Comisia Europeană a amendat Google cu o sumă de 1,49 miliarde de euro (1,7 miliarde USD), pentru că a abuzat de poziția sa dominantă în intermedierea publicității asociate cu căutările online, potrivit unei declarații a Comisiei și a unei conferințe de presă a comisarului european pe competiție, Margrethe Vestager, de miercuri.
Autoritățile de reglementare din UE consideră că Google a blocat concurența în activitatea de publicitate online „printr-o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri terțe, ce împiedică rivalii Google să își plaseze anunțurile de căutare pe acele site-uri web".
„Google și-a consolidat poziția dominantă în piața anunțurilor de căutare online și s-a protejat de presiunea concurențială prin impunerea unor restricții contractuale anticoncurențiale pe site-urile web ale unor terți. Acest lucru este ilegal conform regulii antitrust a UE", a declarat Vestager în declarație.
După examinarea a sute de contracte Google cu editori web, Comisia Europeană a descoperit trei tipuri de practici antitrust ale gigantului: începând cu 2006, Google a împiedicat editorii să plaseze anunțurile de căutare ale concurenței din această piață (cum ar fi Microsoft și Yahoo) pe paginile cu rezultatele căutării, a afirmat Comisia.
Trei ani mai târziu, aceste „clauze de exclusivitate" au început să fie înlocuite cu „clauze de plasare premium", prin care editorii web trebuie să rezerve cel mai vizibil loc de pe paginile lor cu rezultatele căutării, pentru anunțurile Google. În plus, ei trebuie să respecte și cerințe legate de un număr minim de anunțuri Google.
De asemenea, din 2009, editorii au fost condiționați să solicite aprobarea Google pentru orice schimbări cu privire la modul în care au fost prezentate reclamele concurenților. Acest lucru a oferit gigantului Google control asupra modului în care erau afișate anunțurile concurenței și cât de atractive păreau pentru public.
„Google a încetat practicile ilegale la câteva luni după ce Comisia a emis în iulie 2016 o comunicare a obiecțiilor referitoare la acest caz", a declarat Comisia.
Aceasta este deja a treia amendă antitrust primită de Google din partea autorităților de reglementare din UE, în ultimii doi ani. În iulie 2018, Google a fost amendat cu o sumă record de 4,34 miliarde de euro (5 miliarde dolari) pentru că a solicitat producătorilor de smartphone-uri cu sistem Android să preinstaleze aplicația de căutare Google și browserul Chrome în dispozitivele lor. În iunie 2017, Google s-a mai confruntat cu o astfel de problemă, fiind amendat cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde USD) pentru încălcări legate de serviciul de comparare a căutărilor.
Cea mai recentă amendă reflectă durata și gravitatea încălcărilor și a fost calculată pe baza veniturilor Google obținute din serviciile de intermediere a publicității asociate cu căutările online în Europa.
Lasa un comentariu