Studiu: Cele mai multe stick-uri USB „second-hand” conțin date importante despre foștii lor proprietari


Mulți utilizatori de computer nu iau măsuri de precauție suficiente atunci când transmit stick-urile lor USB, lăsând pe acestea informații sensibile despre ei înșiși, arată un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire au cumpărat recent 200 de stick-uri de memorie la mâna a doua - 100 din Statele Unite, 100 din Marea Britanie - de pe piața liberă, pentru a vedea câte dintre acestea stocau încă pe ele date ale foștilor proprietari.

Pe scurt, cele mai multe unități USB verificate conțineau date rămase de la foștii proprietari sau informații șterse care ar putea fi recuperate cu un efort minim, raportează Comparitech, care a inițiat acest studiu.

20 de persoane nu au făcut nicio încercare de a-și curăța dispozitivele de stocare. Pur și simplu conectarea stick-urilor de memorie la un computer a fost suficientă pentru a dezvălui conținutul lor.

În cele mai multe dintre cazuri, datele au fost șterse, dar acest lucru nu a eliminat posibilitatea de recuperare a acestora. Utilizând numai programe de recuperare a datelor disponibile public, cercetătorii au reușit să restabilească conținutul celor 135 de unități USB, cu un minim efort, chiar și în cazul în care acestea au fost formatate. Dintre acestea, 44 unități USB conțineau informații suficiente pentru a identifica proprietarii anteriori ai dispozitivelor.

Nu este, de aceea, surprinzător faptul că datele recuperate de pe stick-urile USB au transmis mai departe o gamă largă de detalii personale - de la documente corporative și juridice, la formulare fiscale și dovezi de plată, până la informații cu caracter compromițător precum, fotografii cu bani și puști alături de un mandat de percheziție, precum și imagini nud cu un bărbat de vârstă mijlocie, gol, împreună cu numele și detaliile sale de contact.

Doar 34 dintre unitățile flash USB au fost curățate în siguranță cu un software dedicat, în timp ce numai unul singur dintre toate a fost criptat, făcând astfel ca datele stocate vreodată pe el să fie imposibil de accesat de către noii proprietari.

Ca fapt divers, criptarea este cel mai bun pas pentru păstrarea în siguranță a datelor de pe diferite tipuri de dispozitive de stocare. Foarte important, acest beneficiu este oferit nu numai dacă decideți să vindeți, să împrumutați temporar sau să aruncați mediile de stocare, dar chiar și în scenariul foarte posibil în care le pierdeți.

Aceasta este, de fapt, cea mai importantă problemă a stick-urilor USB și este una corelată cu abordarea noastră superficială față de mediile de stocare a datelor extrem de portabile, în general. Alte cercetări anterioare au arătat, de asemenea, că suntem foarte predispuși în general să inserăm stick-urile USB găsite la întâmplare în computerele noastre, expunându-ne în mod voluntar unui risc suplimentar de infectare cu programe malware.

Anul trecut, Universitatea din Hertfordshire a efectuat un studiu similar cu carduri de memorie second-hand, iar concluziile s-au dovedit a fi similare ca în acest caz.

Tomas Foltyn March 27, 2019

Lasa un comentariu