Sute de arestări după ce poliția a destructurat o rețea infracțională ce utiliza un chat criptat


Poliția europeană s-a infiltrat în EncroChat și a destructurat gruparea infracțională care era cunoscută pentru trafic de arme, droguri, mașini și milioane de bani în numerar.

Agențiile de aplicare a legii din Europa au destructurat recent un sistem de mesagerie instant utilizat de un grup infracțional organizat, operațiunea poliției având drept arestarea a peste 800 de suspecți, în mare parte din Regatul Unit. Serviciul, supranumit EncroChat, a fost folosit de 60.000 de oameni din întreaga lume pentru a-și gestiona activitățile infracționale.

Sistemul de operare al EncroChat funcționa pe telefoane Android special personalizate, care puteau comuta între ambele sisteme. Platforma de comunicare criptată a inclus funcții precum apeluri VoIP și mesaje cu opțiunea de autodistrugere care se ștergeau de pe dispozitivul utilizatorului după o anumită perioadă de timp, precum și o funcție de ștergere în caz extrem, care elimina datele de pe dispozitiv după introducerea unui cod din patru cifre. Serviciul a vândut aceste dispozitive la prețul de 900 de lire sterline (1.120 USD), solicitând de asemenea suplimentar 1.350 de lire sterline (1.680 USD), pentru un abonament de șase luni.

Potrivit Motherboard, descoperirea a fost realizată de autoritățile franceze, care au reușit să pătrundă în rețeaua EncroChat și să instaleze un instrument tehnic. Acesta a permis agențiilor europene de aplicare a legii să citească peste o sută de milioane de mesaje criptate care au fost trimise prin intermediul serviciului în timp real.

De îndată ce gruparea infracțională și-a dat seama de planul autorităților, aceasta și-a alertat utilizatorii pe 13 iunie, spunându-le să-și șteargă dispozitivele. Dar se pare că acest avertisment a venit prea târziu, pentru că forțele de ordine s-au mobilizat pentru a aresta sute de infractori în Marea Britanie, Franța, Olanda, Norvegia și Suedia.

„Infiltrarea reușită pe această platformă de comunicare care avea rolul de comandă și control pe piața infracționalității din Marea Britanie este asemănătoare cu infiltrarea unei persoane în fiecare grup infracțional de top organizat din țară”, a declarat Nikki Holland, directorul de investigații al Agenției Naționale a Criminalității din Marea Britanie.

În cadrul a ceea ce se consideră una dintre cele mai semnificative operațiuni de aplicare a legii din Marea Britanie, NCA (unitățile regionale de crimă organizată) și forțele de poliție au arestat 746 de suspecți și au confiscat peste 54 de milioane de lire sterline (aproximativ 67 de milioane USD) în numerar, bani obținuți din activități ilicite, precum și arme de foc, droguri, mașini și ceasuri de lux.

În același timp, Franța și Olanda au efectuat operațiuni separate și, în timp ce Franța nu a dorit să comenteze anchetele în curs, colegii lor olandezi au arestat peste 100 de suspecți. „Se așteaptă ca informațiile să fie puse la dispoziție în peste 300 de investigații. În anumite cazuri, este foarte probabil să urmeze mai multe arestări în perioada următoare.”, se arată în comunicatul de presă al Europol, agenția de aplicare a legii din UE.

Specialistul în securitate ESET, Jake Moore, care obișnuia să lucreze ca examinator criminalistic informatic pentru poliția din Marea Britanie, a aplaudat ceea ce el a numit „o victorie semnificativă împotriva infractorilor”, dar a continuat prin a avertiza că acesta nu este sfârșitul comunicărilor infracționale criptate. „Odată ce un serviciu, cum ar fi EncroChat, este oprit, este foarte plauzibil să identificăm în curând apariția unui alt serviciu similar. Aceasta poate avea avantajul unui serviciu underground îmbunătățit, care a învățat din greșelile predecesorului său. "

El continuă însă declarația într-o notă optimistă: „Cu toate acestea, cyber-intelligence-ul britanic reușește să închidă decalajul și avansul pe care grupările infracționale l-au avut în fața autorităților și probabil că vom începe să fim martorii unui număr și mai mare de  vești bune în ceea ce privește destructurarea altor grupări infracționale cibernetice.”

Amer Owaida July 7, 2020

Lasa un comentariu