Competiții de tip Capture the Flag: 5 site-uri web pentru a vă îmbunătăți abilitățile de hacking


Prin provocări și competiții antrenante de hacking, concursurile de tip CTF (Capture the Flag) oferă o oportunitate excelentă de a vă testa și de a vă îmbunătăți abilitățile de securitate și de rezolvare a problemelor.

Securitatea cibernetică nu este doar o preocupare în continuă evoluție și din ce în ce mai importantă în era noastră digitală, dar poate fi și foarte distractivă. Competițiile Capture the Flag, cunoscute și sub numele de CTF, au foarte mult de-a face cu asta.

Prin provocări de hacking de diferite niveluri și moduri de dificultate, aceste concursuri sunt concepute pentru a evalua o gamă largă de abilități și cunoștințe legate de securitatea cibernetică, precum și, mai larg, abilitățile de rezolvare a problemelor, munca în echipă și creativitatea. Scopul final este de a captura un „steag”, cum ar fi un fragment de cod, care confirmă rezolvarea cu succes a unei provocări.

Aceste jocuri pot fi jucate individual sau în echipe, iar numărul de puncte pe care le câștigați pentru fiecare provocare va depinde de complexitatea acesteia, de timpul necesar pentru a o rezolva și de numărul de oameni din echipă.

Principalele tipuri de provocări includ: inginerie inversă, criptografie, analiză criminalistică, securitate web, informații de tip open-source (OSINT) și exploatare binară. Tipurile de competiții pot fi de tip Jeopardy, War Games (strategii de atac și apărare) sau mixte.

Iată primele 5 recomandări de site-uri web pentru ca dvs. să vă perfecționați în continuare abilitățile în timp ce vă bucurați de spiritul CTF:

CryptoHack

Crypto Hack se recomandă a fi „o platformă distractivă, gratuită pentru învățarea criptografiei moderne” și oferă diverse provocări interactive legate de acest domeniu interesant. De asemenea, încurajează progresul continuu prin premii de tip achievement și niveluri diverse de competiție. Provocările variază de la descărcarea codului sursă vulnerabil până la decriptare, efectuarea de solicitări web pentru extragerea datelor confidențiale și realizarea de atacuri de tip man-in-the-middle. În timp ce majoritatea provocărilor necesită să compuneți un cod drept soluție pentru problema dată, acestea oferă, de asemenea, și fragmente de cod sursă Python pe care participanții le pot adapta nevoilor lor.

Hack The Box

Hack The Box permite persoanelor fizice, companiilor, instituțiilor guvernamentale și universităților deopotrivă să-și perfecționeze abilitățile de securitate ofensivă și defensivă. Are, de asemenea, o secțiune de exerciții CTF care include provocări de tip Jeopardy (din arii precum securitate web, criptografie, inginerie inversă și criminalistică). De asemenea, pune la dispoziție și mașini full-pwn cu diferite praguri de dificultate, căi de atac și sisteme de operare, împreună cu laboratoare Active Directory care simulează medii de afaceri reale cu cele mai recente tehnici de atac. Cu peste 500 de CTF-uri organizate, aproape 60.000 de echipe participante și peste 200.000 de steaguri capturate cu succes, Hack The Box este o alegere populară pentru oamenii din domeniul securității IT.

RingZer0 Team Online CTF

RingZer0 găzduiește peste 400 de exerciții CTF de diferite dificultăți și subiecte variate, de la steganografie și criptografie până la inginerie inversă și programare. Încurajează în mod activ participarea comunităților și invită concurenții să trimită soluții scrise pentru fiecare provocare pe care o îndeplinesc. Odată aprobate, aceste soluții pot fi schimbate cu indicii. Scopul principal este de a motiva oamenii să-și împărtășească abordările de rezolvare a problemelor și să demonstreze diferitele modalități de a soluționa aceeași provocare.

TryHackMe

TryHackMe oferă o platformă cuprinzătoare de instruire cu conținut potrivit pentru toate nivelurile de calificare, de la începători la hackeri experimentați. Platforma oferă căi de învățare bine structurate care consolidează cunoștințele în domeniul securității informațiilor prin diverse sarcini și provocări menite să atingă obiective specifice. Cu o comunitate activă de studenți și profesioniști în securitate cibernetică, TryHackMe încurajează schimbul de cunoștințe, îmbogățind experiența de învățare pentru toți participanții.

Desafío ESET (provocare ESET)

Dacă vorbiți spaniolă, mergeți la versiunea în spaniolă a WeLiveSecurity, care conține o secțiune numită Desafíos ESET, cu peste 40 de provocări special create de laboratorul ESET din America Latină. Aceste exerciții acoperă o gamă largă și includ detecția exfiltrării datelor de la o companie, inginerie inversă fără analiza codului și analiza mostrelor pentru a identifica propagarea malware-ului în cadrul unei organizații. Fiecare provocare include comentarii, opinii și întrebări depuse de membri comunităților, care îmbunătățesc și mai mult experiența de formare și învățare.

Evident, acestea sunt doar câteva dintre numeroasele site-uri care găzduiesc competiții care oferă o experiență valoroasă atât pasionaților de securitate, cât și profesioniștilor și, în cele din urmă, le sporesc perspectivele de carieră în domeniu. Așadar continuați să explorați și să vă alăturați acestor exerciții distractive și fiți la curent cu provocările incitante ale CTF dintr-un domeniu dinamic precum securitatea IT. Happy hacking!

Christian Ali Bravo November 10, 2023

Lasa un comentariu