Având în vedere creșterea rapidă la nivel global a prețurilor la energie și presiunea suplimentară asupra gospodăriilor, cum puteți ajuta la reducerea consumului de energie al gadgeturilor dvs.?
La sfârșitul anului trecut, puțini dintre noi au fost preocupați de câtă energie au folosit. Probabil și mai puțini au făcut o analiză a cheltuielilor anuale. Acest calcul era deja într-o evoluție și transformare continuă pe măsură ce țările occidentale au început să aplice cu seriozitate proceduri de neutralitate a utilizării carbonului. Dar, la începutul acestui an, aceste acțiuni de scădere a dependenței de petrol au primit un impuls suplimentar o dată cu invazia Rusiei în Ucraina, conflict care a făcut ca facturile la energie în multe țări să crească vertiginos.
Desigur, consumatorii vor fi afectați în moduri diferite în fiecare regiune, în funcție de amploarea și tipul de sprijin pe care îl vor oferi guvernele lor. Situația lor va fi influențată și de cât de multă energie electrică este generată de centralele electrice pe gaz. Dar, indiferent de circumstanțele particulare, va exista un efort general în această iarnă pentru a găsi noi modalități de reducere a facturilor la energie, luând în considerare că și cheltuielile gospodăriilor pentru alte articole cresc, de asemenea, pe măsură ce inflația atinge cote din ce în ce mai mari. Iar gadgeturile electronice ar putea fi un bun loc de început, analizând cantitatea de energie electrică pe care o pot consuma.
Așadar, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă reduceți facturile la energie și pentru a face planeta puțin mai verde.
Lucrul de acasă crește consumul
Numărul de dispozitive conectate în casele noastre a crescut în ultimii ani. A fost o perioadă în care printre articolele conectate în mod regulat acasă puteam număra doar laptopurile și computerele desktop, smartphone-urile și tabletele. La acestea putem adăuga în ziua de azi o gamă largă de echipamente inteligente pentru casă, inclusiv asistenți vocali AI, televizoare inteligente și sonerii conectate. Se estimează că într-o gospodărie europeană medie se găsesc acum aproximativ 17 dintre acestea, iar într-una din SUA, numărul poate crește până la 20 de dispozitive.
De asemenea, pe lângă creșterea numărului lor, aceste dispozitive sunt și folosite mai mult, datorită apariției sistemului de lucru de la distanță sau hibrid. În cazul în care cândva desktopurile ar fi fost oprite cea mai mare parte a săptămânii în timp ce lucrați de la birou, acum este posibil să aveți computerul, laptopul și dispozitivul mobil conectate în timp ce lucrați de acasă (WFH - work from home) până la 5 zile pe săptămână. Înmulțiți aceste ore cu membri suplimentari ai gospodăriei și veți descoperi cum costurile încep să se adune.
Citește și: Don’t forget to unplug your devices before you leave for the holidays!
Odată cu inflația care începe să afecteze toate categoriile de gospodării și cu facturile în creștere în toată Europa, consumatorii din unele țări sunt rugați de către guvernele lor să încerce să reducă consumul de energie acolo unde este posibil, pe fondul temerilor de întreruperi de curent.
Sfaturi de top pentru economisirea energiei
Multe gospodării vor lua măsuri precum îmbunătățirea izolației termice, iar unele ar putea chiar să investească în sursa lor proprie de generare de energie prin panouri solare și turbine eoliene casnice. Dar pentru majoritatea, cele mai rapide câștiguri vor veni din adaptarea utilizării aparatelor electrocasnice. Deci, ce puteți face pentru a reduce energia folosită de dispozitivele electronice și pentru a economisi banii atât de necesari în acest proces? Iată câteva idei:
- Dacă sunteți în căutarea unor gadget-uri noi, căutați un kit eficient din punct de vedere energetic verificând acreditarea Energy Star și/sau un rating bun în schema de etichetare energetică a UE. Se vehiculează că dispozitivele etichetate Energy Star folosesc cu 30-65% mai puțină energie decât cele obișnuite.
- Odată ce un laptop sau un dispozitiv mobil este complet încărcat, deconectați-l și utilizați bateria.
- Utilizați laptopuri, mai degrabă decât computere desktop, deoarece acestea consumă mai puțină energie, potrivit guvernului SUA.
- Evitați economizoarele de ecran (screensaver) de pe dispozitive, deoarece acestea pot folosi energie electrică suplimentară.
- Activați modurile „sleep” de putere redusă pe dispozitive pentru a vă asigura că acestea se opresc atunci când nu sunt utilizate. Orice creștere ușoară a consumului de energie necesară pentru pornire va fi amortizată de economia realizată în comparație cu consumul aparatelor care funcționează continuu. Iar folosirea modului „sleep” mai des ar putea, de asemenea, să le prelungească durata de viață operațională.
- Chiar și atunci când dispozitivele sunt oprite, ele pot folosi în continuare electricitate, pur și simplu fiind conectate. Acest consum al modului stand-by ar putea adăuga aproximativ 5%-10% la facturile lunare de utilități. Așadar, scoateți din priză orice nu este utilizat. Un studiu din Marea Britanie arată că se pot economisi aproximativ 65 de lire sterline pe an. Poate că nu pare mult, dar la nivelul unui oraș de mărimea Londrei, economiile anuale la nivel general pot depăși 580 de milioane de lire sterline (658 de milioane de dolari).
- Luați în considerare utilizarea benzilor de alimentare moderne care sunt concepute pentru a împiedica orice consum de energie atunci când nu sunt utilizate. Avantajul este că au și funcții utile, cum ar fi cronometre și monitoare de activitate.
- Alegeți cel mai mic dispozitiv fezabil pentru streaming video, în funcție de numărul de persoane care vizionează. Consolele de jocuri trebuie evitate, deoarece consumă de 10 ori mai multă putere decât tabletele sau laptopurile. Echipamentele de streaming de conținut certificate Energy Star ar putea folosi cu 25–30% mai puțină energie decât echipamentele standard.
- Treceți la modul de economisire a energiei pe televizor, care reduce lumina de fundal și ar putea ajuta la scăderea consumului de energie cu o treime.
- Utilizați un contor inteligent pentru a monitoriza cât de multă energie este utilizată în casă în timp real. Acest lucru poate ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine modul în care diferite aparate afectează consumul. Vestea bună este că aceste contoare inteligente folosesc foarte puțină energie electrică și ar putea ajunge să economisească bani pe termen lung.
Într-o perioadă de incertitudine geopolitică și criză de mediu, economisirea banilor nu este singurul beneficiu al reducerii consumului de energie acasă. De asemenea, va contribui la securitatea energetică națională și va salva planeta de la emisiile suplimentare de carbon. Acesta este țelul pentru care ar trebui să lucrăm cu toții.
Lasa un comentariu