Probabil că nu veți reuși vreodată să evitați toți trolii de pe internet, dar aveți de ales cum vă raportați la ei - iată cum puteți lucra cu trolii online fără a vă pierde calmul
Conceptul de „internet troll” este asociat pe scară largă cu utilizatorul online al cărui singur scop este de a genera discuții aprinse prin postarea deliberată de comentarii controversate la diferite postări. „Trolii” există deja de multă vreme, însă aceștia au început să se bucure de tot mai multă atenție odată cu răspândirea rețelelor sociale. În scurt timp, au devenit aproape omniprezenți pe diferite platforme populare.
Cum identifici un troll
Cu siguranță știți deja că merită să evitați conflictele cu astfel de personaje, însă la fel de important este să îi recunoaștem. Trolii nu sunt, totuși, persoane care au opinii diferite de a dvs. sau opinii cu care nu sunteți de acord. Suntem cu toții diferiți, iar acest lucru nu este de condamnat.
Acum, că am făcut clar această distincție, întrebarea este: Cum pot distinge un troll și unde pot fi găsiți? Ei bine, răspunsul la ultima întrebare este destul de simplu - peste tot. Aceștia sunt prezenți pe rețelele de socializare, site-urile de jocuri online, secțiunile de comentarii ale site-urilor de știri și panourile de discuții online, pentru a numi doar câteva exemple.
În ceea ce privește identificarea trolilor, aceștia vin în diferite arome, de la persoane care postează deliberat comentarii intrigante sau controversate care să antreneze drama pentru propriul lor divertisment până la infractori care hărțuiesc online persoanele vulnerabile.
Trolling
Pandemia COVID-19 le-a oferit trollilor nenumărate oportunități de a agita apele prin propagandă anti-vaccinare, împărtășind remedii false la domiciliu sau chiar punând la îndoială competența profesioniștilor din domeniul medical.
De asemenea, este important să subliniem că infractorii cibernetici se angajează deseori într-un comportament specific unui „troll”, cum ar fi postarea de conținut controversat. Cu toate acestea, comentariile lor sunt de obicei însoțite de linkuri mascate ca „surse” ce atestă punctele lor de vedere, dar ar putea fi, de fapt, capcane malware.
Deși trolling-ul în sine poate părea inofensiv la început, acesta poate de multe ori să ia o întorsătură proastă și să se transforme în cyberbullying sau de cyberstalking. Acest lucru poate fi parțial atribuit efectului de dezinhibare online, un fenomen bine documentat, în care oamenii spun și fac lucruri online pe care nu le-ar spune sau face în persoană și nici nu întâmpină remușcări pentru acțiunile lor, deoarece nu realizează efectele asupra audienței lor și nici nu riscă să se confrunte cu consecințele din viața reală ale acelor acțiuni.
Ce trebuie să faceți dacă întâlniți o postare unde sunt mai mulți trolleri
„Nu le dați apă la moară” este zicala pe care ar trebui să o aveți în vedere atunci când întâlniți astfel de personaje în mediul online. Dacă faceți opusul și vă angajați în discuție, le oferiți exact ceea ce își doresc - atenție.
Deși ați putea simți nevoia să vă angajați într-o dezbatere liniștită sau să vă exprimați argumentele cât mai atent, acestea vor fi cu siguranță ignorate. Trolii nu vor să aibă o discuție; vor să provoace o reacție - una de supărare sau revoltă, dacă totul merge conform planurilor lor. Simplu spus: a-i da apă la moară unui troll vă face pe dvs. victima lui.
Acestea fiind spuse, există pași pe care îi puteți face pentru a vă apăra împotriva trolilor. Rețelele de socializare, cum ar fi Facebook, Twitter și Instagram, au creat instrumente care vă permit să raportați trolli care hărțuiesc în mod deliberat alți utilizatori, expunând informații personale ale altora pentru ca lumea să le vadă, generând „discursuri de ură” sau încălcând regulile generale ale comunității. Diferite site nu tolerează astfel de comportamente, astfel încât, în funcție de gravitatea infracțiunii, moderatorii pot invoca sancțiuni de la avertismente și interdicții temporare până la suspendarea nedeterminată a conturilor pentru trollerii abuzivi.
Un articol pe aceeași temă: Cyberbullying: Adults can be victims too
Dacă trolling-ul are loc pe alte forumuri, primul dvs. mod de acțiune este să contactați administratorii serviciului, care au la dispoziție instrumente pentru a se ocupa de situație în scurt timp. Site-urile de știri au politici clare privind comportamentul ofensator. Trolii încalcă adesea aceste politici, ceea ce le va aduce interzicerea temporară a accesării site-ului sau chiar definitivă, dacă utilizatorul nu este la prima abatere.
În cazul în care comportamentul trollerului se transformă în urmărire cu rele intenții, hărțuire cibernetică, hărțuire sexuală, insultare sau alte acțiuni ce ar putea fi în contrapunct cu diferite legi, puteți apela la autorități. Cu toate acestea, legile privind hărțuirea cibernetică și hărțuirea fizică variază foarte mult de la o țară la alta și poate fi dificil să acuzați persoane care se află în afara jurisdicției în care locuiți. Însă nu înseamnă că ar trebui să lăsați un astfel de comportament nepedepsit.
Concluzii
Deși trolling-ul poate fi adesea o activitate relativ inofensivă și unii indivizi se angajează în ea doar pentru a stârni alți oameni în scop de divertisment, acesta poate adesea să devină o acțiune cu rele intenții. Când întâmpinați astfel de cazuri, este important să vă amintiți că nu sunteți neajutorat și că puteți folosi diferite instrumentele pentru a-i sancționa pe acești indivizi. Fie că este vorba de o atenționare sau o pedeapsă mai severă, făptașii se vor gândi de două ori înainte să facă trolling din nou, deoarece vor afla că anonimatul pe internet nu este totul și că acțiunile lor pot fi pedepsite. Și, deși regula noastră este „nu vă antrenați cu trolii”, nu înseamnă că ar trebui să le ignorați acțiunile.
Lasa un comentariu