Achiziționarea unui telefon second-hand nu trebuie să însemne un compromis în privința securității dvs. – urmați acești pași pentru a vă bucura de beneficiile tehnologiei de ultimă oră la un cost mult mai mic.
Smartphone-ul modern a devenit o tehnologie indispensabilă. Aceste computere puternice, mici cât să încapă în buzunar, ne permit să facem orice, de la a chema un taxi și până la a consulta medicul local. Însă costurile pot fi prohibitive. Nu este de mirare că dispozitivele second-hand și recondiționate au devenit o opțiune tot mai întâlnită, oferind tehnologie de vârf la preț convenabil și atrăgând consumatorii cu buget redus sau pe cei care aleg sustenabilitatea.
Totodată, telefoanele inteligente se numără adesea printre cele mai râvnite cadouri în sezonul sărbătorilor. Modelele noi pot fi inaccesibile pentru mulți dat fiind prețul ridicat, astfel că telefoanele second-hand reprezintă o opțiune mai inspirată pentru cei care oferă cadouri.
De asemenea, mulți își schimbă telefoanele cu versiuni mai recente în această perioadă, fie că își fac cadou unul sau au primit un telefon nou. Astfel, se ajunge la o piață secundară pentru dispozitivele second-hand, pe măsură ce aceștia își vând sau predau modelele vechi.
Problema principală este că nu știm în ce stare se află aceste dispozitive. Pentru a evita să vă expuneți fără să vreți riscurilor cibernetice, recomandăm să luați în considerare următoarele sfaturi.
Care sunt riscurile asociate telefoanelor second-hand?
Date fiind ratele ridicate ale dobânzilor și inflația persistentă în mare parte din lumea occidentală, telefoanele second-hand sunt din ce în ce mai populare. De fapt, vânzările au generat peste 13 miliarde de dolari la nivel global doar în primul trimestru al anului 2023, în creștere cu 14% față de anul precedent, conform unei estimări. Într-o piață matură precum cea din Marea Britanie, un sfert din toate telefoanele vândute în 2023 au fost, se pare, second-hand sau recondiționate.
Totuși, tendința vine cu anumite riscuri de securitate cibernetică, printre care:
Software învechit
Unele dispozitive ar putea să nu mai fie întreținute de producător, ceea ce înseamnă că sistemul de operare de bază nu mai primește actualizări software. Din perspectiva securității, aceasta este o veste proastă, deoarece, atunci când actorii rău intenționați descoperă vulnerabilități, dispozitivul dvs. nu va primi un patch de securitate pentru a le remedia. Practic, va rămâne expus atacatorilor. Un studiu din 2020 realizat în Marea Britanie a constatat că aproape o treime dintre modelele revândute nu mai primeau actualizări de securitate.
Malware
În unele cazuri, fostul proprietar ar fi putut (intenționat sau nu) să instaleze software malițios pe telefon, conceput pentru a face diverse lucruri, de la furtul informațiilor personale și al parolelor, până la interceptarea apelurilor și mesajelor dvs. Poate chiar să inunde dispozitivul cu reclame nedorite sau să vă aboneze la servicii cu tarif premium. Scopul final este, de obicei, să obțină profit de pe urma dvs., fie prin furtul informațiilor personale și financiare pentru utilizarea lor în fraude sau prin extorcări digitale.
Fără verificări la recondiționarea telefoanelor second-hand
Este posibil ca unele telefoane second-hand să nu fi fost supuse verificărilor pe care le efectuează vânzătorii de încredere pentru a se asigura că sunt funcționale și că rulează pe un sistem de operare susținut. Astfel, vă puteți expune la unele dintre riscurile deja descrise mai sus.
Cum să evitați riscurile cibernetice ale dispozitivelor second-hand
Reducerea acestor riscuri necesită o abordare multiplă, începând cu diligența necesară în timpul procesului de cumpărare. Adică, să vă documentați. Dispozitivele la mâna a doua sunt disponibile dintr-o mare varietate de surse, de la producători la comercianți cu amănuntul, companii de telecomunicații și vânzători privați. Dedicați timp pentru a vă asigura că vânzătorul are recenzii bune și că oferta sa este legitimă. O garanție de cel puțin un an ar trebui să fie o cerință de bază pentru a asigura calitatea.
Este, de asemenea, recomandat să evitați dispozitivele jailbroken sau rootate, deoarece pot avea funcții de securitate dezactivate, ceea ce le face mai vulnerabile la amenințări.
Alegeți numai dispozitive care sunt încă susținute de producător; de obicei, producătorii de telefoane vor susține un telefon timp de cel puțin 2 – 3 ani după lansarea acestuia.
Pentru a reduce și mai mult riscurile de securitate, luați în considerare următoarele aspecte după achiziție:
– efectuați o resetare completă din fabrică, ștergând toate datele care ar fi putut fi lăsate pe dispozitiv de către proprietarul anterior, inclusiv contactele, fotografiile, mesajele, istoricul de navigare, parolele și aplicațiile
– după cumpărare, actualizați toate programele software de pe dispozitiv la cea mai recentă versiune, cea mai sigură, și activați actualizările automate
– fiți atenți la semnele care arată că ar putea fi compromis cu programe malware, cum ar fi reclame sau ferestre pop-up nedorite, apariția unor aplicații pe care nu le-ați descărcat sau performanțe slabe și o utilizare neobișnuit de mare a bateriei
– instalați un software de securitate de la un furnizor de renume și cereți-i să scaneze dispozitivul pentru a detecta eventualele amenințări.
Odată ce dispozitivul dvs. este funcțional, luați în considerare următoarele bune practici pentru a reduce riscurile de securitate curente:
– configurați o blocare a ecranului și PIN, parolă sau autentificare biometrică (recunoaștere facială / scanare amprentă digitală) pentru acces securizat
– salvați datele și setați backup-uri automate în cloud, pentru cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat
– ștergeți toate aplicațiile neutilizate pentru a minimiza suprafața de atac
– activați criptarea dispozitivului pentru un nivel suplimentar de securitate
– utilizați întotdeauna autentificarea cu mai mulți factori pentru a vă accesa dispozitivul și orice software / conturi de pe acesta
– dezactivați Bluetooth, tethering sau Wi-Fi atunci când nu sunt utilizate, pentru a evita ca răufăcătorii să aibă acces
– verificați permisiunile aplicațiilor – dacă unele solicită acces la mai mult decât este necesar, ar trebui să fie un semnal de alarmă
– descărcați aplicații numai din magazinele de aplicații oficiale și de la dezvoltatori de încredere
– fiți atenți la mesajele și emailurile de tip phishing. În caz de dubiu, nu intrați pe link-uri și nu deschideți fișierele atașate din aceste mesaje. Contactați întotdeauna mai întâi, separat, presupusul expeditor sau deschideți mesajul pe un computer mai sigur
– evitați utilizarea Wi-Fi-ului public fără un VPN.
Dacă încă vă îngrijorează faptul că telefonul dvs. second-hand vă expune riscurilor de securitate, nu accesați informații sau conturi sensibile atunci când îl utilizați – cum ar fi serviciile bancare mobile sau sincronizarea cu conturile dvs. corporate. De fapt, dacă angajatorul dvs. permite utilizarea telefoanelor BYOD la locul de muncă, este posibil să existe un set suplimentar de reguli și politici pe care trebuie să le urmați pentru a vă asigura că dispozitivul dvs. second-hand poate fi utilizat. Riscurile descrise mai sus ar putea fi amplificate în cazul în care actorii de amenințare reușesc să utilizeze telefonul dvs. ca o cale pentru a ajunge la datele și sistemele companiei.
Acestea fiind spuse, nu există niciun motiv pentru care un telefon second-hand ar trebui să provoace un stres nejustificat și riscuri de securitate, atâta timp cât urmați aceste bune practici. Iar dacă vă decideți să îl predați altcuiva, nu uitați să efectuați o copie de rezervă completă, o ștergere a datelor și o resetare din fabrică.
Lasa un comentariu