Serviciile de rețea privată virtuală (VPN) au apărut ca instrumente esențiale pentru afacerile moderne în ultimii ani, deoarece au făcut posibilă adaptarea și tranziția spre lucrul la distanță în 2020, pe fondul noului context pandemic și post-pandemic. Prin crearea unui sistem de tunel criptat pentru datele corporative care sunt transmise între rețelele companiei și dispozitivele angajaților, VPN-urile ajută la securizarea informațiilor sensibile fără a compromite productivitatea angajaților sau a paraliza operațiunile esențiale ale companiilor. Întrucât multe organizații folosesc acum un model hibrid care combină munca la birou și munca în deplasare, VPN-urile de acces la distanță au rămas un element de bază în pachetele lor de instrumente de securitate și conectivitate la rețea.
Pe de altă parte, VPN-urile au fost, de asemenea, supuse unui control din ce în ce mai mare din cauza creșterii vulnerabilităților de securitate și a exploatărilor care le vizează, uneori chiar înainte de lansarea patch-urilor de securitate. Întrucât VPN-urile reprezintă potențial cheile regatului corporativ, atracția lor pentru infractorii cibernetici este de netăgăduit. Adversarii dedică resurse substanțiale pentru a căuta punctele slabe din stivele de software corporative, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra organizațiilor și subliniază importanța unor practici solide de atenuare a riscurilor.
Într-o eră în care exploatarea în masă a lacunelor de securitate, atacurile la scară largă asupra lanțului de aprovizionare și alte încălcări ale securității corporative sunt din ce în ce mai frecvente, preocupările cresc nu numai cu privire la capacitatea VPN-urilor de a ajuta la protejarea datelor corporative împotriva actorilor rău intenționați, cât și cu privire la acest software în sine ca fiind o altă sursă de risc cibernetic.
Acest lucru ridică întrebarea: VPN-urile folosite de companii ar putea fi o vulnerabilitate pentru suprafața de atac a organizației dvs.?
Căi de acces
O rețea VPN direcționează traficul utilizatorului printr-un tunel criptat care protejează datele împotriva persoanelor neautorizate. Principalul motiv al utilizării unui VPN pentru compania dvs. este crearea unei conexiuni private printr-o rețea publică sau prin internet. Procedând astfel, oferă forței de muncă dispersate din punct de vedere geografic acces la rețelele interne ca și cum s-ar afla la birourile lor, făcând, în esență, dispozitivele lor parte din rețeaua corporativă.
Dar la fel cum un tunel se poate prăbuși sau poate avea scurgeri, la fel și un dispozitiv VPN vulnerabil se poate confrunta cu tot felul de amenințări. Software-ul învechit este adesea un motiv pentru care multe organizații cad victimele unui atac. Exploatarea unei vulnerabilități VPN poate permite hackerilor să fure date de conectare, să deturneze sesiuni de trafic criptat, să execute de la distanță cod arbitrar și să le ofere acces la datele corporative sensibile. Acest Raport de vulnerabilitate VPN - 2023 oferă o imagine de ansamblu utilă a vulnerabilităților VPN raportate în ultimii ani.
Într-adevăr, la fel ca orice alt software, VPN-urile necesită întreținere și actualizări de securitate pentru a corecta vulnerabilitățile. Cu toate acestea, companiilor par să aibă dificultăți să țină pasul cu actualizările VPN, inclusiv pentru că deseori VPN-urile nu au timpi de nefuncționare planificați și se așteaptă, în schimb, să fie în funcțiune în orice moment.
Se știe că grupurile de ransomware vizează adesea serverele VPN vulnerabile și, obținând acces cel puțin o dată, se pot deplasa într-o rețea pentru a face orice doresc, cum ar fi criptarea și blocarea datelor pentru răscumpărare, exfiltrarea acestora, efectuarea de spionaj și multe altele. Cu alte cuvinte, exploatarea cu succes a unei vulnerabilități deschide calea pentru un acces rău intenționat suplimentar, ceea ce poate duce la compromiterea pe scară largă a rețelei corporative.
Povești de avertizare
Recent, Global Affairs Canada a început o investigație cu privire la o încălcare a datelor cauzată de compromiterea soluției VPN alese, care a fost în desfășurare cel puțin o lună. Se presupune că hackerii au obținut acces asupra unui număr încă nedezvăluit de e-mailuri ale angajaților și la diferite servere la care laptopurile lor s-au conectat din 20 decembrie 2023 până pe 24 ianuarie 2024. Inutil să spunem că încălcările de date au costuri imense - 4,45 milioane USD în medie, potrivit raportului IBM Cost of a Data Breach 2023.
Într-un alt exemplu, în 2021, actorii amenințărilor simpatizanți cu Rusia au vizat cinci vulnerabilități în produsele de infrastructură VPN corporative, ceea ce a necesitat un avertisment public din partea NSA care îndeamna organizațiile să aplice patch-urile cât mai curând posibil, altfel se pot confrunta cu riscul de hacking și spionaj.
O altă îngrijorare o reprezintă defectele de proiectare care nu se limitează la niciun serviciu VPN dat. De exemplu, vulnerabilitățile TunnelCrack, descoperite recent de cercetători și care afectează multe VPN-uri corporative și rezidențiale, ar putea permite atacatorilor să păcălească victimele să-și trimită traficul în afara tunelului VPN protejat, lăsând descoperite transmisiile de date.
Sunt necesare actualizări critice de securitate pentru a acoperi aceste tipuri de lacune de securitate, așa că este o prioritate să rămâneți la curent cu acestea. La fel se întâmplă și cu trainingurile de conștientizare a angajaților, deoarece o altă amenințare tradițională implică răufăcători care folosesc site-uri web înșelătoare pentru a-i păcăli pe angajați să-și predea datele de conectare VPN. Un escroc poate, de asemenea, să fure telefonul sau laptopul unui angajat pentru a se infiltra în rețelele interne și pentru a compromite și/sau a exfiltra datele sau pentru a perturba din umbră activitățile companiei.
Securizarea datelor
O afacere nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe VPN-ul ales ca mijloc de a-și proteja angajații și informațiile interne. Un VPN nu înlocuiește protecția obișnuită a endpointurilor și nici nu înlocuiește alte metode de autentificare.
Luați în considerare implementarea unei soluții care poate ajuta la evaluarea vulnerabilităților și la aplicare patch-urilor de securitate, deoarece importanța de a rămâne la curent cu actualizările de securitate emise de producătorii de software, inclusiv furnizorii de VPN, nu poate fi subliniată suficient. Cu alte cuvinte, întreținerea regulată și actualizările de securitate sunt una dintre cele mai bune modalități de a minimiza șansele unui incident cibernetic de succes.
Este important să luați măsuri suplimentare pentru a vă consolida VPN-ul ales împotriva unui atac. Agenția de Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA) și Agenția de Securitate Națională (NSA) din Statele Unite pun la dispoziție o broșură care prezintă diverse măsuri de precauție care fac exact acest lucru. Printre aceste măsuri se numără micșorarea suprafeței de atac, utilizarea unei criptări puternice pentru a distorsiona datele corporative sensibile, autentificare robustă (ca un al doilea factor adăugat sub forma unui cod unic) și monitorizarea utilizării VPN. Folosiți un VPN care respectă standardele din industrie și care provine de la un furnizor de renume, cu un istoric dovedit în respectarea celor mai bune practici de securitate cibernetică.
Niciun software VPN nu garantează o protecție perfectă, iar folosirea exclusivă a acestuia pentru gestionarea accesului este un scenariu prost. Organizațiile pot beneficia, de asemenea, de explorarea altor opțiuni pentru a sprijini o forță de muncă distribuită, cum ar fi modelul de securitate zero trust care se bazează pe autentificarea continuă a utilizatorilor, precum și alte controale, care includ monitorizarea continuă a rețelei, gestionarea accesului privilegiat și autentificarea securizată pe mai multe straturi. Adăugați detecția și răspunsul la incidente pentru endpointuri la acest mix, deoarece acest lucru poate, printre altele, micșora suprafața de atac, iar capabilitățile de detectare a amenințărilor bazate pe AI pot evidenția automat comportamentul suspect.
În plus, luați în considerare securitatea VPN pe care o aveți sau pe care o doriți. Aceasta înseamnă că VPN-urile pot avea specificații diferite, de la crearea unei simple conexiuni la un server și până la diverse măsuri de securitate suplimentare. Și VPN-urile pot, de asemenea, să difere în ceea ce privește modul în care gestionează accesul utilizatorilor, unul ar putea necesita introducerea constantă a datelor de conectare, în timp ce altul ar putea solicita datele de acces o singură dată și atât.
În timp ce VPN-urile sunt adesea o componentă crucială pentru accesul securizat de la distanță, ele pot fi – mai ales în absența altor practici și controale de securitate – ținte preferate pentru atacatorii care doresc să pătrundă în rețelele corporative. Diverse grupuri de amenințări persistente avansate (APT) au armat recent vulnerabilitățile cunoscute în software-ul VPN pentru a fura datele utilizatorilor, pentru a executa codul de la distanță și pentru a extrage informații corporative sensibile. Exploatarea cu succes a acestor vulnerabilități deschide de obicei calea pentru acces rău intenționat suplimentar, ceea ce poate duce la compromisuri la scară largă ale rețelelor corporative.
Pe măsură ce modelele de lucru evoluează, cererea de acces la distanță persistă, ceea ce subliniază importanța continuă a prioritizării securității unei forțe de muncă dispersate ca element fundamental în strategia de securitate a unei organizații.
Lasa un comentariu