speciale, pentru a-i face să-și dezvăluie datele de acces în conturile online. Probabil că adulții pot distinge e-mailurile false, însă copiii pot fi păcăliți mult mai ușor.
Escrocii pot personaliza campania de phishing pentru a se asemăna cu un avertisment prin e-mail privind accesul neautorizat la un cont de social media sau sa comunice fals reduceri mari cu ocazia Halloween-ului. Copiii ar putea chiar să primească un mesaj care în aparență ar promova o pereche de pantofi sport foarte cunoscută, dar dând click pe link, fie își infestează dispozitivele cu programe malware, fie sunt redirecționați către un site web de phishing. Pe un astfel de site, li se va cere să se conecteze cu credențialele lor de rețele sociale pentru a începe procesul de revendicare și, până la sfârșitul acestuia, probabil că vor trebui să introducă și datele unui card de plată. Astfel reușesc infractorii cibernetici să fure identitatea și informațiile de plată ale unui copil, în doar câțiva pași simpli.
În timp ce majoritatea e-mailurilor de tip phishing vor fi captate de filtrele de spam, unele reușesc totuși să pătrundă în rețea; de aceea, este important să-i învățați pe copiii dvs. cum să se protejeze împotriva phishing-ului și să știe să distingă semnele unei înșelătorii. Aici putem include greșelile de ortografie, evocarea unui sentiment de urgență, solicitarea a prea multe informații personale sau un domeniu care dă de bănuit. Utilizarea autentificării cu doi factori, de către dumneavoastră, poate adăuga, de asemenea, un nivel esențial de securitate accesului la conturi.
Filme de groază?
La ceas de seară, copiii vor dori probabil să ducă spiritul Halloween-ului mai departe și vor vrea probabil să se uite la un film înfricoșător cu prietenii lor. De obicei, asta implică eforturi comune în găsirea unui film care să fie pe placul tuturor și consultarea unei liste de filme clasice de Halloween sau de “remake”-uri moderne.
Odată ce găsesc o posibilă variantă, poate „It” al lui Stephen King, vor încerca să găsească o platformă pentru a-l viziona online și, de preferat, gratuit. Se știe că site-urile de piraterie streaming sunt o cutie a Pandorei pentru viruși. În primul rând, majoritatea site-urilor web de streaming gratuite nu se află în legalitate, ceea ce ar putea fi în sine o problemă. Și în al doilea rând, aceste site-uri web asaltează, de regulă, utilizatorii cu reclame pop-up sau adware care, în cele mai multe cazuri, încearcă să genereze venituri, dar uneori pot fi infestate cu malware. Unele dintre ele încearcă chiar să convingă utilizatorii că dispozitivele lor au securitatea compromisă. Copiii pot fi deci păcăliți cu ușurință de aceste reclame și pot apoi să dea click pe ele pentru a descoperi soluția de rezolvare propusă descărcând malware pe dispozitivele lor.
Majoritatea adware-urilor amintite pot fi prevenite prin extensii de încredere de tip ad-blocker, ce pot fi adăugate direct în browser. Desigur, este la fel de important să îndrumăm copiii să evite să viziteze site-uri web dubioase care folosesc tactici similare. Merita să folosiți serviciile oficiale de streaming, chiar dacă acestea presupun un efort financiar.
Control parental
Copiii sunt curioși și vor să exploreze și să descopere lucruri noi. O călătorie de explorare pe internet nu este întotdeauna complet sigură, fără îndrumarea unui adult. Și fără nicio formă de monitorizare, s-ar putea să vadă lucruri nepotrivite vârstei lor sau să intre în diverse situații nefericite.
De exemplu, în timp ce caută conținut pe tema Halloween-ului, de la legende urbane până la jocuri și imagini înfricoșătoare, ar putea da de site-uri cu conținut sângeros sau sexual (NSFW), care este destinat unui public adult. Acest lucru se poate întâmpla în ciuda celor mai bune intenții, pentru că nu toate site-urile web sunt stricte în ceea ce privește moderarea conținutului sau au restricții de vârstă. În acest caz, poate fi utilă o soluție de control parental.
Controlul parental le oferă copiilor libertatea de a naviga pe internet și de a-și folosi dispozitivele după bunul plac, dar le permite părinților să impună niște limite sănătoase și să le monitorizeze activitățile. Printre funcții se numără crearea de filtre pentru conținutul potențial rău intenționat și neadecvat vârstei și limitarea motoarelor de căutare la rezultate sigure. De asemenea, este recomandat să aveți o discuție cu copiii despre aplicația de control parental, astfel încât aceștia să nu fie surprinși descoperind noile restricții.
Concluzii
Pentru a rezuma, cel mai bun mod de a vă proteja copiii în acest sezon de Halloween este să aveți o abordare practică în educarea lor cu privire la multitudinea de riscuri și amenințări pe care le pot întâlni pe internet. Bineînțeles, și adulții trebuie să țină seama de aceste pericole; aceștia pot fi mai experimentați în identificarea și evitarea înșelătoriilor, însă infractorii cibernetici vor viza victime de toate vârstele.
Pentru a afla mai multe despre pericolele cu care se confruntă copiii online și despre tehnologiile ce pot ajuta atât copiii, cât și părinții să navigheze mai sigur pe internet, vă invităm să accesați platforma dedicată Safer Kids Online.
Lasa un comentariu